WRC 10 | Review

Φέτος ο θεσμός του WRC γιορτάζει 50 χρόνια από την πρώτη ημέρα που ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο πέρασε τη σχάρα εκκίνησης, και παρά τα αμέτρητα εμπόδια αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί, καταφέρνει ακόμα και σήμερα να είναι απίστευτα συναρπαστικός. Για τους Έλληνες φίλους των τεσσάρων τροχών αυτή η επέτειος συνοδέυεται και από την επιστροφή του Rally Acropolis, που τόσο πολύ έχει λείψει σε όλους και αισθανόμαστε όλοι περήφανοι που είναι και πάλι κοντά

μας. Παράλληλα η KT Racing, πιστή στο ραντεβού της, ρίχνει στην αγορά και το WRC 10 – το timing για την χώρα μας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο – και όπως το συνηθίζει η σειρά, για ακόμα μία φορά καταφέρνει να εντυπωσιάσει.

Θα ήταν ανούσιο να γίνει για ακόμα μία φορά αναφορά στη στασιμότητα της κατηγορίας γενικότερα ή στο φρένο που έχει θέσει παγκοσμίως η πανδημία που ακόμα ταλαιπωρεί τους πάντες. Ναι, είναι αλήθεια, το WRC 10 μοιάζει σκανδαλιστικά με τον προκάτοχό του, το WRC 9 φέρνοντας μαζί όλα τα προβλήματα του, αλλά από την άλλη, η ουσία ενός licensed racing game βρίσκεται αλλού. Στον όγκο δεδομένων και την ακρίβεια. Και εδώ ο τίτλος δεν απογοητεύει.

Δυστυχώς η αστάθεια που επικρατεί παγκοσμίως, και με το πρόγραμμα αγώνων να αλλάζει συνεχώς, το WRC 10, όπως και το F1 2021, δεν καταφέρνει να είναι 100% ενημερωμένο. Από την αρχή της ανάπτυξης κάποιες χώρες αποχώρησαν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα εξαιτίας αυστηρών υγειονομικών μέτρων που έπρεπε να παρθούν, ενώ στην πορεία μπήκαν σαν σφήνα άλλες. Δυστυχώς, ο νεός αυτός racing τίτλος δεν καταφέρνει να ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα σε ποσοστό 100%, κάτι που κακά τα ψέματα θα ήταν αδύνατο να γίνει πραγματικότητα. Βέβαια, σε αντίθεση με την Codemasters, που έχει δεσμευτεί με δωρεάν updates, η KT Racing τηρεί σιγή ιχθύος, οπότε το συγκεκριμένο εμπόδιο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η πρώτη επαφή με το WRC 10 είναι η καλύτερη δυνατή, μιας και το κεντρικό μενού, πέρα από τον λιτό σχεδιασμό του, εντυπωσιάζει με το πλήθος των επιλογών του. Πρακτικά, ο παίκτης θα βρει τα πάντα, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα εξάσκησης σε μία απλή διαδρομή, τη συμμετοχή στο Rally μίας και μόνο χώρας, το ογκοδέστατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και φυσικά το ατελείωτο career mode. Σε αντίθεση με το παρελθόν η καμπύλη εκμάθησης είναι περισσότερο ομαλή, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί το γεγονός πως και πάλι η κατάκτηση της κορυφής θα έρθει απίστευτα δύσκολα.

Καταρχάς, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πως η ομάδα ανάπτυξης στοχεύει σε ένα ευρύτερο κοινό, με τις βοήθειες στην οδήγηση να είναι άπειρες, καταστρέφοντας όμως έτσι το ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού αλλά και τα ελαφρώς βελτιωμένα physics. Το ιδανικό θα ήταν κάποιος να δαπανήσει μερικές ώρες ή και μέρες ώστε να αποκτήσει το γενικότερο feeling του αγαπημένου του οχήματος, και όταν νιώσει σίγουρος, να απενεργοποιήσει όλα τα assists και να τολμήσει να κινηθεί στο όριο. Τότε είναι που ο τίτλος θα δείξει τα δόντια του γιατί, κατά τα ψέματα, η οδήγηση κάτω από οποιεσδήπτε συνθήκες δεν είναι για όλους.

Το WRC 10, όπως και όλοι οι προκάτοχοι του, κινείται σε simulation μονοπάτια, με ορισμένες παραχωρήσεις ώστε ο τίτλος να είναι playable και πάνω από όλα διασκεδαστικός και όχι εκνευριστικός. Η οδήγηση ενός οχήματος στο χώμα ή στο χιόνι, όπου η πρόσφυση είναι μειωμένη, ή ακόμα χειρότερα η οδήγηση τη νύχτα με βροχή, είναι συνθηκες στις οποίες ο τίτλος αρέσκεται ιδιαίτερα, οπότε και απαιτείται μία σχετική εξοικείωση.

Σύμμαχος θα είναι πάντα το ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού, όπου φέτος η δοκιμή βασίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά σε χρήση τιμονιέρας. Η KT Racing πραγματικά πετάει το μπαλάκι σε όλους τους επίδοξους μνηστήρες, και θυμίζοντας κάτι από τα παλιότερα αλλά πάντοτε επίκαιρα racing games στο PC, έχει καταφέρει σχεδόν το ακατόρθωτο. Το force feedback λειτουργεί ονειρικά, με το τιμόνι να είναι όσο βαρύ ή ελαφρύ πρέπει, ακολουθώντας πάντοτε τα επίπεδα πρόσφυσης του αυτοκινήτου.

Οι πλαγιολισθήσεις, τα ανάποδα τιμόνια και οι U turns είναι απίστευτα εθίστικες, αλλά πάντα πρέπει να εκτελούνται με προσοχή γιατί γενικότερα ο τίτλος δεν συγχωρεί τα λάθη. Τα οχήματα δείχνουν φέτος να έχουν λίγο περισσότερο βάρος σε σχέση με πέρυσι, οπότε το φρενάρισμα και η μετέπειτα κίνηση μέσα σε μία στροφή δείχνουν περισσότερο ρεαλιστικά. Ωστόσο, σύμμαχος στα παραπάνω δεν θα είναι ο συνοδηγός, που για ακόμα μία χρονιά εμφανίζεται φλύαρος, με σχόλια σε σημεία που δεν πρέπει, οπότε μοναδική βοήθεια θα είναι οι ενδείξεις των στροφών επί της οθόνης.

Το πλέον ενοχλητικό χαρακτηριστικό στοιχείο του WRC 10 είναι οι διαδρομές του ή, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, το πόσο περιορισμένο δείχνει να ειναι ένα όχημα μέσα σε αυτές. Φέτος οι πίστες είναι πλυμμηρισμένες από κόσμο, δίνοντας επιτέλους ζωή στους αγώνες, αλλά αυτό είναι μάλλον δίκοπο μαχαίρι. Το animation που έχει το κοινό είναι περιορισμένο, που συνεπάγεται πως αν πλησιάσει ένα όχημα κοντά του, αυτό δεν θα αντιδράσει. Απεναντίας, ο παίκτης θα λάβει ένα μεγαλοπρεπέστατο reset, συνοδευόμενο και από μία ποινή 5 δευτερολέπτων.

Πέρα από αυτό, τα αντικείμενα που βρίσκονται δίπλα από τον δρόμο δεν αλληλεπιδρούν με το αυτοκίνητο που θα περάσει με πολλά χιλιόμετρα από δίπλα ή και πάνω τους. Εν έτει 2021 είναι απαράδεκτο μία αχυρόμπαλα, μία πινακίδα ή μία μάζα από χιόνι να συμπεριφέρονται σαν συμπαγή αντικείμενα, χωρίς καμία παραμόρφωση στην εικόνα τους αλλά προκαλώντας σοβαρές βλάβες. Και μιας και έγινε αναφορά στις βλάβες, αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις, τουλάχιστον σε θέματα οπτικής απόδοσης. Το damage model αδυνατεί να πείσει, αν και εκεί που δείχνει τα δόντια του είναι στον τομέα των μηχανικών μερών.

Η άτσαλη οδήγηση μπορεί να οδηγήσει στην υπερθέρμανση του κινητήρα ή ακόμα και στην κατάρρευση της ανάρτησης, θέτοντας πλήρωμα και όχημα εκτός αγώνα. Επίσης, ορισμένες φορές οι βλάβες, και ειδικότερα ο χρόνος επιδιόρθωσής τους, δεν συμβαδίζουν και τόσο πολύ με την πραγματικότητα, φορτώνοντας το πλήρωμα με άχρηστες χρονικές ποινές.

Φυσικά, για το τέλος αφήσαμε δύο τομείς που κατά τη γνώμη μας αποτελούν και λόγο αγοράς του WRC 10. Τιμώντας την επέτειο του θεσμού, η KT Racing προσφέρει το Anniversary mode, μία ενότητα που πραγματικά λάμπει με την παρουσία της. Από το μακρινό παρελθόν μέχρι το σήμερα, οι παίκτες θα βρεθούν στο τιμόνι μερικών εκ των πλέον θρυλικών οχημάτων του WRC. Η εικόνα είναι μεθυστική, αν και απαιτείται υπομονή γιατί το συγκεκριμένο mode ξεκλειδώνεται σταδιακά και επιβάλλεται η ολοκλήρωση μίας δοκιμασίας για την είσοδο στην επόμενη. Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι η απόδοση του ήχου σε αυτά οχήματα, με τους κινητήρες αλλά και τα σκασίμαστα των εξατμίσεων να υπερκαλύπτουν τον πάντα φλύαρο συνοδηγό -όπως αυτός αναφέρθηκε προηγουμένως. Ελλείψεις υπάρχουν και σαφέστατα είναι πάρα πολλές, αλλά θα ήταν δύσκολο 50 χρόνια ιστορικών οχημάτων να στριμωχθούν σε έναν και μόνο τίτλο.

Θέλοντας να αποδώσει μία retro εικόνα στο συγκεκριμένο mode, η ομάδα ανάπτυξης έχει “πειράξει” ελαφρώς την ποιότητα της εικόνας – η οποία μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή στο κανονικό– ενώ πλέον και οι οπαδοί βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα στην πίστα. Βέβαια, το πρόβλημα της επαφής μαζί τους εδώ είναι εντονότερο, οπότε αμέτρητα χαμένα δευτερόλεπτα θα έρθουν να προστεθούν στο τέλος της διαδρομής.

Ο δεύτερος τομέας που ξεχωρίζει είναι αυτός της επιλογής καριέρας. Όπως και πέρυσι, ο παίκτης θα αποτελέσει απλά και μόνο ένα μέλος μία πολυπλυθέστατης ομάδας, που φυσικά θα έχει στόχο την κορυφή. Είναι στην κρίση του το αν θελήσει να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο μίας μικρής ανεξάρτητης ομάδας, ή να δοκιμάσει την τύχη του στο τιμόνι μίας εργοστασιακής. Πρακτικά οι επιλογές είναι αμέτρητες, σε βαθμό που θα τρομάξουν τους μη μυημένους και αυτό γίνεται ορατό από την απόδοση του εργοστασίου. Τα πάντα έχουν αποδοθεί σε πραγματικό χρόνο, με τον παίκτη να καλείται να πάρει αποφάσεις ακόμα και σε θέματα marketing.

Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης είναι αυτό που καλείται να σηκώσει όλο το βάρος, αξιοποιώντας σωστά τους πόρους αλλά και τον χρόνο που έχει διαθέσιμο. Οι ρυθμίσεις είναι αμέτρητες σε σχεδόν όλα τα ζωτικής σημασίας μέρη του οχήματος, ενώ το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως οι παραμικρές αλλαγές γίνονται αντιληπτές στον δρόμο.
Το career mode χωρίς καμία δόση υπερβολής απαιτεί αμέτρητες ώρες υπομονής, μεθοδικότητας και χιλιομέτρων, αποτελώντας και πάλι το highlight του τίτλου, αν και εμείς έχουμε ένα μικρό παράπονο.

Θα πρέπει κάποια στιγμή ο κάθε τίτλος να αναγνωρίζει την πρόοδο σε παλιότερες προτάσεις και έτσι όσοι έχουν ασχοληθεί με τα WRC 8 και 9 να μην ξεκινούν από το απόλυτο μηδέν. Τα tutorials είναι αμέτρητα, μεγάλα σε διάρκεια και φυσικά χρήσιμα για τους αρχάριους, αλλά απίστευτα βαρετά για τους φίλους της σειράς. Το συγκεκριμένο πρόβλημα συναντάται σε όλους τους racing τίτλους της αγοράς, είτε έχουν να κάνουν με δύο είτε με τέσσερις τροχούς, και πέρα από τον προφανή λόγο που αυτό συμβαίνει, καλό θα είναι οι ομάδες ανάπτυξης να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τον χρόνο που έχουν δαπανήσει στο παρελθόν οι φανατικοί οπαδοί τους.

Η δοκιμή του WRC 10 βασίστηκε στην έκδοση του τίτλου για το PlayStation 5 και άξιο αναφοράς είναι η εκμετάλλευση του DualSense. Σε αντίθεση με πέρυσι, το συγκεκριμένο gamepad αποδεικνύεται ακριβέστατο, χωρίς καθόλου καθυστερήσεις. Σαφέστατα ο τίτλος είναι σεταρισμένος για τη χρήση τιμονιέρας, αλλά αυτό δεν αποτελεί μονόδρομο ούτε και εμπόδιο για κάποιον που δεν θέλει να δαπανήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την απόκτησή της.

Σε τεχνικό επίπεδο το WRC 10 καταφέρνει να εντυπωσιάσει, αλλά και πάλι δημιουργεί την αίσθηση πως θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Πέρυσι, με το ανάλογο update, το WRC 9 μεταφέρθηκε στο PlayStation 5 χωρίς βέβαια άλματα προόδου στην οπτική του απεικόνιση. Η φετινή πρόταση διατίθεται απευθείας για τις νέες κονσόλες, αλλά από τη στιγμή που μοιάζει τόσο πολύ με τον προκάτοχό της, μάλλον κάτι δεν έχει πάει και τόσο καλά. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο τίτλος είναι πανέμορφος, με την εικόνα των διαδρομών, τα εφέ και το σταθερότατο frame rate να κλέβουν την παράσταση, αλλά αν ο παίκτης θελήσει να πειράξει κάποιον φίλο του, δηλώνοντας πως τα όσα βλέπει “τρέχουν” σε ένα PlayStation 4, πιθανότατα ο δεύτερος να τον πιστέψει.

Στην τελική και έχοντας κατά νου τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και την κατηγορία στην οποία ανήκει το WRC 10, γνώμη μας είναι πως ο τίτλος της KT Racing δεν απογοητεύει. Πρακτικά, πατάει στην επιτυχία των προκατόχων του, και με την έλευση του Anniversary mode κάνει ένα βηματάκι μπροστά. Βέβαια, όλα τα προβλήματα του παρελθόντος βρίσκονται και πάλι εδώ, αλλά ποιος πραγματικά μπορεί να αντισταθεί στην ευκαιρία να τρέξει, έστω και ψηφιακά, στο Rally Acropolis;

To WRC 10 κυκλοφορεί από τις 2/9/21 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. To review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την ave.

The post WRC 10 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
wrc, wrc, rally acropolis, playstation 4, xbox one, rally, acropolis, game, codemasters, συγκεκριμένο, εκκρεμότητα, συμμετοχή, games, animation, retro, playstation, update, frame, ps4, switch, xbox, series, gameover, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, χιονι, playstation 4, χωρες, αυτοκινητο, βημα, γνωμη, δωρεαν, επικαιρα, προγραμμα, τυχη, ψεματα, games, game, ps4, αγορα, αγωνες, αξιζει, απιστευτα, απλα, βοηθεια, βρισκεται, βροχη, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δοντια, εγινε, εφε, ευκαιρια, εκμεταλλευση, εκκρεμότητα, εξοικειωση, επρεπε, επιτυχια, ζωη, υπομονη, εικονα, κινηση, λαθη, λειψει, λιτο, λογο, μαζα, μηδεν, μικρο, νυχτα, ομαδα, παντα, οδηγηση, ουσια, οχηματων, οχηματα, οχημα, πιστη, ποιοτητα, προβληματα, ραντεβου, ρυθμισεις, σιγουρος, συγκεκριμένο, σειρα, συμμετοχή, σφηνα, σχολια, τμημα, τιτλος, φυσικα, φορα, χειροτερα, χωμα, χρονος, ωρες, acropolis, αδυνατο, ανηκει, animation, codemasters, frame, gameover, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, switch, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, ογκο, ομαδες, rally acropolis, rally, retro, series, σχαρα, update, θεματα
Τυχαία Θέματα