Τι καύσιμο επέλεξαν οι Έλληνες για το νέο τους ΙΧ τον Απρίλιο;

Μεγάλες ανατροπές στα οχήματα με διπλό καύσιμο και πτώση των ηλεκτρικών εξαιτίας της λήξης του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά 2.

Πρωτιά για τα βενζινοκίνητα μοντέλα καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2024 στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου ακολουθώντας την ίδια πορεία των πωλήσεων του Μαρτίου με τους Έλληνες να επιλέγουν τα φθηνότερα βενζινοκίνητα μοντέλα έναντι των ακριβότερων υπολοίπων καυσίμων.

Ωστόσο η μεγάλη είδηση στις πωλήσεις Απριλίου αφορά στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τα οποία όπως φαίνεται έπεσαν στην τέταρτη θέση πίσω από τα υβριδικά, τα plug-in

υβριδικά και τα ηλεκτρικά ενώ επίσης μηδενικό ήταν το ποσοστό των αυτοκινήτων που κινούνται και με Φυσικό Αέριο. Την ίδια στιγμή περιορίστηκε κατά 50% το ποσοστό των αυτοκινήτων που κινούνται και με υγραέριο.

Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις βενζινοκίνητων μοντέλων κατέγραψε πτώση 1,5% ενώ οι αντίστοιχες πωλήσεις των υβριδικών μοντέλων σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό ανόδου 4,1%.

Όλα τα υπόλοιπα καύσιμα σημείωσαν πτώση με το diesel να οδηγεί την πτωτική κούρσα -2,4% και να ακολουθείται τα Υγραεριοκίνητα -1,4% και τα Αεριοκίνητα -0,5%.

Πιο συγκεκριμένα τα βενζινοκίνητα μοντέλα κατέλαβαν το 45,1% του συνόλου των πωλήσεων σημειώνοντας πτώση 1,5% ενώ στην δεύτερη θέση βρέθηκαν τα υβριδικά μοντέλα με 33,6% σημειώνοντας ωστόσο άνοδο 4,1% σε σχέση με το τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και στην τρίτη θέση βρέθηκαν τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα με 10,4% τα οποία σημείωσαν άνοδο 1,7%.

Τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό πτώσης 2,4% καταλαμβάνοντας μόλις το 9,3% του συνόλου των πωλήσεων και ακολουθούν τα Υγραεριοκίνητα ΙΧ με 1,6% (-0,1%) και εκείνα του Φυσικού Αερίου με 0%.

Τα υβριδικά μοντέλα κατάφεραν να είναι τα μοναδικά που σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο εξαιτίας της μη φόρτισης των μπαταριών τους από εξωτερική παροχή (φορτίζονται από τον κινητήρα ή κατά την διαδικασία πέδησης, κ.ά.) αλλά και επειδή οι τιμές τους είναι πιο προσιτές σε σχέση με τις αντίστοιχες των ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών μοντέλων.

Στα πετρελαιοκίνητα οι καταναλωτές φαίνεται ότι δεν έχουν πλέον τόσες επιλογές μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών και επιπρόσθετα οι «φήμες» περί κατάργησής τους φαίνεται ότι τους απομακρύνει περαιτέρω από τα μοντέλα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης.

Πάντως τον Απρίλιο καταγράφηκε πτώση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξαιτίας στην μη αποδοχή νέων αιτήσεων στη πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 το οποίο να υπενθυμίσουμε ότι έληξε στις 30 Απριλίου 2024.

Σε επίπεδο έτους μόνο οι πωλήσεις των υβριδικών και ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων σημειώνουν άνοδο σε ποσοστό 8,6% και 0,7% αντίστοιχα καθώς τα συγκεκριμένα μοντέλα κατέλαβαν το 37,3% έναντι 9,8%.

Οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στο 4μηνο κατέλαβαν το 41,7% του συνόλου χάνοντας 3% σε σχέση με το 44,7% που κατείχαν το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Πτώση 5,2% σημείωσαν οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων μοντέλων στο 4μηνο καθώς κατέλαβαν το 10,3% έναντι 15,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα επίσης σημείωσαν άνοδο 8,6% καθώς στο πρώτο 4μηνο του 2024 κατέλαβαν το 36,3% έναντι 27,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων με Φυσικό Αέριο (αμιγώς ή διπλό καύσιμο) κατέγραψαν πτώση 0,2% καταλαμβάνοντας το 0,1% του συνόλου των πωλήσεων έναντι 0,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Τέλος τα οχήματα με υγραέριο (αμιγώς ή διπλού καυσίμου) σημείωσαν πτώση 0,9% καθώς στο 4μηνο κατέλαβαν το 1,7% του συνόλου των πωλήσεων έναντι 2,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Πάνω από τους μισούς αγοραστές επέλεξαν SUV

Την κατηγορία Β επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών σε ποσοστό 55,4% εκ των οποίων το 31,1% αφορούσε σε SUV μοντέλα.

Στην δεύτερη θέση βρέθηκε η κατηγορία C με ποσοστό 25,4% εκ του οποίου το 18,2% αφορά σε SUV μοντέλα και το υπόλοιπο 7,2% σε hatchback και sedan.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η κατηγορία Α με ποσοστό 10,8% εκ του οποίου το 4,4% αφορά σε SUV μοντέλα και το υπόλοιπο 6,4% σε hatchback και sedan.

Στη συνέχεια ακολουθεί η κατηγορία D με 5% (3,5% τα SUV), η κατηγορία Ε με 0,7% (0,6 τα SUV), η κατηγορία F-G με 0,4% (0,3% τα SUV), η κατηγορία Sports με 0,2% και οι κατηγορίες MPV – Combi με 2,1%.

Σε σύνολο όλων των κατηγοριών τα SUV τον Απρίλιο κατέλαβαν το 58% καταγράφοντας άνοδο 6,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 ενώ σε επίπεδο τετραμήνου το ποσοστό των SUV κατέγραψε άνοδο 3,5% καθώς ανήλθε σε 57,2% έναντι 53,7%.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα