Dave the Diver review

Υπάρχει μια ξεχωριστή γαλήνη στα παιχνίδια που εξελίσσονται στον κόσμο της θάλασσας. Αυτή η αίσθηση έχουμε δει να εκφράζεται τόσο μέσα από τα εξωγήινα μυστικά και τις εντυπωσιακές υποβρύχιες βάσεις του Subnautica, όσο και μέσα από τα μυστήρια που φέρουν τη σφραγίδα του Lovecraft και τη συνεχώς αναβαθμιζόμενη ψαρόβαρκα του Dredge. Ήρθε η στιγμή να προσθέσουμε και το Dave the Diver στις επιλογές μας για μια πιο χαλαρωτική εμπειρία gaming κάτω από το βαθύ γαλάζιο. Τι κι αν τα γραφικά είναι pixelated;

Η

ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά ξεκάθαρη. Ο Dave είναι ένας εργατικός αλλά συνάμα ανέμελος δύτης, που την ημέρα βουτάει για ψάρια και τα βράδια ‘τρέχει’ ένα εστιατόριο σούσι. Ανάλογα με τις επιτυχίες, τα ρίσκα και τις περιπέτειες της ημέρας εξελίσσεται και η βραδινή δουλειά, αφού σερβίρετε μόνο τις λιχουδιές που συλλέγετε στον βυθό. Ανάλογα το πόσο σας επιτρέπει ο τρέχον εξοπλισμός, συλλέγετε αστερίες και αχινούς, ή σκοτώνετε καρχαρίες και καλαμάρια σε μεγαλύτερα βάθη για να μετατρέψετε λίγες ώρες αργότερα σε φιλέτα και γκουρμέ πιάτα. Βέβαια, τα πράγματα δεν σταματούν εδώ. Επειδή ο Dave «δεν το ‘χει» πολύ με την τεχνολογία, διάφοροι γνωστοί και φίλοι έρχονται στο πλευρό του με νέες ιδέες και εφαρμογές που τον βοηθούν να αναπτύξει τις δραστηριότητές του. Μόλις αποκτάτε πρόσβαση στο smartphone, τσεκάρετε τις ενεργές αποστολές και άλλα, όπως την κατασκευή όπλων ενάντια σε δυνατότερα ψάρια, την αναβάθμιση της στολής για να πηγαίνετε στα βαθιά, αλλά και τη βελτίωση της βαθμολογίας του εστιατορίου στα social media.

Η διαχείριση του εστιατορίου περιέχει ορισμένα στοιχεία που έχουμε δει στο εξαιρετικό Restaurant Empire, όπως είναι η διαχείριση του μενού, η βελτίωση των συνταγών με έξτρα υλικά (ή απλά… σόγια σως που ανακαλύψατε τυχαία σε ένα σεντούκι) και η πρόσληψη/εκπαίδευση του προσωπικού. Περισσότερα και ικανότερα χέρια σημαίνει περισσότερη ξεκούραση για τον Dave και λιγότερο στρες για εσάς, αφού όσο πιο γνωστό γίνεται το εστιατόριο τόσο περισσότερους πελάτες αλλά και κριτικούς εστιατορίων προσελκύει. Πέρα από το ευχάριστο management και τις περιπετειώδεις καταδύσεις, η κεντρική ιστορία αναφέρεται σε μυστηριώδεις ανθρώπους της θάλασσας που ζουν στο βυθό, με τα κεφάλαια συνήθως να προχωρούν μετά από boss fights, η δυσκολία των οποίων εξαρτάται άμεσα από το πόσο καλά αναβαθμισμένος είναι ο εξοπλισμός σας. Στην πορεία, έρχεστε αντιμέτωπος με οργανώσεις δήθεν υπέρ του περιβάλλοντος, συναντάτε και ακολουθείτε δελφίνια που, αλλά και σας προσβάλουν φοιτητές βιολογίας, λέγοντάς σας πως περίμεναν να έχετε μια «λίγο πιο επαγγελματική εμφάνιση».

Ο χειρισμός ποικίλει μέσα σε μια «ημέρα» παιχνιδιού. Ξεκινάτε οργανώνοντας τις βουτιές σας, επιλέγοντας όπλα, καμάκια για μικρότερους στόχους, αξεσουάρ και άλλα, και ύστερα βουτάτε από τη βάρκα του φίλου σας Cobra. Το ψάρεμα είναι αρκετά απλό σαν διαδικασία, αφού αρκεί να σημαδέψετε τους στόχους σας και να κάνετε μερικά κλικ, όμως δυσκολεύει ελαφρώς όσο πιο επιθετικοί και επικίνδυνοι γίνονται. Για να φέρετε στο εστιατόριο το φιλέτο του καρχαρία που αναφέραμε παραπάνω χρειάζεται να κάνετε μερικούς ελιγμούς για να τον αποφύγετε αλλά και να τον πετύχετε αρκετές φορές, ενώ παράλληλα ρίχνετε ματιές στη στάθμη του οξυγόνου, που αν φτάσει στο μηδέν σας στέλνει πίσω στη βάρκα με μονάχα ένα αντικείμενο στο inventory.

Ο βυθός κρύβει πολλές εκπλήξεις. Το Blue Hole, το μέρος όπου βουτάει ο Dave, είναι γεμάτο αναβαθμίσεις για τα όπλα και τα αξεσουάρ σας. Βρείτε περισσότερες μπουκάλες οξυγόνου για μείνετε περισσότερο κάτω από νερό, συλλέξτε κάρτες ή ανακαλύψτε θαλάμους διαφυγής για να γυρίσετε πίσω στη βάση άμεσα όταν η περιπέτεια δυσκολεύει. Επίσης, κάθε φορά που πιάνετε ένα νέο ψάρι κερδίζετε κάρτες με ενδιαφέρουσες γενικές γνώσεις. Πχ ξέρατε πως τα θηλυκά ψάρια κλόουν (ο γνωστός Nemo) είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά; Ή ότι το Blue Tang (η γνωστή Dory) είναι το πιο δημοφιλές ψάρι στα ενυδρεία; Όσο εξερευνάτε, ανακαλύπτετε. Τα QTE (quick time events) που εμφανίζονται κάθε τόσο, ζητώντας σας να πατήσετε γρήγορα κουμπιά για να δραπετεύσετε από τα δόντια κάποιου ψαριού δεν είναι δύσκολα, όμως αν σας κουράζουν ή αγχώνουν αλλάζουν σε ένα μόνο κουμπί από τις ρυθμίσεις. Επιπλέον, όταν έχετε ενεργές αποστολές στη λίστα σας, εμφανίζεται ένα πλαίσιο γύρω από τα όσα ψάχνετε ή ένα βελάκι μόλις εμφανιστούν, κάνοντας τη συλλογή τους εύκολη υπόθεση.

Αφού τελειώσετε την εξερεύνηση, μεταφέρεστε στο εστιατόριο, όπου ο σεφ Bancho παίρνει τη δουλειά του πολύ σοβαρά, αφού έχει εργαστεί σε πολλά κορυφαία εστιατόρια της Ιαπωνίας, και δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Εκεί, ο Dave συνεχίζει την ημέρα του ως σερβιτόρος, γεμίζοντας τα ποτήρια των πεινασμένων πελατών με τσάι, πηγαίνοντάς τους τα πιάτα και φροντίζοντας να υπάρχει πάντα διαθέσιμο γουασάμπι. Πριν από αυτό, βέβαια, έχει συμπληρώσει το μενού της ημέρας με φρέσκα ψάρια, θράψαλα και άλλα νόστιμα καλούδια, και έχει ρίξει μια ματιά στις αγγελίες για πρόσληψη νέου προσωπικού.

Το παιχνίδι βγάζει έναν πιο casual εαυτό στον τομέα του σερβιρίσματος, καθώς τρέχετε από τη μία άκρη του πάγκου στην άλλη για να εξυπηρετήσετε όσους δεν προλαβαίνει να εξυπηρετήσει το προσωπικό σας, καθαρίζοντας τραπέζια, μεταφέροντας πιάτα και γεμίζοντας τα ποτήρια τους με τσάι. Ωστόσο, όσο προχωράτε στο παιχνίδι τόσο πιο πολύ αυτοματοποιούνται οι ενέργειες και τόσο πιο εύκολα γίνονται όλα. Συν τοις άλλοις, μέσω ξεχωριστών πελατών που σας επισκέπτονται, ανακαλύπτετε μοναδικά πιάτα με αντάλλαγμα χρήσιμα μπόνους και ανταμοιβές (αρκεί να μην δοκιμάσετε να τα φτιάξετε σπίτι σας). Μέσα από τα έντονα καρτουνίστικα στοιχεία του παιχνιδιού, οι πελάτες εκφράζονται χωρίς όρια, όπως εκείνη που εκστασιάζεται μέσα σε αμέτρητες ιπτάμενες καρδούλες όταν επιτέλους καταφέρνει να φάει την αγαπημένη της συνταγή με λευκό υφαλοκαρχαρία Σημειώστε πως για να εκτιμήσετε ορισμένες πτυχές του χιούμορ του παιχνιδιού θα χρειαστεί να αφήσετε για λίγο στην άκρη τις περιβαλλοντικές και άλλες ευαισθησίες σας (χτυπώντας πχ ένα κεραμιδόψαρο με πλαστικό σφυρί που βγάζει ήχους παιχνιδιού σκύλου).

Κάποια σημεία του παιχνιδιού που χρήζουν βελτίωσης είναι η διαχείριση του inventory και η δυσλειτουργική χρήση της ροδέλας του ποντικιού, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον χειρισμό και να επιταχύνουν δραστηριότητες. Κατά τα άλλα, η δυσκολία αυξάνεται παράλληλα με τις νεοεμφανιζόμενες αναβαθμίσεις που μόλις αποκτήσετε κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι δεν μπορεί να θεωρηθεί εξ ολοκλήρου casual καθώς πρέπει να είστε καλοί έστω και στο βασικό σημάδι, διαφορετικά θα επιστρέφετε στο εστιατόριο με άδεια χέρια. Οι συναντήσεις με τα boss ανεβάζουν παλμούς και απαιτούν γρήγορες κινήσεις -μαζί με την ανησυχία για το αν θα φτάσει το οξυγόνο στα εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια- οπότε αν έχετε κάποια φοβία ή άγχος με τη θάλασσα ή ψάχνετε για κάτι απόλυτα χαλαρωτικό ίσως να θέλετε να το δοκιμάσετε πρώτα.

Τα γραφικά είναι μεν pixelated, αλλά αρκετά λεπτομερή και πολύχρωμα ώστε να δημιουργούν τη κατάλληλη ατμόσφαιρα. Τα καρτουνίστικα cutscenes που εμφανίζονται συχνά, όπως όταν αναβαθμίζετε συνταγές ή προχωράτε την κεντρική ιστορία είναι χιουμοριστικά και αξίζει να τα δείτε τουλάχιστον μία φορά, αν και θα βρεθείτε να προσπερνάτε εκείνες που επαναλαμβάνονται. Το να βλέπετε τον σεφ να κόβει τα φιλέτα σε κομματάκια, να πετάει φωτιές και να κάνει διάφορα κόλπα με το γουασάμπι είναι απολαυστικό. Άλλες ευχάριστες λεπτομέρειες είναι η δυνατότητα αλλαγής της εσωτερικής διακόσμησης του καταστήματος, αν και όχι στο βαθμό που γίνεται σε άλλα παιχνίδια με θέμα τον χώρο της εστίασης, όπως στο Restaurant Empire. Οι ομιλίες εμφανίζονται σε text box αλλά ηχητικά συνοδεύονται από ακαταλαβίστικα λόγια. Από την άλλη, η μουσική επένδυση εναλλάσσεται μεταξύ ευχάριστης, μυστηρίου και παιχνιδιάρικης ανάλογα με την περίσταση, ενώ μπορείτε να ακούσετε τα νέα κομμάτια που ανακαλύπτετε στο smartphone του Dave.

Το Dave the Diver μοιάζει με το Dredge, αλλά ταυτόχρονα είναι και αρκετά διαφορετικό. Είναι πολύ πιο καρτουνίστικο και ελαφρύ και με τις χαμηλές του απαιτήσεις μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Με τις δεκάδες ώρες βουτιάς, management και εξερεύνησης που προσφέρει, τα Dave the Diver αξίζει την προσοχή σας.

Στοιχεία gameplay που εμπλουτίζονται συνεχώςΈνας θαλάσσιος κόσμος προς ανακάλυψηΧαλαρό αλλά και εθιστικόΔιάρκειαΕκκεντρικό χιούμορΤο στιλ γραφικών δεν θα αρέσει σε όλουςΠεριττά, επαναλαμβανόμενα cutscenesΜέτρια ιστορίαΑπουσία κανονικής ομιλίαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:MintrocketΕΚΔΟΣΗ:Nexon

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
βασεις, πηγαίνετε, media, σημαίνει, Καταδύσεις, boss, εμφάνιση, cobra, blue, quick, time, σεφ, text, box, νέα, η ημέρα της γης, εξτρα, αγγελιες, αδεια, αξεσουαρ, βυθος, δουλεια, θαλασσα, θεμα, μουσικη, οξυγονο, παιχνιδια, πλαισιο, σεφ, σογια, τα νεα, χωρις ορια, ψαρεμα, ψαρια, boss, time, αγχος, αξιζει, ασυλο, ατμοσφαιρα, πηγαίνετε, βραδια, βρειτε, γινεται, γινονται, δελφινια, δυνατοτητα, δειτε, δοντια, ευχαριστο, ευκολα, υπαρχει, ερχονται, εστιατορια, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ιδεες, υποθεση, ηρθε η στιγμη, ηχητικα, θηλυκα, κλοουν, λεπτομερειες, λιχουδιες, λογια, ματια, μηδεν, μπορειτε, μυστηρια, μυστικα, νερο, ξεκουραση, παντα, ορια, πιατα, πιο πολυ, ποτηρια, ρυθμισεις, σερβιτορος, συνταγη, σπιτι, σφραγιδα, σφυρι, τσαι, φοβια, φορα, χιουμορ, ωρες, blue, box, cobra, εξοπλισμος, φιλοι, γνωσεις, λευκο, media, μια ματια, μια φορα, μοιαζει, παιχνιδι, ψαρι, σημαίνει, text, υλικα, χερια
Τυχαία Θέματα