Πολυχρονόπουλος για μαρτυρία Σύρου διασωθέντα: Το Λιμενικό έδεσε σχοινί στο σκάφος– Αυτό πήρε δεξιά κλίση και αιφνιδίως βυθίστηκε

Τη μαρτυρία ενός 24χρονου Σύρου που διασώθηκε από το ναυάγιο στην Πύλο μετέφερε στην ΕΡΤ 1 ο αλληλέγγυος Τάσος Πολυχρονόπουλος.

H συγκλονιστική μαρτυρία έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωσε νωρίτερα στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Συνδέσεις» ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Για άγνωστο λόγο το σκάφος πήρε δεξιά κλίση

και αιφνιδίως βυθίστηκε» υποστήριξε ο κ. Πολυχρονόπουλος επισημαίνοντας ότι ο 24χρονος ήταν σαφής στα όσα του δήλωσε.

Μεταφέροντας τα όσα του αποκάλυψε ο νεαρός από τη Συρία τόνισε ότι οι μετανάστες αντιμετώπισαν με δυσπιστία τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που αρνείται την εμπλοκή του στη βύθιση του σκάφους.

«Η μαρτυρία είναι σαφής. Επρόκειτο για πρόσδεση με σχοινί από σκάφος του Λιμενικού» συνέχισε ο ίδιος.

Αιτιολογώντας την άρνηση των μεταναστών πάνω στο πλοίο να ζητήσουν βοήθεια υποστήριξε ότι αυτό πιθανώς να οφείλεται στη δυσπιστία με την οποία αντιμετώπισαν την την ενέργεια του ΛΣ καθώς όπως σημείωσε «αντιμετώπισαν τις προσκλήσεις αυτές ενδεχομένως ως απειλή».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η τακτική που ακολουθεί η ΕΕ για την Ευρώπη ως φρούριο δυστυχώς οδηγεί τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο».

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος έφτασε στην Καλαμάτα, στο σημείο όπου παρέμεναν οι 104 διασωθέντες μετά από παράκληση συγγενή του και τη μεσολάβηση ανθρωπιστικών φορέων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κακουχίες που αντιμετώπισαν εν πλω επί σχεδόν 5  ημέρες ήταν χωρίς εφόδια και είναι θαύμα πως επιβίωσαν. «Πέθαναν άνθρωποι στο καράβι από τις κακουχίες» υποστήριξε ακόμη.

Όσον για το αντίτιμο για να επιβιβαστεί στο σαπιοκάραβο τόνισε ότι ο 24χρονος από τη Συρία ο οποίος επέζησε αποκάλυψε ότι «πλήρωσε 5.000 δολάρια. Έφυγε από μια κόλαση. Η ζωή του ήταν χαμένη. Ήταν αριστούχος της οδοντριατρικής. Εκεί η προοπτική ήταν 15 ευρώ το μήνα οπότε ήταν χαμένος και πήρε το ρίσκο. Ο ίδιος σώθηκε πολύ άλλοι δεν σώθηκαν».

Όπως του εκμυστηρεύτηκε ο 24χρονος αναχώρησε από τη Λιβύη όπου είχε φτάσει με ψυγείο με κίνδυνο να πεθάνει από το ψύχος. Όταν έφτασε στο λιμάνι επιβιβάστηκε στο σκάφος με μικρότερα βαρκάκια ενώ άκουσε τους διακινητές να λένε ότι «750 άτομα κλείσαμε».

Τέλος, μιλώντας για τον αριθμό των αγνοουμένων επιβεβαίωσε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν μέσα το αμπάρι και οδηγήθηκαν μαζί με το σκάφος στο βυθό της Μεσογείου. Αποκάλυψε δε ότι ο 24χρονος πιέστηκε και ο ίδιος να μπει στο αμπάρι και σώθηκε γιατί αρνήθηκε. «Το πώς επιβίωσαν και αυτοί οι 104 άνθρωποι είναι θαύμα» επισήμανε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολυχρονόπουλος, Σύρου, Λιμενικό, – Αυτό,polychronopoulos, syrou, limeniko, – afto