Καραγιαννίδης: Τα ελληνικά τρένα κινούνται με μεγάλες ταχύτητες χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας

Στο νέο ThessReport αυτής της βδομάδας ο Ζαφ Κωνσταντινίδης φιλοξένησε τον Γιώργο Καραγιαννίδη, καθηγητή Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του ΑΠΘ και συζήτησαν για την διαχρονική παθογένεια των ελληνικών σιδηρόδρομων με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.

Ο Γιώργος Καραγιαννίδης τόνισε πως τα τρένα στην Ελλάδα κινούνται σε υψηλές ταχύτητες άνω των 160χλμ την ώρα χωρίς όμως να έχουν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας σε αντίθεση με όλες τις χώρες

του προηγμένου κόσμου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, η ανάπτυξη του σιδηρόδρομου ήταν στρεβλή από την εποχή της μεταπολίτευσης και μετά καθώς δόθηκαν κονδύλια από την Ε.Ε που δεν αξιοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη προέβλεπε την ανανέωση του υλικού του σιδηροδρόμου και την τοποθέτηση άλλης μιας γραμμής ώστε να κινούνται τα τρένα με μεγάλες ταχύτητες.

Ο δεύτερος τομέας που δεν αναπτύχτηκε ήταν η δημιουργία συστημάτων ασφαλείας που θα μπορούσαν να εμποδίσουν ένα τέτοιο δυστύχημα.

Τα πρώτα συστήματα ασφαλείας 7-17 που τοποθετήθηκαν κυρίως στους συρμούς, ξεκίνησαν από το 2006.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν σήμερα τρένα που έχουν συσκευές του ETCS από το 2006 χωρίς όμως να γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα. Συνοψίζοντας, υπάρχει μια διαχρονική αμέλεια όλων των κυβερνήσεων για την δημιουργία ενός προηγμένου σιδηρόδρομου.

Ο καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων θεωρεί πως η απόφαση της Ε.Ε τα προηγούμενα χρόνια να διαχωρίσει τον παροχέα υπηρεσιών από τον υπεύθυνη λειτουργίας στην υποδομή και της ρυθμιστικής αρχής των εταιριών, συμβάλλει στην λειτουργικότητα της κυκλοφορίας και είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

«Όσον αφορά στην έλλειψη υπηρεσιών στην χώρα μας, υπεύθυνη είναι η ρυθμιστική αρχή», όπως λέει.

Κλείνοντας ο Γιώργος Καραγιαννίδης ανέφερε πως, για την εξασφάλιση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου στο μέλλον θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί από την αρχή, αφού πρώτα γίνει ανάλυση και διόρθωση του ΟΣΕ και του ΕΡΓΟΣΕ. Αν το σύστημα ETCS σε συνδυασμό με το GSMR τεθούν σε λειτουργία θα αποτελεί σημαντικό βήμα για την διασφάλιση της ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα