Σούπερ Τρίτη: Ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι τρέμουν την επικράτηση του Τραμπ

14:34 1/3/2016 - Πηγή: Antinews

Παρά την επίθεση στους μετανάστες και την απάθειά του σε σχόλιο υπέρ της Κου Κλουξ Κλαν, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται έτοιμος για σαρωτικές νίκες την "Σούπερ Τρίτη", που πιθανόν να του δώσουν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αφήνοντας το πολωμένο κόμμα στη δίνη μιας υπαρξιακής κρίσης. Οι προκριματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε 12 πολιτείες, με τον Νεοϋορκέζο δισεκατομμυριούχο να φαίνεται ότι θα έχει το προβάδισμα σε όλες εκτός από

το Τέξας, όπου ο Τεντ Κρουζ δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει στα πάτρια εδάφη. Τη Δευτέρα, δημοσκόπηση του CNN για τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους του έδινε 49%, περισσότερο από όλους τους αντιπάλους του σε συνδυασμό.

Ο Τραμπ φαίνεται να διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, παρότι πολλοί δεν τον πήραν στα σοβαρά όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του. Αν και το ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι και ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς τον υποστήριξαν τις τελευταίες ημέρες, πολλοί άλλοι κυβερνήτες και γερουσιαστές σιωπούν ή τον αποδοκιμάζουν ενεργά, καταγγέλλοντας τον ως ακατάλληλο για την προεδρία ή για νικήσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Με τον Τραμπ να έχει κερδίσει τρεις από τις τέσσερις προκριματικές εκλογές, ο πανικός ήταν εμφανής εν όψει της Σούπερ Τρίτης. Πολλοί αντίπαλοί του επισκέφθηκαν πολιτείες σε μια φρενήρη προσπάθεια να αποτρέψουν αυτό που πολλοί σήμερα θεωρούν ως το αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Ο Μάρκο Ρούμπιο, η τελευταία ελπίδα του κατεστημένου κόμματος, επιτέθηκε στο πρωτοπόρος για τα πάντα, επιτέθηκε στον Τραμπ για τα πάντα. "Αν τον ενδιέφερε να ξαναδημιουργήσει αμερικανικές θέσεις εργασίας, θα μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα το πρωί, ανακοινώνοντας ότι κάθε προϊόν που αναγράφει το όνομά του πάνω του θα γίνεται στην Αμερική" είπε ο Ρούμπιο σε τηλεοπτική εκπομπή.

Σε μια άλλη εκδήλωση στο Κόνγουεϊ του Αρκάνσας, ο Ρούμπιο επιτέθηκε στην στάση του Τραμπ για τη μετανάστευση και τις περίφημες υποσχέσεις του να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει κάνει την σκληρή προσέγγιση του προς τη μετανάστευση ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας του, δεν είχε πάντα τόσο αυστηρές απόψεις για το θέμα, είπε ο Ρούμπιο, επικαλούμενος ένα ρεπορτάζ των New York Times, στο οποίο φάνηκε πολύ πιο ήπιος. Ο Τραμπ το αποκήρυξε, λέγοντας ότι όσα είπε ήταν "off the record'.

Ο Τραμπ είπε πως το χτίσιμο του τείχους είναι μη διαπραγματεύσιμο. Ο Ρούμπιο του επιτέθηκε επίσης για την αποτυχία του να καταγγείλει τον πρώην ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ και την ρατσιστική οργάνωση σε συνέντευξή του μια ημέρα νωρίτερα, ενώ χλεύασε όσα ισχυρίστηκε ο Τραμπ, ότι το περιστατικό ήταν το αποτέλεσμα ενός ελαττωματικού ακουστικού. "Δεν χρειάζεσαι ένα καλό ακουστικό για να ακούσεις τα λόγια της Κου Κλουξ Κλαν" είπε ο Ρούμπιο σε συλλαλητήριο στην Οκλαχόμα. "Δεν υπάρχει χώρος για μισαλλοδοξία, για προκατάληψη, για μίσος, ή για τον Ντέιβιντ Ντιουκ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ή στο συντηρητικό κίνημα".

Με πληθυσμό 83.500.000 ανθρώπους, οι πολιτείες που ψηφίζουν αυτή την εβδομάδα προσφέρουν άφθονη αγωνία στους υποψήφιους που ελπίζουν σε μεγάλες νίκες. Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στην πανεπιστημιούπολη του Houston Baptist University,ο Κρουζ, τον οποίο πολλοί συντηρητικοί θεωρούν χειρότερο κι από τον Τραμπ, επιτέθηκε στις προσλήψεις εκατοντάδων ξένων εργατών από τον Τραμπ, λέγοντας στο CNN ότι "οι Αμερικανοί δεν έχουν προσόντα και δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν ως σερβιτόροι και σερβιτόρες ".

Το Τέξας είναι το μεγαλύτερο "βραβείο" στην Σούπερ Τρίτη και έχει 155 συνέδρους. Ήδη ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ψηφιστεί εξ αποστάσεως. Ο Κρουζ πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει τις προσδοκίες, καθιστώντας σαφές ότι, ενώ "θα τα πάμε καλά στην πολιτεία του Τέξας, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι πλησιάζουμε στο 50%". Αλλά η σημερινή Τρίτη είναι επίσης κρίσιμη στιγμή για το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η τύχη περισσότερων αντιπροσώπων βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ αν ο Τραμπ θριαμβεύσει η υποψηφιότητά του θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Πολλές προσωπικότητας στηρίζουν μια εκστρατεία ενάντια στον Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το hashtag #NeverTrump στο Twitter. Μια έρευνα του Associated Press ρώτησε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και κυβερνήτες αν θα υποστηρίξουν τον Τραμπ σε περίπτωση που εξασφαλίσει την υποψηφιότητα. Λιγότεροι από τους μισούς όσων ανταποκρίθηκαν δεν θα δεσμευτούν για την υποστήριξη του. Την Κυριακή, ο Μπεν Σας, ο πρώτος γερουσιαστής που δεσμεύτηκε ανοιχτά να μην υποστηρίξει τον Τραμπ στις γενικές εκλογές, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να εξετάσουν αν ένα κόμμα με επικεφαλής τον Τραμπ, θα εξακολουθεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους. "Αν το κόμμα μας δεν εργάζεται πλέον για τα πράγματα που πιστεύουμε, όπως η υπεράσπιση της ιερότητας της ζωής, σταματώντας το Obamacare, προστατεύοντας τη δεύτερη τροπολογία, κλπ, τότε οι άνθρωποι με καλή συνείδηση θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν το κόμμα μέχρι να μεταρρυθμιστεί", έγραψε στο Facebook.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα