Armored Core 6 Fires of Rubicon review

Η FromSoftware, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών και εξελιχθεί στο κορυφαίο και ίσως πιο σημαντικό στούντιο στο gaming κατά την τελευταία δεκαετία, πλέον επιστρέφει στα παλιά της λημέρια, το Armored Core. Και όπως πρακτικά κάθε τί που πιάνει στα χέρια της η From, το Armored Core 6: Fires of Rubicon αποδεικνύεται... χρυσός.

H ιστορία του Armored Core 6 διαδραματίζεται στον Rubicon, έναν πλανήτη

βασικό για την τεχνολογική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Οι επιστήμονες, θεωρώντας λανθασμένα ότι μπορούσαν να τιθασεύσουν και να εκμεταλλευτούν το coral, την ζωτική πηγή ενέργειας του Rubicon, κατέληξαν να απομυζήσουν πλήρως τον πλανήτη και να προκαλέσουν ένα κατακλυσμιαίο καταστροφικό γεγονός, μολύνοντάς τον ανεπανόρθωτα. Παρόλα αυτά και επειδή είναι γνωστό ότι η ανθρωπότητα δεν μαθαίνει από τα λάθη της, 50 χρόνια αργότερα οι εταιρείες ανιχνεύουν νέα σημάδια coral πάνω στον πολύπαθο Rubicon και στέλνουν μισθοφόρους με σκοπό να ανακτήσουν εκ νέου τον έλεγχο πηγών ενέργειας του πλανήτη. Πρωταγωνιστής είναι ένας πιλότος ο οποίος εκτελεί δουλειές μισθοφόρου και βλέποντας τις νέες ευκαιρίες που ξεπηδούν στον Rubicon, αναλαμβάνει αποστολές με σκοπό το προσωπικό κέρδος. Όσο όμως ολοκληρώνετε αποστολές και κερδίζετε φήμη, εμβαθύνετε περισσότερο στην υπόθεση και τα γεγονότα που προκάλεσαν την μοιραία καταστροφή. Ταυτόχρονα κάνετε συμμαχίες και παίρνετε αποφάσεις που κρίνουν για δεύτερη φορά την μοίρα του Rubicon αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Αρχικά έχετε την επιλογή να περάσετε διάφορα στάδια εξάσκησης για να εξοικειωθείτε με τον χειρισμό του mech σας και πιστέψτε με χρειάζεται καθώς ο χειρισμός και οι δυνατότητες που έχετε μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα απαιτητικές. Ένας ακόμα λόγος να δώσετε βάση στο στάδιο εξάσκησης και να μη βιαστείτε είναι ότι πολλές «λεπτές» κινήσεις που ίσως περάσουν στα ψιλά, μπορούν να σας ξελασπώσουν σε δύσκολες μάχες με τα μεγάλα boss του παιχνιδιού. Το mech σας είναι μια απόλυτη δύναμη πυρός και ογκώδους μάζας, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στον χειρισμό αλλά και την γκάμα κινήσεων. Κάθε σκανδάλη και κουμπί αντιστοιχεί σε διαφορετικό οπλικό σύστημα, ενώ υπάρχει μια μπάρα ώθησης (στα πρότυπα του κλασικού stamina) που όταν τη χρησιμοποιείτε αποκτάτε τρομακτική ταχύτητα την οποία εκμεταλλεύεστε για να ξεφύγετε από δύσκολες καταστάσεις ή να προσεγγίσετε διαφορετικά σημεία. Με την ίδια μπάρα ώθησης μπορείτε να κάνετε επιτόπιες κινήσεις αποφυγής εχθρικών χτυπημάτων, καταναλώνοντας ένα μικρό μέρος της. Στην διάθεσή σας έχετε τρία repair kits για να αναπληρώνετε την υγεία σας (χωρίς δυνατότητα να αποκτήσετε παραπάνω) οπότε απαιτείται καλή διαχείριση πόρων. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και την δυνατότητα αισθητικής παραμετροποίησης, καθώς μπορείτε να διαμορφώσετε την εμφάνιση του mech σας με βάση τα προσωπικά σας γούστα.

Το παιχνίδι είναι κλασική δράση τρίτου προσώπου της FromSoftware, αν και με κάποιες ιδιαιτερότητες στις οποίες δεν μας έχει συνηθίσει το στούντιο. Η αναμενόμενη δυσκολία του δεν είναι σταθερή ή με μια ισορροπημένη κλιμάκωση, αλλά έρχεται με αλλεπάλληλα σκαμπανεβάσματα. Ακόμα και οι αναμετρήσεις με τα τελικά boss μεταξύ των αποστολών δεν αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση και τα ξεπερνάτε με λίγες προσπάθειες. Εξάλλου δεν υπάρχει και κάποιο πέναλτι με κάθε game over οπότε είστε ελεύθερος να προσπαθήσετε όσο θέλετε. Επίσης μεγάλη βοήθεια αποτελούν και τα διάσπαρτα checkpoints μεταξύ των αποστολών που ενεργοποιούνται αυτόματα και επαναφέρουν πλήρως την υγεία και τα πολεμοφόδιά σας. Εκεί που η υπομονή και οι ικανότητες σας δοκιμάζονται οδυνηρά είναι τα συγκεκριμένα τελικά boss που κλείνουν κάθε κεφάλαιο (από τα συνολικά πέντε) του παιχνιδιού και απαιτούν στρατηγική και πειραματισμό.

Μιλώντας για στρατηγική, στο παιχνίδι επικρατεί το εξής παράδοξο: η στρατηγική και κάθε ορθολογική τακτική και στάση μάχης ανάλογα με τη συμπεριφορά του εχθρού περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ωμή δύναμη και τον νόμο του ισχυρού. Τις περισσότερες φορές απλά διαλέγοντας τον δυνατότερο και πιο ογκώδη εξοπλισμό (αδιαφορώντας πλήρως για την ταχύτητα, ευελιξία και ταχύτητα πυρός) μετατρέπετε κάθε μάχη σε περίπατο, εξολοθρεύοντας με ελάχιστα χτυπήματα τις ασπίδες και την υγεία των εχθρών σε δευτερόλεπτα. Εξαίρεση αποτελούν όπως προαναφέρθηκε τα τελικά boss κάθε κεφαλαίου. Σε γενικές γραμμές όμως το παιχνίδι είναι επιλεκτικά δύσκολο, απλοποιεί το σχέδιο δράσης σας και ακυρώνει μερικώς την πλούσια ποικιλία του οπλοστασίου που έχετε στην διάθεση σας.

Αν παραβλέψετε τα παραπάνω και είστε θετικός στην δοκιμή και τον πειραματισμό, οι επιλογές παραμετροποίησης του οπλοστασίου σας και της γενικότερης θωράκισης ικανοποιούν πλήρως. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές εξοπλισμού του mech σας που επικεντρώνονται στην δύναμη πυρός, τη θωράκιση και την ταχύτητα. Η τεράστια ποικιλία όπλων και εξαρτημάτων που μπορείτε να αποκτήσετε αποτυπώνεται πολύ εντυπωσιακά στην οθόνη σας και σας κάνει ναι νιώθετε την ισχύ και την επιβλητικότητα. Έτσι πχ ένας συνδυασμός από θανατηφόρες διπλές καραμπίνες στα χέρια και μια σειρά πυραύλων στους ώμους, μπορεί πολύ εύκολα να δώσει τη θέση του σε ισχυρά λέιζερ και κανόνια ή εκτοξευτές χειροβομβίδας, μετατρέποντας το πεδίο μάχης σε κρανίου τόπο. Όλα τα όπλα έχουν περιορισμένο αριθμό πυρομαχικών ανάλογα με την δυναμική τους, οπότε καλό είναι να μπαίνετε με φειδώ σε κάθε μάχη (αν και μετά από κάθε checkpoint αναπληρώνονται αυτόματα). Υπάρχουν επιλογές τροποποίησης για κάθε ξεχωριστό μέρος του mech που αλλάζουν τελείως την εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του, μετατρέποντάς το από ένα γρήγορο υβρίδιο μάχης και ταχύτητας σε ένα πανίσχυρο αλλά αργό τανκ με ερπύστριες.

Καθώς προχωράτε στο παιχνίδι ξεκλειδώνετε νέο εξοπλισμό που αποκτάτε είτε από αποστολές, είτε αγοράζοντας από κατάστημα με χρήματα που κερδίζετε με την εκπλήρωση στόχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε να επαναλάβετε μια αποστολή όσες φορές θέλετε για να κερδίζετε χρήματα και να προμηθευτείτε γρήγορα τον καλύτερο εξοπλισμό που έχει να προσφέρει το κατάστημα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τέλος πολύ σημαντικό είναι ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τον εξοπλισμό σας κατά την διάρκεια κάποιας αποστολής, παρά μόνο αν ηττηθείτε και ξεκινήσετε εκ νέου από το checkpoint. Αν πάλι χρειάζεστε συγκεκριμένο όπλο που πωλείται στο κατάστημα και δεν το έχετε στη κατοχή σας, πρέπει να παραιτηθείτε τελείως από την αποστολή και να την ξαναρχίσετε από την αρχή.

Όταν κατασταλάξετε με το στήσιμο του mech σας, το παιχνίδι σας αποζημιώνει με τον χαρακτήρα και τις έντονες, φρενήρεις μάχες του. Συμβουλή μου πριν ξεκινήσετε είναι να έχετε δραμαμίνες έτοιμες καθώς οι εχθροί όχι μόνο δεν κάθονται σε ένα σημείο αλλά έχουν την τάση να κινούνται προς πάσα κατεύθυνση εν ριπή οφθαλμού, φέρνοντάς σας ζαλάδα. Η επιλογή «κλειδώματος» των εχθρών δεν βοηθάει και πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς με την ταχύτητα και το εύρος των επιθέσεών τους από απόσταση καταφέρνουν εύκολα να βγουν από την ακτίνα δράσης σας, κι έτσι καταλήγετε πολλές φορές να παίζετε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι δεχόμενος πυρά από το πουθενά. Η αίσθηση βέβαια όταν αντιληφθείτε το εύρος κινήσεων των εχθρών και αδειάσετε όλο σας το οπλοστάσιο πάνω τους είναι απαράμιλλη. Όταν χτυπήσετε αρκετά τους εχθρούς και ρίξετε τις ασπίδες τους τους ακινητοποιείτε για ελάχιστα δευτερόλεπτα, αποκτώντας πολύτιμο χρόνο για σαρωτική επίθεση. Το θέαμα εκατοντάδων πύραυλων, λέιζερ και βομβών να ξεχύνονται «σκίζοντας» τον ουρανό και να καταλήγουν κάθετα διαλύοντας τους εχθρούς, αφήνει μια επιβλητική αίσθηση ικανοποίησης.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία εχθρών, οι οποίοι όμως περνούν σχετικά απαρατήρητοι τόσο με την παρουσία τους όσο και σχεδιαστικά, κυρίως λόγω της απλοϊκής αντιμετώπισής τους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τους μεγάλους εχθρούς και τα boss, με κάθε αναμέτρηση μαζί τους να είναι επικών διαστάσεων. Λόγω του ταχύτατου ρυθμού οι κινήσεις τους δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να σας πιάνουν εξαπίνης, ακόμα και να σας απελπίζουν. Χρειάζεται καλή αντίληψη και «διάβασμα» των κινήσεων κάθε τελικού εχθρού για να τον νικήσετε, ενώ κάθε τέτοια επικράτηση είναι ταυτόχρονα και από τις καλύτερες στιγμές που έχει να προσφέρει το παιχνίδι.

Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε σταδιακά νέες λειτουργίες που σας ενισχύουν με πλεονεκτήματα παθητικής φύσης. Μία από αυτές είναι η αρένα, ένας ειδικός χώρος μάχης όπου πολεμάτε σώμα-με-σώμα άλλα πανίσχυρα mechs. Αυτά οι εχθροί χωρίζονται σε κλίμακες δυναμικότητας και όσο προχωράτε ανεβαίνετε στα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, ξεκλειδώνοντας όλο και πιο ισχυρούς εχθρούς. Με κάθε σας νίκη κερδίζετε ειδικούς πόντους αναβάθμισης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε επιμέρους χαρακτηριστικά του mech σας. Έτσι πχ μπορείτε να μειώσετε κατά ένα μικρό ποσοστό τη συνολική ζημιά που δέχεστε, να αυξήσετε την ποσότητα υγείας που αναπληρώνετε με κάθε χρήση κτλ. Ένας σωστά μελετημένος διαμερισμός πόντων αναβάθμισης στο συγκεκριμένο skill tree μπορεί να σας δώσει σημαντικό αβαντάζ ενάντια στους εχθρούς, οπότε είναι σημαντικό οι επιλογές σας να συμβαδίζουν με το ιδανικό σχέδιο δράσης σας. Επίσης η ελεύθερη επιλογή να ξαναμοιράσετε τους πόντους όπως επιθυμείτε αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για πειραματισμούς στη στρατηγική σας, καθώς κάθε αποστολή είναι μοναδική και απαιτεί διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.

Οι συνολικές αποστολές που καλείστε να ολοκληρώσετε φτάνουν τις 59 αλλά δεν μπορείτε να τις κάνετε όλες σε ένα playthrough. Μερικές φορές ανάμεσα στα κεφάλαια του παιχνιδιού έχετε επιλογή μεταξύ δύο αποστολών. Επιλέγοντας αποστολή διαλέγετε ταυτόχρονα και ένα μοναδικό μονοπάτι που οδηγείσε διαφορετικό τέλος. Υπάρχουν τρία διαφορετικά τέλη που ξεκλειδώνονται ανάλογα με τις επιλογές σας και μάλιστα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αν δεν είστε προσεκτικός να παίξετε πολλές φορές το campaign χωρίς να κατορθώσετε να δείτε και τα τρία. Οι αποστολές ποικίλλουν σε περιεχόμενο και επίπεδο δυσκολίας και συνήθως αφορούν την εξόντωση κάποιου στόχου, την υπεράσπιση ή πολιορκία κτιριακών εγκαταστάσεων και τη συλλογή πληροφοριών. Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες είναι μικρής διάρκειας και μέτριας έως χαμηλής δυσκολίας (κάνοντάς σας να αναρωτιέστε αν όντως πρόκειται για παιχνίδι FromSoftware), χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απολαυστικές. Η διάρκεια τους είναι ένα μειονέκτημα καθώς αν δεν είστε ενδελεχής με την εξερεύνηση και επικεντρωθείτε στην άμεση ολοκλήρωση του στόχου, πολλές φορές καταλήγετε να ολοκληρώνετε την αποστολή μέσα σε λίγα λεπτά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μυστικά για να βρείτε, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να απαιτούν από εσάς να «ξεσκονίσετε» τον κόσμο.

Το παιχνίδι διαθέτει και PvP multiplayer, το οποίο ξεκλειδώνετε αργότερα όσο προχωράτε την ιστορία. Το Nest είναι η βάση όπου συναντιούνται οι παίκτες για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Υπάρχει η κλασική επιλογή ένας-εναντίον-ενός όπου πολεμάτε αντίπαλο παίκτη σε μάχες τριών γύρων, καθώς και επιλογή ομαδικής μάχης όπου δύο ομάδες των τριών παικτών μονομαχούν μεταξύ τους μέχρι τελικής πτώσης σε έναν γύρο. Μπορείτε να δημιουργήσετε lobby και να καλέσετε φίλους ή να κάνετε join σε κάποιο έτοιμο lobby, έχοντας επιλέξει τον μέγιστο αριθμό παικτών, το χρονικό ορίζοντα κάθε αναμέτρησης, ακόμα και συγκεκριμένο πεδίο μάχης της αρεσκείας σας.

Ο κόσμος του παιχνιδιού αποτυπώνεται με όλες τις γλαφυρές λεπτομέρειες ενός πλανήτη που έπαθε ολοκαύτωμα και προσπαθεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Ρημαγμένες πόλεις, παγωμένες αχανείς τούνδρες που κάποτε έσφυζαν από ζωή και μια συνολική «εκκωφαντική» ερημιά μέσα στα συντρίμμια του πολιτισμού. Τα mechs με το τεράστιο μέγεθος και τον μεταλλικό τους όγκο ξεχωρίζουν επιβλητικά και προκαλούν δέος όταν τα βλέπετε να κινούνται στο χώρο, έναντι λεπτομερειών όπως παρατημένα αμάξια στους δρόμους, κατεστραμμένα κτίρια κτλ. Η μουσική επένδυση περιορίζεται στο παρασκήνιο με μινιμάλ μελωδίες, όμως «δίνει γκάζια» στις μάχες με τα μεγάλα αφεντικά ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη. Εκεί που το παιχνίδι διαπρέπει ηχητικά είναι στο πλήθος των ηχητικών εφέ που έχουν σχεδιαστεί για να γονατίσουν το ηχοσύστημα σας. Ο καυτός ήχος της φλόγας των λέιζερ, ο βαρύς γδούπος των βομβιδών που σκάνε σε μέταλλο, το ανατριχιαστικό σφύριγμα των πυραύλων που εκτοξεύονται και ψάχνουν το στόχο τους, θα αγαλλιάσουν τα αυτιά σας και θα σηκώσουν την γειτονιά σας στο πόδι. Σε εξίσου υψηλό επίπεδο κυμαίνονται οι ερμηνείες των ηθοποιών, οι οποίες αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο με τη συνεχή παρουσία τους μέσω διαλόγων, λόγω των λιτών κινηματογραφικών σκηνών.

Το Armored Core 6: Fires of Rubicon αποτελεί μια ακόμα πετυχημένη προσθήκη στο πλούσιο παλμαρέ της Fromsofware και αναβιώνει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική σειρά Armored Core. Με τις επικές του μάχες, τις άπειρες επιλογές παραμετροποίησης και τη συνολική του διάρκεια, θα ικανοποιήσει πλήρως την όρεξή σας για μια δυνατή φουτουριστική εμπειρία.

Επιβλητικά mechsΠλήθος παραμετροποιήσεωνΕντυπωσιακές μάχεςΑξιομνημόνευτα τελικά bossΓραφικάΉχοςΤρία διαφορετικά φινάλε με πλήθος αποστολώνΕνδιαφέροντα modesΔυσκολία με απότομα σκαμπανεβάσματαΑποστολές που τελειώνουν γρήγοραΑνισορροπίες μεταξύ των buildsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:FromSoftwareΕΚΔΟΣΗ:Bandai NamcoΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
armored, armored, xbox one, νέα, boss, εμφάνιση, δραση, game, ισχύ, ώμους, υβρίδιο, συγκεκριμένο, tree, σημαίνει, pvp, lobby, join, εκκωφαντική, xbox, series, ps4, namco, κινηση στους δρομους, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, το ποντικι, υβρίδιο, αδρεναλινη, ηχος, μουσικη, πωλειται, υγεια, boss, game, ps4, pvp, αξιζει, αμαξια, απλα, ασυλο, αυτια, βοηθεια, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γειτονια, δεος, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, δωσει, εφε, ευκολα, υπαρχει, εμφάνιση, ερχεται, ετοιμο, εχθροι, ζαλαδα, ζημια, ζωη, ιδια, υπομονη, υποθεση, ισχυει, ηχητικα, κεφαλαιο, κτιρια, λαθη, λειζερ, λεπτομερειες, μοιρα, μικρο, μπορειτε, μυστικα, νικη, οθονη, πεδιο, πηγη, πιλοτος, ποντικι, ριπη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σημαδια, σωμα, σχεδιο, ταση, τρια, ισχύ, φειδω, φημη, φορα, δουλειες, join, ιδανικο, ιδιαιτερα, lobby, μπροστα, namco, ογκο, ομαδες, παιχνιδι, series, σημαίνει, tree, υγειας, ώμους, χερια
Τυχαία Θέματα