Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Η ηλεκτρονική ταυτότητα Ακινήτου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που περιέχει όλα τα αρχεία που αφορούν ένα κτίριο, όπως τα σχέδια, τις άδειες, τα πιστοποιητικά και τις δηλώσεις του.

Αυτός ο θεσμός θεσπίστηκε από τον νόμο 4495/2017, με σκοπό να προστατεύσει το δομημένο περιβάλλον. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα βελτιώνει την ποιότητα και την αξία των κτιρίων, διευκολύνει τις συναλλαγές των ακινήτων και καταπολεμά τα

αυθαίρετα.

Πλεονεκτήματα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου έχει πολλά οφέλη για τους ιδιοκτήτες, τους αγοραστές, τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνία γενικότερα. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι:

Αύξηση της αξίας και της ανταγωνιστικότητας των κτιρίων: Η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου αποτελεί μία πιστοποίηση ποιότητας και αξιοπιστίας ενάντια στα κτίρια που δεν την παρέχουν.Διευκόλυνση των συναλλαγών των ακινήτων, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το κτίριο, χωρίς να χρειάζεται να αναζητηθούν ή να ελεγχθούν άλλα δικαιολογητικά από δικηγόρους και μηχανικούς. Το οποίο κάνει την διαδικασία οικονομικότερη και λιγότερο χρονοβόρα.Βελτίωση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων, καθώς η ταυτότητα κτιρίου είναι δημόσια,ελεγχόμενη από τις αρμόδιες αρχές, και μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο ακίνητο.Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, αφού η ταυτότητα προσπαθεί να καταπολεμήσει τα αυθαίρετα και τυχόν παρανομίες γύρω από τα ακίνητα.Ποιοι πρέπει να αποκτήσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου;

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι υποχρεωτική για όλα τα κτίρια και τις ιδιοκτησίες που μεταβιβάζονται, χτίζονται, ανακαινίζονται ή νομιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά. Επομένως, οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να έχετε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για όλα τα κτίρια που έχουν χτιστεί ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής με οικοδομική άδεια. Επίσης, χρειάζεται να έχουν ταυτότητα κτιρίου όλα τα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή νομιμοποιηθεί καθώς και όλα τα ακίνητα που έχουν αλλάξει χρήση ή ιδιοκτήτη. Δεν είναι απαραίτητη για την ενοικίαση ενός ακινήτου, αλλά συνιστάται να εκδοθεί για να αυξήσετε την προστασία τόσο των μισθωτών όσο και των ενοικιαστών.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την έκδοση και ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα σύμφωνα με το νόμο 4495/2017;

Υπεύθυνοι για την έκδοση και την κατάθεση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου είναι ιδιώτες μηχανικοί που έχουν λάβει εξουσιοδότηση από τον κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να αναθέσει σε έναν μηχανικό την διαδικασία έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Ο μηχανικός θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα προσόντα και να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μηχανικών Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ο μηχανικός πρέπει να υποβάλει τα εξής έγγραφα:

Την Οικοδομική Άδεια του ΚτιρίουΤο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου (ΠΕΑ)Το Πιστοποιητικό αντισεισμικής επάρκειας του κτιρίουΤο Σχέδιο Κάτοψης των Ορόφων του κτιρίουΤο Πιστοποιητικό πληρότητας Ταυτοτητας ΚτιρίουΤον Πίνακα Χιλιοστών με τη Μελέτη Κατανομής Δαπανών, αν υπάρχει.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να είναι έγκυρα και να αντιστοιχούν στην κατάσταση του κτιρίου. Ο μηχανικός είναι υπεύθυνος για την επαλήθευση και την πιστοποίηση των εγγράφων της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου πριν την Ηλεκτρονική Υποβολή τους.

Τι Πρόστιμα Υπάρχουν σε Ψευδή Δήλωση Δικαιολογητικών;

Αν δηλώσετε ψευδή στοιχεία στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, θα εκτεθείτε σε πρόστιμα και κυρώσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1000 έως 20.000 ευρώ για τους μηχανικούς. Για τους ιδιοκτήτες θα υπάρξουν κυρώσεις όπως, την ακύρωση της οικοδομικής άδειας, την αναστολή της χρήσης του κτιρίου, την απαγόρευση της μεταβίβασης ή της ενοικίασης του κτιρίου και την επιβολή φόρου επί της ακίνητης περιουσίας.

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις επιβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές, όπως τις υπηρεσίες του υπουργείου περιβάλλοντος και τις φορολογικές αρχές. Οι παραβάτες έχουν το δικαίωμα να προβούν σε προσφυγή ή έφεση εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, αν θεωρούν ότι η επιβολή του προστίμου ή της κύρωσης είναι άδικη ή παράνομη.

Αν δεν έχετε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου εως την 31/1/2026, το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σας. Επίσης, οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεστεί στο κτίριο και δεν την έχετε καταγράψει στην ταυτότητα, θεωρείται αυθαίρετη και θα σας επιβληθει πρόστιμο αυθαιρέτου κατασκευής.

Πόσο κοστίζει η Έκδοση Ταυτότητας Κτιρίου;

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου 2021 για κάθε μεταβίβαση ακινήτων και για την οριστική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Το κόστος για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου και την ύπαρξη ή όχι παραβάσεων, συνήθως ξεκινά από 300 έως 500 ευρώ για απλές περιπτώσεις.

Αν θέλετε να αποκτήσετε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για το ακίνητό σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εξουσιοδοτημένο μηχανικό, ο οποίος θα συλλέξει τα απαιτούμενα έγγραφα και θα καταχωρήσει τα στοιχεία του ακινήτου σας στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ταυτότητας Κτιρίου. Μπορείτε να συγκρίνετε τιμές και αξιολογήσεις μηχανικών στο myconstructor.gr και να επιλέξετε τον κατάλληλο για την Έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ή καλέστε στο 210 300 9323 και ένας από τους συνεργάτες του MyConstructor θα σας καθοδηγήσει σε όλη την διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου,ilektroniki taftotita ktiriou