Ghostrunner review

Τι συμβαίνει όταν παίρνεις το παρκούρ/platforming πρώτου προσώπου του Mirror's Edge, προσθέτεις μία πινελιά Superhot, ανεβάζεις πολύ το επίπεδο πρόκλησης και το τοποθετείς μέσα στα σκοτεινά βάθη ενός φουτουριστικού κόσμου, που ξεχειλίζει από cyberpunk αισθητική, ρομπότ-νίντζα, σπαθιά katana και κινδύνους; Η απάντηση είναι το Ghostrunner.

Το Ghostrunner διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου η ανθρωπότητα έχει αποδεκατιστεί από κάποια απροσδιόριστη, τεράστια καταστροφή. Όσοι επέζησαν ζουν μόνιμα μέσα σε έναν αχανές σύμπλεγμα-ουρανοξύστη,

το Dharma Tower, αφού το περιβάλλον της Γης έχει αλλοιωθεί και δεν είναι βιώσιμο πλέον. Το παιχνίδι σας βάζει στον ρόλο του Ghostrunner, ενός cybernetic ninja που ξυπνάει ξαφνικά στα έγκατα του Dharma Tower, με μία γερή δόση αμνησίας. Αμέσως μετά, μία μυστήρια αντρική φωνή του μιλάει. Η φωνή αυτή ανήκει στον Αρχιτέκτονα, τον δημιουργό του πύργου, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος μέσα στο κτίριο και ζητά από τον Ghostrunner να τον ελευθερώσει, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να επισκευάσει το σύστημα και να επαναφέρει τις μνήμες, αλλά και τις πιο εξελιγμένες δυνατότητες του πρωταγωνιστή μας. Η πλοκή εκτυλίσσεται όσο περισσότερο προχωράτε στα ύψη του Dharma Tower και ο Ghostrunner ανακαλύπτει περισσότερα πράγματα για το τί ακριβώς έχει γίνει. Η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, με διάφορες ανατροπές. Από την άλλη, είναι και σχετικά προβλέψιμη, με βασικό πρόβλημα το ότι κυρίως ακούτε τους διάφορους χαρακτήρες να σας εξιστορούν τί έχει συμβεί/συμβαίνει, αντί να συμμετέχετε στα γεγονότα. Αυτό έχει αποτέλεσμα η αφήγηση να είναι διχοτομημένη στο τί συμβαίνει στο παιχνίδι και στο γενικότερο σενάριο. Γενικά, είναι εμφανές πως η ιστορία βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το gameplay και την ατμόσφαιρα.

Στόχος σας είναι να ανεβείτε στο Dharma Tower και φυσικά να επιβιώσετε. Κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο στα λόγια, παρά στην πράξη. Τα κύρια όπλα με τα οποία πορεύεστε είναι το έμπιστο katana σας και τα αντανακλαστικά σας. Όμως έχετε και άλλες δυνατότητες, όπως το grappling hook που σας επιτρέπει να πιάνεστε από διάφορα σημεία, το τρέξιμο πάνω σε τοίχους και να γλιστράτε στο έδαφος. Αργότερα ξεκλειδώνετε νέες ικανότητες, όπως πχ ένα αστραπιαίο dash με το σπαθί, το οποίο σας επιτρέπει να σκοτώσετε μέχρι και τρεις εχθρούς ταυτόχρονα, εφόσον είστε στη σωστή θέση.

Είστε σίγουρος πως είναι rave party;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι σε αυτό το σημείο: το παιχνίδι δεν αστειεύεται. Θα πεθάνετε πολλές φορές. Αν το concept του ρομπότ-νίντζα με σπαθί σας κάνει να φαντάζεστε τον Raiden από το Metal Gear Rising, τότε ετοιμαστείτε για σκληρή και απότομη προσγείωση. Βλέπετε, ο Ghostunner μπορεί να είναι cool, αλλά επίσης είναι και γυάλινο κανόνι, καθώς πεθαίνει με μόνο ένα χτύπημα. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο πρέπει να εκτελείτε ακριβές platforming/parkour, αλλά και πως πολλές φορές πρέπει να το συνδυάζετε στην εντέλεια με το να αποφεύγετε και να μάχεστε τους εχθρούς. Τα καλά νέα είναι πως και οι εχθροί πεθαίνουν με ένα χτύπημα. Τα κακά νέα είναι πως πρέπει να φτάσετε κοντά τους για να τους πετσοκόψετε, ενώ αυτοί σας πυροβολούν ακατάπαυστα. Και κάπου εδώ χρειάζεστε την πιο σημαντική ικανότητα του Ghostrunner, το sensory boost. Όταν το χρησιμοποιείτε, κινείστε πολύ γρήγορα προς όποια κατεύθυνση θέλετε, ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος μπαίνει σε αργή κίνηση για λίγα δευτερόλεπτα. Οπότε, αν ένας εχθρός σας πυροβολάει, το ενεργοποιείτε, αποφεύγετε τα πυρά και ορμάτε μπροστά, ώστε γνωριστούν από κοντά το σπαθί σας και το κεφάλι/χέρια/πόδια/εντόσθια του. Φυσικά, όσο προχωράτε εμφανίζονται νέοι, πιο δύσκολοι εχθροί, όπως αυτοί που περιβάλλονται από ενεργειακή ασπίδα, οπότε πρέπει πρώτα να καταστρέψετε την συσκευή που τους παρέχει αυτή την προστασία. Ή άλλοι που κυκλοφορούν με πολυβόλα, με σπαθιά (σε αυτούς πρέπει να κάνετε parry για να τους σκοτώσετε) και αργότερα με αντίπαλους Ghostrunner που έχουν ίδιες ικανότητες με εσάς, μεταξύ άλλων.

Οι πίστες είναι αρκετά μεγάλες και εξερευνώντας τες βρίσκετε όχι μόνο διάφορα collectables αλλά και νέα skins για το σπαθί σας. Επίσης είναι καλοσχεδιασμένες και αναδεικνύουν το επικό parkour, τόσο αν θέλετε να πάτε με το πάσο σας (τουλάχιστον όταν δεν δέχεστε επιθέσεις από παντού), όσο και αν είστε επίδοξοι speedrunners. Α, επίσης να έχετε τον νου σας για διάφορα easter eggs που κάνουν αναφορές σε άλλα παιχνίδια. Δεν είναι κάτι το σημαντικό, αλλά είναι μία ωραία μικρή πινελιά.

Το μέλλον είναι neon.

Όπως προαναφέρθηκε, το Ghostrunner είναι δύσκολο και αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να καταλάβετε την νοοτροπία του. Οι μάχες στο παιχνίδι είναι προέκταση του platforming, αφού πρέπει να κινείστε συνέχεια, να υπολογίζετε την φορά και να κάνετε τις κινήσεις σας σωστά. Ουσιαστικά στόχος είναι να βρίσκετε το βέλτιστο μονοπάτι προς τους εχθρούς, τους εξουδετερώνετε και συνεχίζετε στον επόμενο. Και όλα αυτά σε πολύ γρήγορες ταχύτητες. Οπότε ετοιμαστείτε να παιδευτείτε, να ζοριστείτε και αρκετά πιθανώς, να νευριάσετε, καθώς σε κάποια σημεία η δυσκολία είναι ενδεχομένως αρκετά μεγαλύτερη απ' ότι θα περίμενε κανείς. Ευτυχώς το παιχνίδι δεν είναι φειδωλό με τα checkpoints, οπότε δεν πρόκειται να χάσετε σημαντική πρόοδο όταν (αναπόφευκτα) πεθάνετε. Όμως από την άλλη, σκεφτείτε το εξής σκηνικό: εκτοξεύεστε με το γάντζο στην απέναντι κατηφόρα, γλιστράτε επάνω της και στην συνέχεια πηδάτε και τρέχετε πάνω σε ένα τοίχο, από εκεί κάνετε άλμα προς τον εχθρό ενώ ταυτόχρονα αποφεύγετε τις σφαίρες του και πέφτετε επάνω του, κόβοντάς τον στα δύο. Όταν καταφέρετε να το κάνετε αυτό, νιώθετε πραγματικά ως ένας super badass cyber-ninja. Μπορεί να μην γίνει με την πρώτη και να χρειαστεί μπόλικη εξάσκηση, αλλά το τελικό αποτέλεσμα και η αίσθηση που δίνει είναι ό,τι καλύτερο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει multiplayer, κάτι που είναι πολύ κρίμα. Θα ήθελα πολύ να δω κάποιο co-op ή/και PvP. Απλά φανταστείτε κάποιον αγώνα ταχύτητας ή κάποια μονομαχία ανάμεσα σε Ghostunners ή, γιατί όχι, ένα battle royale mode. Ας ελπίσουμε ότι θα προστεθεί κάποιου είδους multiplayer με μελλοντικό update. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο leaderboards που μετράνε το πόσο γρήγορα ολοκληρώνετε ένα επίπεδο και πόσες φορές πεθάνατε σε αυτό.

Υπάρχει κι αρσενικός SHODAN;

Στο θέμα των γραφικών, το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο, μέχρι και εντυπωσιακό κάποιες φορές. Ωραία εφέ φωτισμού, πολύ ωραίες λεπτομέρειες και καλό optimization. Το Dharma Tower και τα διάφορα περιβάλλοντά του, από τους σκοτεινούς industrial χώρους και τους σουρεαλιστικούς ψηφιακούς κόσμους, μέχρι την τεράστια, γεμάτη neon φώτα πόλη, μοιάζει σαν να βγήκε μέσα από το Blade Runner. Μπορεί να μην είναι η πιο δημιουργική, πρωτοποριακή καλλιτεχνική κατεύθυνση που έχουμε δει, αλλά η cyberpunk ατμόσφαιρα έχει αποδοθεί άψογα και σε συνδυασμό με το πολύ δυνατό electronica/synthwave soundtrack του Daniel Deluxe, δίνει ακόμα περισσότερη ένταση στην καταιγιστική δράση.

Παρά την αδέξια αφήγηση και την αρκετά μεγάλη δυσκολία του, το Ghostrunner σας επιβραβεύει με το gameplay του, αν και θα πρέπει να εξασκηθείτε αρκετά. Είναι ένα απαιτητικός τίτλος και σίγουρα όχι για όλους, αφού χρειάζεται υπομονή κι επιμονή. Αλλά στην τελική, ποιος είπε πως η ζωή ενός cyber-ninja είναι εύκολη;

Όμορφα γραφικά και ατμόσφαιραΑπαιτητικό, αλλά καλό gameplayΩραίο και ταιριαστό soundtrack.Μερικές φορές η δυσκολία ξεφεύγειΤο αφηγηματικό κομμάτι μάλλον ήταν δεύτερη σκέψηΑπουσία multiplayerΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:One More Level, 3D Realms, Slipgate IronworksΕΚΔΟΣΗ:All in! Games, 505 Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα