Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου σε βελτιωτή πετρελαιοκινητήρων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Sinister Mfg. Company, Inc., γνωστή με την ονομασία Sinister Diesel, ομολόγησε την ενοχή της για ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με συσκευές οι οποίες επιτρέπουν σε οχήματα πετρελαίου να βγάζουν απίστευτη

μαυρίλα και ντουμάνι από τις εξατμίσεις τους, κάτι που στην Αμερική αποκαλείται “roll coal”. Στην εταιρία επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικά ενός εκατομμυρίου δολαρίων και συμφώνησε να μην κατασκευάσει, πουλήσει ή εγκαταστήσει καμία παρόμοια συσκευή μελλοντικά.

Τρία pick-up μπλοκάρουν Tesla και το πνίγουν στα καυσαέριά τους

Η Sinister Diesel κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου περί καθαρού αέρα (Clean Air Act) κι εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με το αντίστοιχο πρόστιμο να ανέρχεται σε 500.000 $, αλλά θα πρέπει επίσης να πληρώσει επιπλέον 500.000 $ για να διευθετήσει την αστική καταγγελία που αντιμετώπιζε. Σύμφωνα με το διάταγμα πολιτικής συναίνεσης, όχι μόνο απαγορεύεται στη Sinister να κατασκευάζει, να πουλά ή να προσφέρει συσκευές, αλλά δεν της επιτρέπεται ούτε να μεταβιβάσει πνευματική ιδιοκτησία σε άλλη εταιρία για να κάνει το ίδιο πράγμα.

«Για σχεδόν δέκα χρόνια, η Sinister Diesel πουλούσε ανταλλακτικά σχεδιασμένα να παρακάμπτουν ή να απενεργοποιούν τα συστήματα ελέγχου εκπομπών ρύπων. Δοκιμές EPA έχουν δείξει ότι ένα όχημα που έχει τροποποιηθεί με αυτά τα εξαρτήματα μπορεί να εκπέμπει περισσότερο από 100 φορές την ποσότητα ορισμένων επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων, σε σύγκριση με ένα όχημα με άθικτο σύστημα ελέγχου εκπομπών».

Ενώ η Sinister δικαιολογήθηκε ότι λάμβανε δηλώσεις αποποίησης των ιδιοκτητών ότι οι συσκευές της θα χρησιμοποιούνταν μόνο σε αγώνες και μόνο εκτός δρόμου, όλοι γνώριζαν ότι οι περισσότεροι πελάτες τις χρησιμοποιούσαν σε δημόσιους δρόμους και κατοικημένες περιοχές. Μεταξύ 30 Οκτωβρίου 2015 και 17 Ιουλίου 2017, δηλαδή σε μόλις ενάμιση χρόνο, φέρεται να πούλησε 39.792 τέτοιες συσκευές και μάλλον δε θα τη γλιτώσει με πρόστιμο μόνο ενός εκατομμυρίου. Τον Νοέμβριο, όταν θα εκδικαστεί επίσημα η υπόθεση, υπάρχει περίπτωση να της επιβληθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο.

The post Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου σε βελτιωτή πετρελαιοκινητήρων appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα