Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης – Τι αυξάνει τον κίνδυνο;

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Η κόπωση επιδεινώνεται με σωματική ή πνευματική κόπωση, ενώ δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στις αιτίες του προβλήματος, ωστόσο κάποιοι άνθρωποι φαίνεται ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και ότι κάποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ηλικία και φύλο

Οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο σε σχέση με τους άνδρες.

Το

σύνδρομο αφορά επίσης κατά κύριο λόγο ενήλικες 30-35 ετών.

Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι σπάνια στα παιδιά, ωστόσο και τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να το εμφανίσουν σε σχέση με τα αγόρια.

Γονίδια

Σε πολλές περιπτώσεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί “οικογενειακή υπόθεση”. Είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να κληρονομούν τον αυξημένο κίνδυνο από τους γονείς τους.

Άλλες καταστάσεις

Η ινομυαλγία, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η κεφαλαλγία τάσης, ο χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες, η χρόνια προστατίτιδα στους άνδρες, οι κροταφογναθικές διαταραχές, το μεταδιασεισικό σύνδρομο και η διάμεση κυστίτιδα που προκαλεί πόνο στην πύελο και στην κύστη αυξάνουν τον κίνδυνο για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα