Cizeta V16T: προς πώληση το μοναδικό πρωτότυπο εξέλιξής της

Η Cizeta ιδρύθηκε από τον Claudio Zampolli (το όνομά της προέκυψε από την ιταλική προφορά των αρχικών του), ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός δοκιμών κι εξέλιξης στη Lamborghini. Στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, ξεκινώντας μόνος του μια επιχείρηση για την πώληση και τη συντήρηση σπορ αυτοκινήτων. Στη δουλειά του γνώρισε πολλές διασημότητες, συμπεριλαμβανομένου του Giorgio Moroder, του βραβευμένου με Όσκαρ

συνθέτη που πήγαινε τακτικά για σέρβις την Lamborghini Countach του στον Zampolli. Μαζί αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους υπεραυτοκίνητο.

Το ιταλικό μοντέλο θα κινούνταν από έναν εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα V16 6.0 λίτρων που επιμελήθηκε ο αρχιμηχανικός Oliviero Pedrazzi, ενώ το αμάξωμα θα σχεδίαζε ο Marcello Gandini. Αν είστε μιας κάποιας ηλικίας, θα θυμάστε την Cizeta με νοσταλγία, ενθυμούμενοι φωτογραφίες της σε περιοδικά της εποχής και στα χαρτάκια Υπερατού και σίγουρα δε θα γλιτώσετε τη σιελόρροια όταν μάθετε ότι το συγκεκριμένο πρωτότυπο πωλείται με 0 χιλιόμετρα! Μην κάνετε όμως όρεξη. Όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, λίγα πρωτότυπα μπορούσαν να οδηγηθούν και το συγκεκριμένο δεν είναι ένα από αυτά. Ακόμα όμως κι αν το έκανε, είναι κατασκευασμένο από ξύλο και συνθετικά υλικά για να αναδείξει το σχέδιο και δεν είχε ποτέ σκοπό να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Το αμάξωμα έχει πλέον ραγίσει σε ορισμένα σημεία και το χρώμα είναι σε κακή κατάσταση.

Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο φρεσκάρισμα, αγοράστηκε από τον τρέχοντα πωλητή από τον ίδιο τον Zampolli και τώρα προσφέρεται σε δημοπρασία από την Car and Classic. Αν οι Cizeta είναι γενικώς υπερ-σπάνιες, καταλαβαίνετε πόσο πιο σπάνιο είναι το μοναδικό τους πρωτότυπο. Ομολογουμένως πρόκειται για ένα αντικείμενο που δύσκολα μπορείς να κοστολογήσεις.

«Η θέση της είναι σε μια ιδιαίτερη συλλογή κλασικών αυτοκινήτων ή ακόμα και σε ένα μουσείο», δήλωσε ο επικεφαλής του Car & Classic, Chris Pollitt. «Δεν θα ήταν παράταιρη ανάμεσα σε μια συλλογή από άλλα πρωτότυπα. Είναι ένα εντελώς πρωτότυπο, αμόλυντο κι αγνό απομεινάρι μιας εποχής όπου ταλαντούχοι άνθρωποι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό αυτοκίνητο κι απλώς το κατασκεύασαν». Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρωτότυπο φέρει και τα δύο ονόματα των Cizeta και Moroder, το τελευταίο εκ των οποίων αργότερα αφαιρέθηκε από το μοντέλο παραγωγής.

The post Cizeta V16T: προς πώληση το μοναδικό πρωτότυπο εξέλιξής της appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα