O οδικός χάρτης της Κομισιόν για να σώσει τη Σένγκεν

15:00 3/3/2016 - Πηγή: Antinews

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν ξανά να καταλήξουν σε λύσεις για την μεταναστευτική κρίση και να σώσουν την ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη με στόχο την αποκατάσταση της τάξης στα σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που έχει το Politico.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες στον οδικό χάρτη, που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, είναι μια πρόσκληση να επιταχυνθεί η εφαρμογή μιας υπηρεσίας συνόρων και ακτοφυλακής της ΕΕ, μια κίνηση που πρότεινε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο.

"Μέχρι τον Νοέμβριο του 2016

το αργότερο, η Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακής πρέπει να γίνει πλήρως λειτουργική" αναφέρει το έγγραφο, το οποίο έχει τίτλο "Αποκατάσταση της πλήρης λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν".

Ο οδικός χάρτης αναφέρει επίσης τον Δεκέμβριο του 2016 ως "ημερομηνία-στόχο για τον τερματισμό των έκτακτων μέτρων διασφάλισης", αναφερόμενος στους νέους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων από την Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες.

Προθεσμίες

Την 12η Μαρτίου η Ελλάδα θα καταλήξει σε ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των 50 συστάσεων που διατύπωσε το Συμβούλιο, για την αποκατάσταση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα.

Την 16η Μαρτίου η Επιτροπή θα εκδώσει μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση της συμφωνίας του Δουβλίνου, του ευρωπαϊκού δικαίου που αναγκάζει τους πρόσφυγες να ζητούν άσυλο στη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν στην ΕΕ.

Στις 22 Μαρτίου (το αργότερο) ο Frontex, ο οργανισμός για τα σύνορα της ΕΕ, θα ξεκινήσει πρόσθετες εκκλήσεις για ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και τεχνικό εξοπλισμό για την υποστήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 1η Απριλίου).

Από 11 έως 17 Απριλίου, θα γίνει η αξιολόγηση του συστήματος Σένγκεν στην Ελλάδα. Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν τα ελληνικά θαλάσσια, χερσαία και εναέρια σύνορα και θα εκφέρουν γνώμη για την αποτελεσματικότητα τους.

Στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των συστάσεων του Συμβουλίου. "Αν συνεχιστούν οι σοβαρές ελλείψεις στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων" αναφέρει το έγγραφο, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση σύμφωνα με το άρθρο 26 του κανονισμού της Σένγκεν. Αυτό επιτρέπει στις χώρες που έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα να τους παρατείνουν για μέγιστη περίοδο δύο ετών. "Η Επιτροπή θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο και θα δράσει χωρίς καθυστέρηση" αναφέρει το έγγραφο.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία για τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ακτοφυλακή της ΕΕ και θα παρουσιάσει την αξιολόγησή του για την αποστολή των μεταναστών πίσω στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου. Αυτό δεν έχει συμβεί από το 2011, όταν η Ελλάδα εξαιρέθηκε de facto από το σύστημα του Δουβλίνου, λόγω των ελλείψεων στο σύστημα ασύλου.

Τον Σεπτέμβριο, τα σύνορα της ΕΕ και η ακτοφυλακής θα είναι "λειτουργικά". Ως τον Νοέμβριο το αργότερο, θα πρέπει να είναι "πλήρως λειτουργικά".

Τον Δεκέμβριο, "εάν το επιτρέπουν οι καταστάσεις", η Σένγκεν θα μπορούσε να επιστρέψει στο "φυσιολογικό".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα