Qashqai, Juke και X-Trail γίνονται πλήρως ηλεκτρικά από το 2025

Αυτή τη στιγμή, η Nissan διαφημίζει ότι το υβριδικό σύστημα e-Power σάς προσφέρει ένα ηλεκτρικό που πάει στο βενζινάδικο αντί για την πρίζα (διαβάστε εδώ πώς είναι στην οδήγηση). Κι όμως, σε δύο χρόνια από τώρα, τα πλέον δημοφιλή της SUV θα προσφέρονται με αμιγώς ηλεκτρικό

σύστημα μετάδοσης. Η Nissan είναι (μαζί με την Tesla) από τους πρωτεργάτες της ηλεκτροκίνησης, αφού προσφέρει το πρώτο Leaf EV από το 2012 κι όπως δήλωσε στο Autocar ο επικεφαλής της  Nissan Europe, Guillaume Cartier, επιθυμεί τα EV να αποτελούν πάνω από το ήμισυ των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεών της έως το 2030.

«Το θέμα είναι ότι πάμε στην ηλεκτροκίνηση με έναν ενδιάμεσο τρόπο μετάβασης, με έναν έξυπνο τρόπο, με το e-Power», είπε ο Cartier. Κι όντως, το εγχείρημα φαίνεται να φέρνει καρπούς. Μπορεί στη χώρα μας το full hybrid Qashqai να σημειώνει πενιχρές πωλήσεις (καθαρά λόγω τιμής κι όχι επειδή δεν είναι αξιόλογο αυτοκίνητο), αλλά σε πιο εύρωστες αγορές σπάει τα ταμεία. Όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου είναι απλώς το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο για το 2022! 

Τα πράγματα δεν πάνε αντίστοιχα καλά για το νέο X-Trail, το οποίο παρά τη νέα έκδοση, έχει πατώσει σε πωλήσεις (μείωση 74%) με μόλις 2.380 ταξινομήσεις σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το έφερε πίσω ακόμα κι από το ηλεκτρικό Nissan Ariya, το οποίο πέτυχε 3.182 στο ντεμπούτο του. Και τα τρία μοντέλα αναμένεται να βασιστούν στην αποκλειστικά ηλεκτρική πλατφόρμα Common Module Family (CMF) της μητρικής ομάδας Renault -Nissan- Mitsubishi, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μια σειρά από διαφορετικά αμαξώματα, μήκη μεταξονίου και μεγέθη μπαταριών. Χρησιμοποιείται ήδη στο Ariya και στο Renault Mégane E-Tech Electric.

Επί του παρόντος, τα σημερινά Qashqai και X-Trail χρησιμοποιούν την πλατφόρμα CMF-CD, ενώ το Juke τη μικρότερη δομή CMF-B, η οποία χρησιμοποιείται επίσης από το Renault Clio. Οποιεσδήποτε ηλεκτρικές παραλλαγές αναμένονται ως αντικαταστάσεις για τα τρέχοντα μοντέλα κι έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν μεταξύ του 2025 και του 2027. Ένα Juke EV αναμένεται πρώτα, αλλά ο Cartier άφησε να εννοηθεί ότι και τα τρία θα πωλούνται μαζί με μια έκδοση e-Power για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε καθημερινή φόρτιση ή απλώς δε θέλουν πολλά-πολλά με πρίζες.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η τεχνολογία των μπαταριών θα έχει προχωρήσει σε σχέση με αυτήν που είναι διαθέσιμη σήμερα. Ο David Moss, ανώτερος αντιπρόεδρος της Nissan για την Ε&Α στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ότι μια μπαταρία λιθίου νέας γενιάς θα φτάσει «μέσα σε μερικά χρόνια» με «καλύτερη ενεργειακή πυκνότητα κι απόδοση και χαμηλότερο κόστος». Αναμένεται ότι τα νέα μοντέλα θα διαθέτουν μπαταρίες που θα επεκτείνουν την αυτονομία πολύ πέρα ​​από τα 500 χιλιόμετρα που προσφέρει η μπαταρία 90 kWh στο Nissan Ariya, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τους χρόνους φόρτισης.

Το τρίο θα φτάσει πολύ νωρίς για να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή της τεχνολογίας μπαταριών στερεάς κατάστασης της Nissan, η οποία αναμένεται να είναι προσβάσιμη το 2028, σύμφωνα με τον Moss. Οι νέες κυψέλες θα παρέχουν σημαντικές αναβαθμίσεις στην αυτονομία και τους ρυθμούς φόρτισης, με τους τελευταίους να αγγίζουν τα 400 kW. Οι κινητήρες θα έχουν επίσης εξελιχθεί, επιτρέποντας νούμερα μέγιστης ισχύος και ροπής πάνω από αυτά των 218 ίππων του μονοκινητήριου Ariya αντίστοιχα. Η βελτιωμένη ανάκτηση ενέργειας κι απόδοση μπορεί επίσης να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αυτονομία κάθε οχήματος. 

The post Qashqai, Juke και X-Trail γίνονται πλήρως ηλεκτρικά από το 2025 appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα