Στα θρανία επιστρέφουν οι 65χρονοι -Γιατί θα πρέπει να περνούν από αυστηρότερες εξετάσεις οδήγησης

Νέα έρευνα επαναφέρει στο προσκήνιο της επικαιρότητας την αναγκαιότητα διαρκών ελέγχων τις ικανότητας οδήγησης των ηλικιωμένων ή ακόμα και της επανεκπαίδευσής τους, ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ευρώπης.

Η συζήτηση για το αν και πότε ένας ηλικιωμένος θα πρέπει να περνά από μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων ώστε να αξιολογείται η ικανότητά του να διατηρεί με απόλυτη ασφάλεια τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου ή μιας μοτοσυκλέτας, έχει ανάψει για τα καλά.

Μετά, λοιπόν, την πρωτοβουλία μιας γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας να προσφέρει τη δυνατότητα της επανεκπαίδευσης

οδηγών στις σύγχρονες τεχνολογίες και της επαναξιολόγησης των ικανοτήτων τους χωρίς κόστος, έρχονται τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας να επιβεβαιώσουν ότι το αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των ηλικιωμένων οδηγών μπορεί να κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους.

Το ερώτημα που προκύπτει από ποια ηλικία οι οδηγοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικούς και μη ελέγχους, ώστε να μπορεί να βεβαιωθεί η ικανότητά τους να κινούνται στον δρόμο με ασφάλεια.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία πάνω στο φλέγον ζήτημα των ηλικιωμένων οδηγών, την ευθύνη για τη χάραξη μιας πολιτικής ικανής να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα του περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων την έχουν πλέον τα κράτη-μέλη.

Βέβαια κάθε χώρα προσεγγίζει διαφορετικά το συγκεκριμένο θέμα, με την Ιταλία για παράδειγμα να επιβάλλει την 5ετή ανανέωση της άδειας οδήγησης από την ηλικία των 50 ετών. Μόλις κάποιος συμπληρώσει τα 70ά χρόνια της ζωής του, ο ρυθμός ανανέωσης του διπλώματα είναι τριετής, ενώ πάνω από τα 80 έτη, καλείται για επανέκδοση του διπλώματα κάθε δύο χρόνια.

Η παραπάνω διαδικασία προϋποθέτει ο οδηγός να περάσει από συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, όχι όμως και από δοκιμασίες που θα μπορούσαν να βεβαιώσουν ότι εξακολουθεί να διαθέτει την ικανότητα να οδηγεί με ασφάλεια ένα αυτοκίνητο.

Εδώ υπεισέρχεταιένας ακόμα παράγοντας, πέρα από τοπροχωρημένο της ηλικίας, καθώς η αλματώδηςεξέλιξη της τεχνολογίας φαντάζει απόμόνη της αρκετή ώστε να καταστήσει τιςγνώσεις και τις δεξιότητες ενόςηλικιωμένου οδηγού ώστε να ανταποκριθείστον ρόλο που του αναλογεί χωρίς ναθέτει σε σοβαρό κίνδυνο του υπόλοιπουςχρήστες του δρόμου.

Αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη επανεκπαίδευσης των ηλικιωμένων οδηγών, γεγονός που με τη σειρά του δικαιολογεί την απόφαση πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναθεωρήσουν το πλαίσιο ανανέωσης του διπλώματος οδήγησης και να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια με τα οποία ένας οδηγός θα παίρνει το πράσινο φως ώστε να συνεχίσει να κινείται στους δρόμους.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα