«Πνίγεται» η κυβέρνηση Κάμερον λόγω περικοπών στην αντιπλημμυρική προστασία

Σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται το πρόβλημα με τις πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από τον ποταμό Τάμεση, κυρίως, στην νότια Αγγλία και στην Ουαλία, όπου έχει, ήδη, κηρυχθεί συναγερμός για 14 περιοχές στο Μπερκσάιρ και στο Σάρεϊ και για άλλα δύο σημεία στο Σόμερσετ το οποίο δεν έχει ακόμη συνέλθει από τους προηγούμενες πλημμύρες. Περισσότερες από 5.000 ιδιοκτησίες έχουν πλημμυρίσει το τελευταίο δίμηνο ενώ μόνο από το Δεκέμβριο η υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει εκδώσει 130 μεγάλους συναγερμούς για πλημμύρες.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισκεπτόμενος χθες

το Ντέβον όπου οι σιδηροδρομικές γραμμές «εξαφανίστηκαν» κάτω από τα νερά προκαλώντας πρόβλημα και στη λειτουργία των τρένων, έκανε λόγο για «τεράστια πρόκληση που ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν» και δήλωνε έτοιμος «αν χρειάζονται χρήματα να ξοδευτούν, και αν χρειάζονται περισσότεροι πόροι να διατεθούν προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η κατάσταση» ζητώντας από τους πολίτες να δώσουν μια πίστωση χρόνου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τόνισε, επίσης, ότι δεν είναι ώρα, εν μέσω κρίσης, να «κουνά κανείς το δάχτυλο σε κάποιον άλλο», προσπαθώντας να δώσει τέλος, προς στιγμήν έστω, στην μεγάλη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησης και στην υπηρεσία Περιβάλλοντος που είναι η αρμόδια για την εκπόνηση αντιπλημμυρικών σχεδιασμών και για την υλοποίησή τους. Ως είθισται ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ άδραξε την ευκαιρία για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν δίνει προτεραιότητα στο μέγιστο πρόβλημα των πλημμυρών.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν την περασμένη ο υπουργός Κοινοτήτων Έρικ Πικλς ανάρτησε σε κοινωνικό δίκτυο δημόσια συγνώμη για την ταλαιπωρία και τις ζημιές που έχουν υποστεί στις περιουσίες τους οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στην υπηρεσία Περιβάλλοντος για την οποία ειρωνικά ανέφερε ότι «δεν θα έπρεπε να έχουν εισακουστεί οι οδηγίες της, αλλά νομίζαμε ότι είχαμε να κάνουμε με ειδικούς». Η ανάρτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της υπηρεσίας Κρις Σμιθ, πρώην υπουργού στην κυβέρνηση των Εργατικών, ο οποίος για πρώτη φορά στα έξι χρόνια που έχει αυτήν την θέση αντέδρασε καθώς μέχρι τώρα απέφευγε τους δημόσιους διαξιφισμούς ακόμη και όταν δεχόταν επικρίσεις.

Ο Σμιθ, με άρθρο του, στην εφημερίδα Guardian μιλά για «πρωτοφανή προσωπική επίθεση» και «πετά το μπαλάκι» στην ίδια την κυβέρνηση τονίζοντας ότι οι καταστροφές που έχουν συμβεί οφείλονται, εκτός από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που είναι οι χειρότερες των τελευταίων 250 ετών, στις περικοπές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας και στην λογική «value for money» που έχει επιβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της γενικότερης περιστολής δαπανών, δηλαδή τη λογική ότι θα πρέπει ν’ αποδεικνύεται ότι «αξίζει τα λεφτά του» κάθε αντιπλημμυρικό έργο που γίνεται. Συγκεκριμένα ο Σμιθ είπε ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας έχει περικοπεί κατά 100 εκατομμύρια λίρες γεγονός που σημαίνει ότι έχει σοβαρά υποσκαφτεί η δυνατότητά της να υλοποιεί τα αντιπλημμυρικά σχέδια που είναι απαραίτητα, υπενθυμίζοντας, δε, ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα καθώς από τον Οκτώβριο και μετά, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι περικοπές και σε προσωπικό τότε θα έχει 25% λιγότερους εργαζόμενους. Επίσης, ο Σμιθ είπε ότι με βάση τη λογική του «value for money» για κάθε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό θα πρέπει να δαπανείται μία λίρα για να προληφθούν ζημιές οκτώ λιρών.

Απαντώντας, δε, συγκεκριμένα στην παρατήρηση του υπουργού ότι στο Σόμερσετ οι πλημμύρες δεν οφείλονταν σε μη διάθεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών κονδυλίων αλλά σε λάθος αντιπλημμυρικό σχεδιασμό καθώς δεν κατασκευάστηκαν μεγάλα φρεάτια που θα απομάκρυναν τα νερά του ξεχειλισμένου ποταμού, ο Σμιθ υπογράμμισε ότι η υπηρεσία Περιβάλλοντος είχε από το 2012 συμφωνήσει με τις σχετικές προτάσεις των τοπικών αρχών και είχε εγκρίνει σχετικό έργο αξίας 400.000 λιρών. Σημείωσε ότι ήταν και το μεγαλύτερο ποσό που μπορούσε να εγκριθεί με δεδομένους τους περιορισμούς που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Σημείωσε δε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης μέσα από την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου να προσελκύσει και ιδιωτικά κεφάλαια να επενδύσουν σε αυτό έτσι ώστε να γίνει πραγματικά όπως θα έπρεπε, απέτυχε.

Υπέρ του Σμιθ τάχθηκε και η καθηγήτρια Χάνα Κλοκ, του πανεπιστημίου του Reading που είναι ειδική σε θέματα αντιμετώπισης πλημμυρών. Η Κλοκ δήλωσε ότι ο τρόπος αντίδρασης της υπηρεσίας Περιβάλλοντος ήταν ο πλέον κατάλληλος και θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερος αν είχε περισσότερα κονδύλια. Επεσήμανε δε ότι η επιμονή ορισμένων υπουργών στην κατασκευή φρεατίων είναι «κοντόφθαλμη πολιτική» που έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία που προκύπτουν από μακροχρόνιες επιστημονικές, οικονομικές και εξειδικευμένες μελέτες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα