Crow Country | Review

Στα γρήγορα

X

Το Crow Country είναι ένα indie survival horror παιχνίδι που στοχεύει στη νοσταλγία για την εποχή του πρώτου PlayStation. Η ιστορία διαδραματίζεται το 1990 και ακολουθεί τη Mara Forest, μια ντετέκτιβ που ερευνά την εξαφάνιση του Edward Crow, ιδιοκτήτη του εγκαταλελειμμένου λούνα

παρκ Crow Country. Το σενάριο, με στοιχεία b-movie και χιούμορ, αποφεύγει τη σοβαροφάνεια και περιέχει έξυπνες σαρκαστικές αναφορές σε gaming κλισέ.

Το παιχνίδι διαρκεί περίπου 5-6 ώρες και εξελίσσεται σε διαφορετικές θεματικές περιοχές του πάρκου, με γρίφους που βασίζονται σε μηχανικές και αριθμητικές δεξιότητες. Η τρισδιάστατη φύση των περιβαλλόντων και η δυνατότητα περιστροφής της κάμερας βελτιώνουν την εξερεύνηση και τη μάχη, διατηρώντας παράλληλα την αισθητική της παλιότερης εποχής.

Το Crow Country προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία, ιδανική για παίκτες που νοσταλγούν τα survival horror παιχνίδια του παρελθόντος.

Το Crow Country έρχεται ως μία από αυτές τις indie παραγωγές που στοχεύουν -και πετυχαίνουν διάνα- στον παράγοντα της νοσταλγίας. Από τα πρώτα λεπτά είναι εμφανές ότι το εν λόγω survival horror αναπτύχθηκε με σκοπό να μας ταξιδέψει στη μακρινή εποχή του πρώτου PlayStation. Δίνει εύλογα την εντύπωση ενός παιχνιδιού που θα μπορούσε να έχει ξεχαστεί στα συρτάρια μίας ομάδας ανάπτυξης της εποχής και απλά ανακαλύφθηκε και ήρθε στο φως σήμερα.

Παρόλα αυτά, δεν παραμένει προσκολλημένο στο παρελθόν, αλλά προσφέρει μερικές εκμοντερνισμένες ευκολίες ώστε και να δημιουργεί ευχάριστα αισθήματα νοσταλγίας αφήνοντας, παράλληλα, πίσω ορισμένους παρωχημένους μηχανισμούς.

Η ιστορία μάς μεταφέρει στο 1990, όπου, άνευ εισαγωγών, παίρνουμε τον έλεγχο της Mara Forest, μίας ντετέκτιβ που έρχεται στο εγκαταλελειμμένο λούνα παρκ, Crow Country, προκειμένου να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του, Edward Crow. Ο τελευταίος είναι εξαφανισμένος για μήνες, και σύντομα μαθαίνουμε ότι ο λόγος είναι μία δικαστική διαμάχη που αφορά ένα νεαρό κορίτσι, θύμα ατυχήματος εντός του πάρκου.

Φυσικά, πρόκειται για survival horror, και επομένως τα νομικά θέματα περνάνε στο παρασκήνιο για να έρθουν στο προσκήνιο διάφορες τερατώδεις φιγούρες που κυκλοφορούν στο λούνα παρκ. Είναι ευχάριστο ότι το σενάριο δεν επιχειρεί να παπαγαλίσει survival horror της εποχής, και έτσι η θεματική των ζόμπι απουσιάζει, όπως και οποιαδήποτε παραφυσικά φαινόμενα, στοιχεία δηλαδή που θα παρέπεμπαν στα Resident Evil και Silent Hill, μεταξύ άλλων.

Το Crow Country μεταφέρει τη δική του ιστορία, με ορισμένα τέρατα που ναι μεν προσεγγίζουν σχεδιαστικά τα ζόμπι, αλλά με μία σεναριακή εξήγηση που είναι αρκετά διαφορετική. Στο θέμα της διαφοροποίησης λειτουργεί θετικά και το εναλλακτικό και φρέσκο σκηνικό του λούνα παρκ, που αποτελεί τελικά ένα ιδανικό περιβάλλον για τη horror κατεύθυνση του τίτλου.

Αν και δεν θα πρέπει να περιμένετε ένα σενάριο με βάθος, το Crow Country αποδίδει μία σχετικά δουλεμένη εξήγηση για την παρουσία των τεράτων, καθώς και τους μυστηριώδεις σκοπούς του Edward Crow και των συνεργατών του. Σε διάσπαρτα σημεία επίσης θα έρθουμε σε επαφή με ορισμένους NPCs, που σχετίζονται με τα δυσοίωνα συμβάντα, λειτουργώντας ευχάριστα προς την απόδοση πληροφοριών και το πλέξιμο του μυστηρίου.

Συνολικά, το σεναριακό ντύσιμο, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον περιβάλλον, συνοδεύει ευχάριστα το σύνολο της εμπειρίας. Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι, με καλοδεχούμενο τρόπο, οι διάλογοι εμφανέστατα δεν παίρνουν ποτέ στα σοβαρά τον εαυτό τους, αποφεύγοντας τη σοβαροφάνεια και έχοντας πλήρη επίγνωση της b-movie αισθητικής.

Επίσης, ορισμένες σαρκαστικές πινελιές σε gaming κλισέ του είδους είναι αρκετά εύστοχες και έξυπνες, όπως και ο χιουμοριστικός τόνος που έχει αναφορικά με κάποιες αποκαλύψεις / ανατροπές, που φαίνονται από χιλιόμετρα μακριά.

Ακόμα καλύτερη δουλειά έχει γίνει στη δομή του χάρτη. Το Crow Country είναι ένα αρκετά συγκρατημένο παιχνίδι (διάρκειας περίπου 5-6 ωρών) που μας τοποθετεί εξ ολοκλήρου στην εγκατάσταση αυτού του πάρκου, με περιοχές διαφορετικών θεματικών (στοιχειωμένο χωριό, πειρατικό νησί, αίθουσα με arcades, θέατρο κ.λπ.). Ως είθισται, υπάρχει πλήθος κλειδωμένων πορτών και γρίφων.

Ο χάρτης βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, σημειώνοντας όλες τις κλειδωμένες πόρτες και τα δωμάτια εκείνα στα οποία υπάρχουν άλυτοι γρίφοι, διευκολύνοντας σημαντικά την περιήγηση, δίχως όμως να μας κρατάει από το χέρι. Γενικά, υπάρχει μία καλή ποικιλία χώρων προς εξερεύνηση, με το συγκρατημένο μέγεθος του παιχνιδιού να σημαίνει ότι ποτέ δεν χρειάζεται να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις στην αναγκαία συνιστώσα του backtracking.

Ως survival horror που παραπέμπει σε μία άλλη εποχή και σέβεται τον εαυτό του, περιέχεται και ένας χορταστικός αριθμός από γρίφους. Η διμελής ομάδα της SFB Games ήξερε πολύ καλά τι έκανε και σε αυτόν τον τομέα, διανθίζοντας την εμπειρία με έξυπνους γρίφους, που απαιτούν παρατηρητικότητα στο περιβάλλον και στα -μικρής έκτασης- κείμενα που βρίσκουμε διάσπαρτα.

Οι περισσότεροι από τους γρίφους είναι μηχανικοί (π.χ. να τοποθετήσουμε τους δείκτες ρολογιών στην κατάλληλη θέση) δίχως να λείπουν και αυτοί που θέλουν μία στοιχειώδη αριθμητική αντίληψη. Στο σύνολό τους αποτελούν τον πυρήνα του gameplay και ένα από τα δυνατά κομμάτια της εμπειρίας.

Η φύση τους επίσης παραπέμπει εύστοχα στις παλιότερες και ευχάριστα… παράλογες περιπτώσεις γρίφων που εντοπίζαμε στα survival horror (λόγου χάρη: σπρώξιμο αγάλματος σε αστυνομικό τμήμα για να ξεκλειδωθεί πόρτα), μόνο που εδώ, στα πλαίσια ενός λούνα παρκ, ανάλογες περιπτώσεις παράλογων γρίφων θα έλεγε κανείς ότι έχουν πιο σαφή λόγο ύπαρξης.

Στον τομέα της δράσης η κατάσταση είναι αρκετά προβλέψιμη, παρότι ελαφρώς εκμοντερνισμένη. Η χαρακτήρας μας δεν στοχεύει αυτόματα στους εχθρούς, ως είθισται σε παιχνίδια της εποχής, αλλά, αντιθέτως, η στόχευση είναι ελεύθερη.

Το καινούργιο Call of Duty θα είναι στο Game Pass

Η Μicrosoft θα δώσει τον τίτλο από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του στην υπηρεσία….

Νέο gaming monitor Philips Evnia 27M2N5500

Με Fast IPS Panel, ρυθμό ανανέωσης 180Hz και πιστοποίηση VESA DisplayHDR 400….

Νέα gaming laptops από την Acer

Mε επεξεργαστές AMD Ryzen 8040 και Intel Core Ultra….

Παρόλο που ακολουθείται η ισομετρική προοπτική, μπορούμε να αλλάξουμε και το ύψος της στόχευσης, κάτι που βοηθάει στη στόχευση σε ευάλωτα σημεία και κατ’ επέκταση σε μία αμυδρά ένταση στις μάχες. Αναμφίβολα πάντως, οι μάχες παραμένουν τυπικές και άνευ εκπλήξεων, κάτι που θα λέγαμε ότι σχεδόν αποτελεί γνώρισμα του είδους – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (π.χ. Dead Space, Resident Evil 4).

Παραμένοντας στο θέμα της πιστής μεταφοράς από μία παλιότερη εποχή του είδους, η SFB Games τα πάει περίφημα και σε εικαστικό / τεχνικό επίπεδο. Μιλώντας πάντα για μία ξεκάθαρα indie παραγωγή χαμηλού budget, είναι δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς το μεράκι της ομάδας ανάπτυξης και τον ζήλο της να μεταφέρει μία εμπειρία που θα παραπέμπει με αυθεντικό τρόπο στην εποχή του PS1.

Οι χαρακτήρες, φίλιοι και εχθρικοί, είναι δημιουργημένοι -καλαίσθητα- με χαμηλό αριθμό πολυγώνων. Ιδίως ο σχεδιασμός των τεράτων είναι αρκούντως γκροτέσκος και ανατριχιαστικός, συμβάλλοντας στη horror ατμόσφαιρα. Πολύ καλή δουλειά έγινε και στον σχεδιασμό του κόσμου, παραπέμποντας στα προσχεδιασμένα και στατικά περιβάλλοντα των survival horror μιας παλιότερης εποχής, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τρισδιάστατα.

Αυτή η τρισδιάστατη φύση των περιβαλλόντων μάς επιτρέπει να περιστρέφουμε την κάμερα κατά βούληση, αποφεύγοντας έτσι τις προσχεδιασμένες γωνίες λήψης και βοηθώντας σημαντικά τόσο στη μάχη όσο και -κυρίως- στην εξερεύνηση.

Η ισομετρική προσέγγιση και η τεχνοτροπία που αξιοποιείται καταφέρνει ταυτόχρονα να οδηγήσει στην πολυπόθητη νοσταλγική εικόνα, περιέχοντας παράλληλα και τις απαραίτητες, εκμοντερνισμένες σχεδιαστικές πινελιές, πάντα μέσα από ένα καθαρόαιμο indie πρίσμα.

Το Crow Country τελικά αποτελεί μία ιδιαίτερα ευχάριστη indie έκπληξη, που μπορεί να μην έρχεται να ταράξει τα νερά (όπως π.χ. κατάφερε το Signalis), αλλά είναι σε θέση να προσφέρει μία πρόταση που θεωρούμε πως θα απολαύσουν μεγαλύτεροι, ηλικιακά, παίκτες που μεγάλωσαν με survival horror μίας άλλης εποχής. Το δίχως άλλο η SFB Games πετυχαίνει διάνα στον τομέα της νοσταλγίας, μία συνιστώσα που την αξιοποιεί σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και δεν την χρησιμοποιεί απλά και μόνο σαν ένα εύκολο κέλυφος.

Το Crow Country κυκλοφορεί από τις 9/5/24 για PS5, PC και Xbox Series. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για PC, με review code που λάβαμε από την SFB Games.

The post Crow Country | Review first appeared on GameOver.

The post Crow Country | Review appeared first on GameOver.

Keywords
crow, crow, call of duty, resident evil 4, εν λόγω, resident evil, silent hill, survival, playstation, edward, φως, hill, θεατρο, σημαίνει, games, game, philips, ips, νέα, laptops, acer, amd, intel, space, budget, xbox, series, gameover, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, δυνατα, γριφοι, γωνιες, δουλεια, θεμα, νησι, παιχνιδια, υψος, φως, acer, amd, games, game, philips, αισθητικη, απλα, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γινει, δυνατοτητα, δικη, δομη, δωσει, δωματια, ευχαριστο, εγινε, ευκολο, αιθουσα, υπαρχει, εν λόγω, εποχη, ερευνα, ερχεται, ζομπι, εικονα, κελυφος, λουνα παρκ, λογο, μακρια, μηνες, ντετεκτιβ, ντυσιμο, ομαδα, παντα, πειρατικο, περιβαλλον, πιστοποιηση, πλεξιμο, πορτες, πρισμα, σεναριο, συντομα, τμημα, τονος, φαινονται, φυση, χερι, χιουμορ, ωρες, budget, call of duty, edward, gameover, hill, ιδανικο, ιδιαιτερα, intel, ips, κειμενα, laptops, παιχνιδι, resident evil, movie, series, σημαίνει, silent hill, space, survival, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα