Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Αδενοϊός ο πιθανός ένοχος – Κρούσματα σε 12 χώρες

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουμε αύξηση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας ή αυξημένη επαγρύπνηση που οδηγεί στον εντοπισμό των κρουσμάτων τα οποία σε άλλη περίπτωση δεν θα ανιχνεύονταν.

Με το σενάριο της ύπαρξης κάποιου αδενοϊού να μοιάζει ως επικρατέστερο, οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας.

Μέχρι τις 21 Απριλίου 2022 είχαν εντοπιστεί 169 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε 11 χώρες της Ευρώπης (με τα περισσότερα κρούσματα να έχουν αναφερθεί

σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Ολλανδία) και στις ΗΠΑ.

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα έχουν ηλικία από 1 μήνα έως 16 έτη. Σε 17 παιδιά (περίπου στο 10%) των κρουσμάτων απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος, ενώ έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον ένας θάνατος.

Το κλινικό σύνδρομο είναι οξεία ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) με εξαιρετικά ανεβασμένα ηπατικά ένζυμα (ALT και AST πάνω από 500 IU/L) που συνοδευόταν από ίκτερο.

Σε πολλές περιπτώσεις αναφέρθηκαν επίσης γαστρεντερικά συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιά, διάρροια και εμετός πριν την εμφάνιση της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εμφανίστηκε πυρετός.

Οι κύριοι ιοί που προκαλούν οξεία ηπατίτιδα (A, B, C, D and E) δεν έχουν εντοπιστεί σε κανένα από αυτά τα περιστατικά. Επίσης τα κρούσματα δεν φαίνεται να σχετίζονται με ταξίδια ή σχέσεις με άλλες χώρες.

Σε 74 από τα περιστατικά εντοπίστηκε ένας αδενοϊός F -τύπος 41.Είκοσι από τα κρούσματα ήταν θετικά στον SARS-CoV-2, ενώ 19 περιστατικά εμφάνιζαν συλλοίμωξη με SARS-CoV-2 και αδενοϊό. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μία σημαντική αύξηση στις λοιμώξεις από αδενοϊό στην κοινότητα. Και κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην Ολλανδία.

Περισσότερες έρευνες είναι σε εξέλιξη στις χώρες όπου έχουν εμφανιστεί τα κρούσματα με λήψη λεπτομερούς κοινωνικού ιστορικού και ιστορικού έκθεσης, τοξικολογικές εξετάσεις και πρόσθετες ιολογικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, με την υποστήριξη τόσο του ΠΟΥ όσο και του ECDC.

Αν και ο αδενοϊός είναι η κυρίαρχη υπόθεση αυτή τη στιγμή όσον αφορά στην αιτία του φαινομένου, δεν αιτιολογεί πλήρως τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας. Ειδικά ο αδενοϊός που εμφανίζεται ως υπαίτιος (τύπος 41) δεν έχει συνδεθεί με τέτοια οξεία κλινική εικόνα στο παρελθόν. Σε γενικές γραμμές άλλωστε, η αδενοϊοί είναι κοινά παθογόνα που συνήθως προκαλούν αυτοπεριοριζόμενες λοιμώξεις.

Μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και προκαλούν αναπνευστική νόσο, γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κυστίτιδα.

Ο τύπος 41 συνήθως εκδηλώνεται με διάρροια, εμέτους και πυρετό και συχνά συνοδεύεται από αναπνευστικά συμπτώματα.
Παρόλο που έχουν υπάρξει περιστατικά εμφάνισης ηπατίτιδας σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά εξαιτίας αδενοϊού, ο συγκεκριμένος τύπος δεν έχει σχετιστεί με την εμφάνιση ηπατίτιδας σε υγιή παιδιά.

Αυτό που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι και η αυξημένη ευαλωτότητα των μικρών ηλικιών στους αδενοϊούς, λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας που είχαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας ή η ανάδυση κάποιου νέου αδενοϊού.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες που να απαγορεύουν τα ταξίδια ή τις συναλλαγές με τη Μεγάλη Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα