Ισπανία: Το σκάκι έγινε "μάθημα"

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να προσθέσει το σκάκι στο σχολικό πρόγραμμα, όταν πολιτικοί όλων των αποχρώσεων συμφώνησαν ομόφωνα με την πρόταση. Μια ισπανική κοινοβουλευτική επιτροπή εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει να «παροτρύνει την κυβέρνηση να εισάγει το σκάκι στο πρόγραμμα των σχολείων του ισπανικού εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Πολιτικοί από όλα τα κόμματα συναντήθηκαν για να συζητήσουν εάν το σκάκι θα πρέπει να προστεθεί στο σχολικό πρόγραμμα

και, παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι την τελευταία στιγμή, συμφώνησαν ομόφωνα να εγκρίνουν την πρόταση.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, Φρανσίσκο Κεμπρέρα, προέτρεψε τους πολιτικούς να «θυμηθούν τη μεγάλη σημασία της Ισπανίας στην ιστορία και την εξέλιξη του σκακιού και ότι το σύγχρονο σκάκι, με τους ισχύοντες κανόνες του, εφευρέθηκε στην Ισπανία περίπου πριν από 500 χρόνια».

Οι εκπρόσωποι της Grupo Catalan, μιας ομάδας καταλανών εκπροσώπων των κομμάτων στο κοινοβούλιο, ήταν αρχικά οι πιο δύσπιστοι, παρά το ότι η αυτόνομη κοινότητα πρόσφατα προώθησε μια μελέτη σχετικά με τα εκπαιδευτικά οφέλη του σκακιού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια της Ζιρόνα και της Λιέιδα και απέδειξε ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν το σκάκι ως σχολικό μάθημα έχουν ένα υψηλότερο επίπεδο πνευματικής ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, καθώς βλέπουν βελτίωση στα μαθηματικά και στην ανάγνωση.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η Καρμε Σαγιός, του Grupo Catalan ψήφισε υπέρ της ένταξης του σκακιού στο σχολικό πρόγραμμα στην Ισπανία. Ο Πάμπλο Μαρτίν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), ο οποίος παρουσίασε την πρόταση, είπε ότι το να παίζεις σκάκι στο σχολείο «βελτιώνει τη μνήμη και τη στρατηγική ικανότητα, διδάσκει στους μαθητές να παίρνουν αποφάσεις υπό υψηλή πίεση και αναπτύσσει τη συγκέντρωση, με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος».

Το επόμενο βήμα θα είναι το θέμα να συζητηθεί από την επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.

www.thelocal.es

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα