O διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες...

O διάβολος λένε ότι κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εάν διαβάσει και μελετήσει προσεκτικά το νέο καταστατικό που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εγκριθεί από το σώμα των συνέδρων το απόγευμα του Σαββάτου, τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 10ου συνεδρίου του κόμματος.

Ο ευρωπαϊστής και φιλελεύθερος Κυρ. Μητσοτάκης που θέλει να εκσυγχρονίσει το κόμμα της Ν.Δ. πηγαίνει στο συνέδριο με όσα προβλέπει σε ορισμένα σημεία το καταστατικό, σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριζε προεκλογικά.

Για να κατανοήσετε σε τι ακριβώς αναφερόμαστε, σημειώστε τις… «μαύρες

τρύπες».

* Σχετικά με την εκλογή Προέδρου, προτείνεται η εγγραφή μελών και κλείσιμο καταλόγων, 15 ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία. Άρα θα γίνονται οι εκλογές με καταλόγους, ότι είχε ζητήσει δηλαδή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προεκλογικά και ο ίδιος δεν το δέχθηκε, όπως και οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης. Τότε όλοι έλεγαν και σωστά ότι το κόμμα πρέπει να είναι «ανοιχτό» στην κοινωνία. Ουσιαστικά ότι ξεκίνησε το 2009, ως μεγάλη επανάσταση, δηλ. να ψηφίζει η κοινωνική και όχι μόνο η κομματική βάση της Ν.Δ. ανατρέπεται από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

*Προωθείται, όπως έγινε και με την ΟΝΝΕΔ, η επανίδρυση και άλλων οργανώσεων, όπως η ΔΑΚΕ, δηλ. η συνδικαλιστική έκφραση του κόμματος σε ιδιωτικό και δημόσιο. Στο καταστατικό αναφέρεται ο όρος «συνεργαζόμενες οργανώσεις» και αυτός αφορά και άλλες οργανώσεις, όπως η ΔΑΚΜΕ (μικρομεσαίοι) αλλά και αντίστοιχες παρατάξεις στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων. Επί της ουσίας αλλάζουν οι συσχετισμοί και πηγαίνουν στη… γωνιά όσοι έχουν διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους φιλελεύθερους.

*Το άλλο σημείο που δεν έχει γίνει γνωστό και θα προκαλέσει εντάσεις είναι το άνοιγμα της Ν.Δ. σε συνεργασίες με «κόμματα». Πως γίνεται αυτό; Με παράλληλη θεσμοθέτηση «συνιστωσών» που προβλέπει το νέο καταστατικό του κόμματος. Σύμφωνα με το άρθρο 39, η πολιτική συνεργασία της Ν.Δ. με πολιτικές οργανώσεις (που θα διατηρούν πλήρη αυτοτέλεια) επιστεγάζεται με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής. Τι σημαίνει αυτό; Συνεργασία με το Ποτάμι ή άλλες κινήσεις;

*Αποκλείει κάθε εξωκοινοβουλευτικό που θέλει να είναι υποψήφιος. Άρα, θα ισχύει η…«δικτατορία» των κοινοβουλευτικών, αφού δεν έχει δικαίωμα ένα απλό μέλος να διεκδικήσει την προεδρία. Το καταστατικό προβλέπει ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα έχει πενταετή θητεία και θα προέρχεται μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όχι τους ευρωβουλευτές). Με αυτό τον τρόπο, αποκλείονται περιπτώσεις, όπως του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος από τη στιγμή που δεν είναι βουλευτής.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα