Baldo The Guardian Owls review

Όταν πέρσι κυκλοφόρησε το action-adventure Baldo: The Guardian Owls, έφαγε το κράξιμο της αρκούδας. Έκτοτε, οι δημιουργοί του έκαναν διορθωσούλες (όχι διορθωσάρες) και έδωσαν τσάμπα 10ωρο DLC (και επιτέλους μας έστειλαν το παιχνίδι για review). Ακούτε χωριανοί, έχει και τα καλά της η κυκλοφορία μισοτελειωμένων παιχνιδιών. Τώρα αν είναι θετικό το να έχεις να παίξεις άλλες 10 ώρες από ένα παιχνίδι που ούτως ή άλλως δεν είναι τίποτα το αξιοσημείωτο δεν ξέρω, αλλά κάτι

είναι κι αυτό.

Ο πρωταγωνιστής Baldo είναι καλό παιδί και άξιο παλικάρι και σύμφωνα με μια προφητεία και τις κουκουβάγιες είναι ο chosen one για την σωτηρία του κόσμου. Αυτό. Από εκεί και πέρα ο ήρωάς μας ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο με γρίφους και τέρατα και φυσικά ατελείωτη εξερεύνηση τοποθεσιών όπως πόλεις, ναοί κτλ. Όλο το παιχνίδι είναι ένα love letter στα παιχνίδια Zelda. Φαίνεται ότι οι δημιουργοί είναι φανατικοί της σειράς της Nintendo, αλλά το παράκαναν ελαφρώς.

Το παιχνίδι έχει ισομετρική κάμερα όντας εμπνευσμένο από τα κλασικά Zelda. Αναλαμβάνετε αποστολές, σκοτώνετε εχθρούς, λύνετε γρίφους κτλ. Βέβαια ενώ όλα αυτά στα Zelda είναι ευχάριστα και διασκεδαστικά, εδώ δεν είναι τόσο. Το παιχνίδι έχει πολλά πολλά μικρά και μεγάλα θέματα που το εμποδίζουν από το να γίνει ένας αξιοπρεπής κλώνος Zelda. Ο χειρισμός του Baldo είναι άμεσος και λειτουργικός όταν πρόκειται για τις βασικές κινήσεις επίθεσης, αποφυγής, τρεξίματος κτλ. Όμως όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο ή να περιηγηθείτε στα μενού η λειτουργικότητα πάει περίπατο. Ευαίσθητα στην απόκριση κουμπιά και επιλογές που θέλουν παραπάνω κινήσεις από όσες θα έπρεπε. Ακόμη και το quest log (που στα πρώτα λεπτά ήδη έχει γεμίσει και δεν ξέρετε τί να πρωτοκάνετε) δεν λέει ποιο είναι story quest ή side-quest. Ο χάρτης είναι επίσης κακοφτιαγμένος, δεν εξηγεί πώς και από πού θα πάτε κάπου, ενώ τα σημεία ενδιαφέροντος δεν έχουν ενδιαφέρον. Δεδομένου του μεγάλου κόσμου και της εξερεύνησης, που είναι βασικό μέρος του παιχνιδιού, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί ένας κακός χάρτης.

Όσον αφορά την δυσκολία, έχουμε ένα παιχνίδι που σέβεται τον gamer και τον χροναχαχαχαχαχαχαχα! Ούτε καν. Χεσμένους σας έχει και εσάς και τον χρόνο σας το παιχνίδι. Δώσε backtracking και δώσε δύσκολους χωρίς λόγο εχθρούς. Μέχρι να πάρετε το σπαθί και να αναβαθμίσετε έστω λίγο την υγεία σας, έχετε φάει το ξύλο της αρκούδας και το παιχνίδι δεν συγχωρεί ούτε με εξομολόγηση. Δεν είναι soulslike (φτου κακά), αλλά δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και δίκαιοι οι θάνατοι που σας περιμένουν. Οι εχθροί δεν έχουν μοτίβα, χτυπάνε στο ψαχνό με το που τους πλησιάσετε, αν πέσετε από το παραμικρό υψόμετρο βρίσκετε άμεσο θάνατο και οι καρδούλες της υγείας σας είναι σχεδόν διακοσμητικές. Ευτυχώς υπάρχει το assist mode που ανανεώνει την υγεία του ήρωα αργά αλλά σταθερά.

Εκτός της δυσκολίας, ούτε τα περισσότερα quest έχουν λόγο ύπαρξης και μοιάζουν να υπάρχουν απλά για να μεγαλώσουν την διάρκεια του παιχνιδιού. Θα μου πείτε, πολλά παιχνίδια έχουν και τέτοιες αποστολές. Τί γίνεται όμως όταν αυτές είναι το κυρίως παιχνίδι; Ανούσιοι γρίφοι που δεν προσφέρουν την ικανοποίηση της επίλυσης και απλά κουράζουν. Βρες τις κότες της κυρα Μαριγούλας, φέρε τα μπαρμπούνια του κυρ Θάνου, ψάξε για το κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα που κρύβει μια άλλη πόρτα που ξεκλειδώνει με άλλο κλειδί που κρύβει μια άλλη πόρτα που ξεκλειδώνει με άλλο κλειδί. Έλεος, πάρε τα εφτά εφτάρια άνθρωπέ μου και μην μας παιδεύεις άλλο. Η συλλογή αντικειμένων, η πώληση τους, η αναβάθμιση του εξοπλισμού σας είναι από τις βασικές δραστηριότητές σας και αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού που όμως οι προαναφερθείσες δυσκολίες στο μενού το κάνουν πιο κουραστικό.

Οι χαρακτήρες που συναντάτε και ο κόσμος που σας περιβάλλει έχει ενδιαφέρον και είναι ένα καλό κίνητρο για περαιτέρω εξερεύνηση. Υπάρχουν αρκετοί αξιομνημόνευτοι και αστείοι ΑΙ χαρακτήρες που είναι διασκεδαστικοί και θεόμουρλοι. Επίσης μερικές τοποθεσίες προσφέρουν όμορφες πινελιές και ποικιλία στα περιβάλλοντα που κάνουν λίγο πιο υποφερτό το ταξίδι στον κόσμο του Baldo. Τα dungeons, πέραν της άδικης δυσκολίας των εχθρών και της δύστροπης εξερεύνησης, είναι ποικίλα και έχουν αρκετά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα για να ανακαλύψετε. Η δε κάμερα καταφέρνει κι αυτή να έχει προβλήματα, παρόλο που το παιχνίδι είναι ισομετρικό. Μερικές φορές κάποια αντικείμενα είναι κρυμμένα πίσω από τοίχους και πολλοί εχθροί σας χτυπάνε χωρίς να τους βλέπετε στην οθόνη. Τέλος, η μεγάλη διάρκεια του παιχνιδιού θα μπορούσε να καταλογιστεί στα θετικά του, αλλά αν παρακαλάτε να τελειώσει γρήγορα για να λήξει το μαρτύριο, τότε μάλλον δεν είναι και τόσο θετικό.

Από την άλλη, σίγουρα θετικό είναι τα πανέμορφα γραφικά τύπου Ni no Kuni. Αν και απλοϊκά χωρίς τρομερές λεπτομέρειες, είναι μια οπτική καρτουνίστικη πανδαισία. Εξαιρετική και η μουσική, με ορχηστρικά κομμάτια να σας κρατούν συντροφιά στην κατά τα άλλα βασανιστική εξερεύνηση του κόσμου. Φυσικά οι χαρακτήρες δεν έχουν φωνή (τί διάολο Zelda clone θα ήταν αν είχε voice acting άλλωστε;). Ακόμα και ο δανεισμός στοιχείων από τα Zelda όμως, κάπου ξεφεύγει και σηκώνει μέχρι και μήνυση για πνευματικά δικαιώματα. Αντί για οκαρίνα έχετε φλάουτο και αντί για το song of storms έχετε το owl song, με τον Baldo να παίζει το φλάουτο σα να είναι ο Bill Clinton με το σαξόφωνο και να ανοίγει πόρτες. Ήχοι σε κάθε άνοιγμα σεντουκιού με τον ήρωα να παίρνει πόζα δείχνοντας τί βρήκε. Ακόμη και το ξανθό μαλλί και το μίνι του Link αντέγραψαν. Τουλάχιστον ας έκαναν και στο gameplay ένα copy-paste της προκοπής.

Αν δείτε κάποιον άλλο να παίζει το Baldo: The Guardian Owls, μπορεί και να φανεί άξιο δοκιμής, όμως λίγα λεπτά μαζί του είναι αρκετά για να αντιληφθείτε ότι οι δημιουργοί του πρέπει να τελειώσουν ένα ΙΕΚ για να ξαναπιάσουν στα χέρια τους development kits. Τους ευχαριστούμε για την προσπάθεια αλλά εγώ στην θέση τους θα έφτιαχνα παιχνίδια που αντιγράφουν σειρές που μισώ. Αντί για κλώνο Zelda την επόμενη φορά προτείνω κλώνο Call of Duty ώστε να μην έχουν αγανακτισμένους Zelda fans να τους κυνηγούν με δαυλούς και τσουγκράνες.

Ενδιαφέρων κόσμοςΔιάρκειαΌμορφα γραφικάΕξαιρετική μουσικήΠροβλήματα σε χειρισμό και κάμεραΑνούσιες αποστολές και γρίφοιΆδικη δυσκολίαΑπροκάλυπτος κλώνος ZeldaΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Switch, PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Naps TeamΕΚΔΟΣΗ:Naps Team

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα