Εντοπίστηκε μετεωρίτης με εξωγήινη ζωή – Το στοιχείο που σόκαρε τους επιστήμονες

Οι επιστήμονες εντόπισαν πέντε σημαντικά ευρήματα DNA σ’ έναν μετεωρίτη που θα μπορούσαν να αποδείξουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Η επιβεβαίωση του εάν υπάρχει ζωή πέρα από τον πλανήτη μας μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη τώρα, έπειτα από τα εν λόγω ευρήματα στον διαστημικό βράχο. Αυτά τα κομμάτια των διαστημικών συντριμμιών έπεσαν στη Γη τον περασμένο αιώνα και περιέχουν «αποδείξεις» που μπορεί να οδηγήσουν σε ύπαρξη ζωής… εκεί έξω, στον γαλαξία.

Οι

επιστήμονες αναλύουν τα πέντε βασικά συστατικά που βρίσκονται στα πετρώματα του μετεωρίτη με κωδικούς αδενίνης, γουανίνης, κυτοσίνης, θυμίνης και ουρακίλης.

Εάν τα συστατικά προήλθαν από το διάστημα ή βρέθηκαν προσκολλημένα στον διαστημικό βράχο μετά τη συντριβή του στη Γη δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά η ανακάλυψη αυτή τη στιγμή κλίνει προς την εξωγήινη ζωή, λένε οι ερευνητές. Ο Daniel Glavin, του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε τον έλεγχο όλων των στοιχειών».

Ο γεωχημικός Yasuhiro Oba και οι συνεργάτες του είχαν βρει μια τεχνική για την εξαγωγή των διαφόρων χημικών ενώσεων της υγροποιημένης σκόνης. Πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες έχουν τώρα τα εργαλεία για να αναλύσουν την προέλευση των χημικών ουσιών που βρίσκονται σε βράχους του φεγγαριού. Ο Oba είπε: «Η μέθοδος ανίχνευσης είναι πιο εξελιγμένη και παρουσιάζει μεγαλύτερη εγγύτητα σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες». Μάλιστα, ο Michael Callahan από το πανεπιστήμιο Boise στο Αϊντάχο και η ομάδα του εργάζονται σκληρά για να αναλύσουν αυτές τις νέες ενώσεις. Ο ίδιος ανέφερε πως «νομίζω ότι [οι ερευνητές] αναγνώρισαν αυτές τις ενώσεις. Ωστόσο, αυτές δεν παρουσίασαν αρκετά πειστικά δεδομένα για να με πείσουν ότι είναι πραγματικά εξωγήινες».

Την ίδια ώρα όμως, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι για την απόδειξη των -εξωγήινων- υλικών και ο Glavin λέει ότι η μόλυνση του εδάφους είναι βασικό μέρος της έρευνάς τους. Χαρακτηριστικά είπε πως «αν υπήρχε μόλυνση από το έδαφος, θα έπρεπε να είχαμε δει αυτά τα ισομερή επίσης στο έδαφος. Κάτι όμως που δεν είδαμε», ενώ εξέφρασε πως «είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με τα όσα κρύβουν αυτά τα υλικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα