Η τουρκική Habas θα παίρνει κινητήρες από τη Horse του ομίλου Renault

Η καινοτομική αυτοκινητοβιομηχανία Habas της Τουρκίας προχώρησε σε μια σημαντική συμφωνία με την εταιρεία κατασκευής θερμικών κινητήρων Horse της Renault, για την προμήθεια diesel κινητήρων νέας γενιάς.

Η συνεργασία με τη Habas είναι η πρώτη μεγάλη και διεθνής συνεργασία που συνάπτει η Horse.

Πρόκειται για την εταιρεία έρευνας και εξέλιξης θερμιών κινητήρων του ομίλου Renault, καθώς οι Γάλλοι διαθέτουν παράλληλα τον βραχίονα Ampere για την εξέλιξη των νέων ηλεκτρικών τους αυτοκινήτων.

Σε πρώτη φάση, η Habas θα προμηθεύται από τη Horse τον turbo diesel κινητήρα 2.0 λίτρων Μ920, που αποδίδει 170 ίππους και 380 Nm ροπής, για να τον τοποθετεί στα πρώτα της ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που θα κατασκευάζει στο εργοστάσιο της Manisa, στην Τουρκία.

Σημαντικό ρόλο στη συμφωνία έπαιξε το γεγονός ότι η Horse διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων στην Προύσα της Τουρκίας, καθιστώντας ιδιαίτερα πρακτική τη συνεργασία με τη Habas.

Η τουρκική εταιρεία θα καρπωθεί με τον Μ920 έναν από τους πιο προηγμένους κινητήρες πετρελαίου, με ψεκασμό καυσίμου στα 2.500 bar και μεταβλητό χρονισμό στη βαλβίδα του υπερσυμπιεστή, που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποδοτικό και οικονομικό.

Η μονάδα αυτή πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές ρύπων Euro 6d+e, που σημαίνει ότι τα οχήματα της Habas με το μοτέρ αυτό θα έχουν την έγκριση τύπου για να πωλούνται στην Ευρώπη. Άλλωστε, ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος και για την καύση του βιο-ντίζελ Β10, με ποσοστό 10% βιοκαυσίμου.

Η Habas ιδρύθηκε από τον Hamdi Basaran το 1956, και σήμερα -υπό τη διοίκηση του Mehmet R. Basaran- έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες εξαγωγών, με εξειδίκευση στα βιομηχανικά και ιατρικά αέρια, στην παραγωγή ατσαλιού, ενέργειας, βαρέων βιομηχανικών εξαρτημάτων, πλοίων και μοτοσικλετών. Επίσης, διαθέτει και τραπεζικές υπηρεσίες.

Η είσοδος της τουρκικής εταιρείας στον τομέα του αυτοκινήτου έγινε με την παρουσίαση μιας σειράς ηλεκτροκίνητων αλλά και diesel λεωφορείων, φορτηγών και midibuses, ενώ πρόσφατα η Habas αγόρασε και το εργοστάσιο που άνηκε στη Honda Τουρκίας, με στόχο να κατασκευάζει εκεί επιβατικά αυτοκίνητα.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα