Τα remakes και τα remasters που δεν πρέπει να (ξανα)χάσεις

Η πρόοδος που έχει σημειώσει το gaming τις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική. Η άνοδος στα στάνταρ και τις αξίες παραγωγής σε συνδυασμό με τα άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί στον τεχνικό τομέα, κάνουν τα παιχνίδια των 90s να μοιάζουν… αρχαία!

Ας μην πάμε όμως τόσο πίσω. Από το 2000 κι έπειτα, τις δύο προηγούμενες δεκαετίες δηλαδή, η βιομηχανία του gaming μας χάρισε τίτλους-αριστουργήματα, δημιουργίες που άλλαξαν μια για πάντα τον ρου της Ιστορίας, εμπνέοντας δεκάδες μεταγενέστερα παιχνίδια και θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις τις βάσεις

για ολόκληρα είδη με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα. Τι γίνεται όμως αν δεν κατάφερες να παίξεις ποτέ αυτά τα video games-σταθμούς; Αν δεν έχεις εικόνα από την εμπειρία που προσέφεραν και για κακή σου τύχη, ο χρόνος δεν τους έχει συμπεριφερθεί με ιδιαίτερη φροντίδα.

Ευτυχώς για ‘σένα -και τους ισολογισμούς τους- οι εταιρείες φροντίζουν συχνά-πυκνά να μας «υπενθυμίζουν» τις σημαντικότερες κυκλοφορίες τους μέσω remasters και remakes, ρετουσαρισμένων (σε μικρό ή μεγάλο βαθμό) επανεκδόσεων δηλαδή που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των υπολογιστών και κονσολών νέας γενιάς. Καλύτερα γραφικά, ρεαλιστικότερες φωτοσκιάσεις, ομαλότερη κίνηση και επιδιόρθωση bugs και λοιπών προβλημάτων είθισται να συνθέτουν το παζλ των remakes και remasters, ανάλογα φυσικά με το πόσο «ζεστά» θα δει την κάθε κυκλοφορία η εκάστοτε εταιρεία.

Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά σε τέτοιου είδους επανεκδόσεις που δε λέει με τίποτα να χάσεις;

Dead Space Remake

Η σειρά Dead Space δημιούργησε το δικό της, φανατικό κοινό, ένα κοινό που δεν μπορεί να μην αναθάρρησε στο άκουσμα των νέων περί remake του πρώτου τίτλου. Το Dead Space του 2008 λοιπόν κυκλοφόρησε εκ νέου, βάζοντάς μας στα παπούτσια του Isaac Clarke καθώς εκείνος ερευνά τα όσα περίεργα συμβαίνουν στο σκάφος USG Ishimura. Το ζητούμενο για τους δημιουργούς του remake ήταν να μείνουν πιστοί σε ό,τι αφορούσε τον ήχο του αρχικού παιχνιδιού, το στοιχείο που ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την επιβλητική του ατμόσφαιρα, κάτι που αν κρίνουμε από τις εντυπώσεις Τύπου και κοινού πέτυχαν άψογα.

Need for Speed: Hot Pursuit Remastered

Το αρχικό Need for Speed: Hot Pursuit κυκλοφόρησε το 2010, αποτελώντας το πρώτο παιχνίδι της σειράς που ανατέθηκε στην Criterion Games, το στούντιο με έδρα τα νότια της Αγγλίας (ίσως να το ξέρεις από τα Burnout). Ο κόσμος το λάτρεψε, οι κριτικοί το εξήραν και κάπως έτσι η EA πήρε την όχι και τόσο δύσκολη απόφαση να το εκδόσει εκ νέου το 2020. Θα έχεις λοιπόν τη δυνατότητα να απολαύσεις σε όλο τους το μεγαλείο τοποθεσίες εμπνευσμένες από την Καλιφόρνια, την Ουάσινγκτον και το Όρεγκον, τρέχοντας με ιλιγγιώδεις ταχύτητες με ό,τι supercar βάλει το μυαλό σου, παίζοντας… κλέφτες κι αστυνόμους και νιώθοντας τον αέρα να σε χτυπά στο πρόσωπο μέσα απ την τηλεόραση.

Alan Wake

Το Alan Wake αποτελεί έναν από εκείνους τους τίτλους που παρ’ ό,τι έκαναν θόρυβο όταν κυκλοφόρησαν, με τα χρόνια ξεχάστηκαν. Εν όψει και του λανσαρίσματος του sequel του, Microsoft και Remedy αποφάσισαν να το ρετουσάρουν, ρίχνοντάς το ως remaster πλέον, εκ νέου, στη μάχη της αγοράς. Στο Alan Wake θα ακολουθήσεις τον ομώνυμο συγγραφέα καθώς ερευνά την εξαφάνιση της γυναίκας του στην πόλη Bright Falls της πολιτείας της Ουάσινγκτον, ενώ παράλληλα παλεύει να ξεφύγει από τους δαίμονες της ίδιας του της δουλειάς (πίστεψέ μας, κυριολεκτούμε). Το παιχνίδι ενισχύθηκε σημαντικά στον τεχνικό και δη τον οπτικό τομέα με την όλη εμπειρία να έχει έρθει στα στάνταρ του σήμερα.

Metroid Prime Remastered

Το Metroid Prime κυκλοφόρησε αρχικά το πολύ μακρινό 2002 στο GameCube, μία… αιωνιότητα πριν δηλαδή με βάση τα δεδομένα του gaming. Η Nintendo επιχείρησε να το αναβιώσει το 2015 όμως το Wii U δεν αποτελούσε ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος με αποτέλεσμα η μεταφορά του στο Switch να μοιάζει σχεδόν επιβεβλημένη. To Metroid Prime Remastered αποτελεί ένα HD remaster του αρχικού τίτλου που επιμελήθηκε η Retro Studios σε συνεργασία με την Iron Galaxy Studios. Περιλαμβάνει νέα γραφικά, βελτιωμένο χειρισμό (με dual-stick υποστήριξη μάλιστα) και νέα κομμάτια art, αποτελώντας φόρο τιμής στη σειρά, «must» αγορά για κάθε κάτοχο Switch και παράλληλα το απόλυτο fan service.

Resident Evil 4

Με το Resident Evil 4 το 2005 η Capcom έβαλε ένα τεράστιο στοίχημα, αποφασίζοντας να αφήσει πίσω της οριστικά το -άκρως επιτυχημένο- παρελθόν της σειράς, αλλάζοντας ύφος και προσέγγιση. Το ρίσκο απέδωσε καρπούς και κάπως έτσι τα Resident Evil είναι αυτά που είναι σήμερα, απολαμβάνοντας την καθολική αποδοχή του κοινού. Ήρθε όμως η ώρα να θυμηθούμε από πού ξεκίνησαν όλα… Το remake του Resident Evil 4 αποτελεί φόρο τιμής στα survival horror. Θα μας ταξιδέψει ξανά στην ισπανική εξοχή, φέρνοντάς μας πρόσωπο με πρόσωπο με τους Illuminados που αυτή τη φορά δείχνουν εντυπωσιακότεροι. Πρόσθεσε και τον εκμοντερνισμένο χειρισμό και έκλεισες.

The Last of Us Part I

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς The Last of Us θεωρείται ακόμα και σήμερα ως ένας από τους αρτιότερους τίτλους στην ιστορία του gaming. Η Naughty Dog δημιούργησε έναν ανεπανάληπτο κόσμο στο πλαίσιο του οποίου μας διηγήθηκε μία συγκλονιστική ιστορία που άγγιξε τους πάντες. Έτσι, εννέα χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του τίτλου στο PS3, είχαμε το λανςάρισμα της remade εκδοχής του με την ονομασία The Last of Us Part I. Η Naughty Dog βελτίωσε το gameplay (τόσο τις μάχες, όσο και την εξερεύνηση), προσέθεσε επιλογές προσβασιμότητας και εκμεταλλεύτηκε την άπλετη ισχύ του PS5 για να μας καθηλώσει εκ νέου μπροστά από τις τηλεοράσεις μας.

The post Τα remakes και τα remasters που δεν πρέπει να (ξανα)χάσεις appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα