Βενεζουέλα: Νέα υποτίμηση και εκτόξευση της τιμής της βενζίνης

Η Βενεζουέλα αύξησε την τιμή της βενζίνης, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες και υποτίμησε το νόμισμά της, καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τριψήφια ποσοστά πληθωρισμού και τη βαθύτερη ύφεση της οικονομίας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η κύρια συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιείται για βασικές εισαγωγές, όπως τρόφιμα και φάρμακα, θα αποδυναμωθεί σε 10 μπολιβάρ ανά δολάριο από 6,3, δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος. Η υποτίμηση θα δώσει ρευστότητα στα κρατικά ταμεία, δίνοντας στην κρατική πετρελαϊκή

εταιρεία Petroleos de Venezuela SA περισσότερα μπολιβάρ για κάθε δολάριο εσόδων από το πετρέλαιο, ενώ οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης θα μειώσουν τις δαπάνες για τις επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα, η υποτίμηση θα αναγκάσει πιθανότατα την κυβέρνηση να αυξήσει το κόστος των βασικών τροφίμων, όπως το ρύζι και το ψωμί.

"Αντιμέτωποι με έναν εγκληματικό, χαοτικό πληθωρισμό που προκλήθηκε πριν από πολύ καιρό, πρέπει να δράσουμε με τη δύναμη του κράτους για τον έλεγχο και τη ρύθμιση των αγορών" δήλωσε ο Μαδούρο, "ποζάροντας" κάτω από ένα πορτρέτο του Σιμόν Μπολιβάρ.

Ενώ τα μέτρα του Μαδούρο απέχουν πολύ από το να αντιμετωπίσουν πλήρως την πάσχουσα οικονομία της Βενεζουέλας, οι ανακοινώσεις μπορούν να "φέρουν κάποια ανακούφιση, επειδή έκανε κάτι μετά από μήνες (χρόνια) απραξίας" σχολιάζει η Σιμποάν Μορντεν, επικεφαλής της Λατινικής Αμερικής στη Nomura Securities International. "Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ο τσαβισμός μετατοπίζεται προς τον πραγματισμό και τελικά συνειδητοποιεί ότι η Μπολιβαριανή επανάσταση απέτυχε".

"Αναγκαίο μέτρο"

Κάτι έπρεπε να αλλάξει, αφού το μπολιβάρ έχασε 98 τοις εκατό της αξίας του στη μαύρη αγορά από όταν ο Μαδούρο ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2013. Η κυβέρνηση είχε έλλειψη μετρητών, δεδομένου ότι αγωνίστηκε να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις του χρέους και να διατηρήσει την προμήθεια βασικών ειδών εν μέσω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.

Επιδοτώντας επί μεγάλο χρονικό διάστημα το κόστος των καυσίμων, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν την φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο. Οι τιμές της βενζίνης, την Πέμπτη, θα αυξηθούν πάνω από 60 φορές, σε 6 μπολιβάρ ένα λίτρο, από 9,7 σεντάβος. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 11 σεντς ΗΠΑ ανά γαλόνι. Η τιμή της βενζίνης 91 οκτανίων θα αυξηθεί σε 1 μπολιβάρ ανά λίτρο από 7 σεντάβος. Ακόμα και μετά τις αυξήσεις αυτές, η Βενεζουέλα έχει ακόμα τις χαμηλότερες τιμές της βενζίνης στον κόσμο.

Οι τιμές των καυσίμων στη Βενεζουέλα δεν είχαν αλλάξει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Οι αυξήσεις τα τρόφιμα και στην τιμή της βενζίνης αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο του 1989, προκαλώντας πανεθνικές διαδηλώσεις και τελικά άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο του αείμνηστου Προέδρου Ούγκο Τσάβες στην εξουσία. Φοβούμενος την επανάληψη των ταραχών που έμειναν γνωστές ως "καρακάσο" και θεωρώντας το μέτρο ως χαρακτηριστικό της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, ο Τσάβες δεν αύξησε ποτέ τις τιμές της βενζίνης κατά τη διάρκεια των 14 χρόνων εξουσίας του. "Η Βενεζουέλα έχει την φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο", δήλωσε ο Μαδούρο πριν ανακοινώσει τη νέα τιμή. "Αυτό είναι ένα αναγκαίο μέτρο και αναλαμβάνω την ευθύνη".

"Οικονομικός πόλεμος"

Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι βυθισμένη στη χειρότερη ύφεση της εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς η τιμή του πετρελαίου, η οποία αντιπροσωπεύει το 95 τοις εκατό των εσόδων της από εξαγωγές, μειώθηκε περισσότερο από 75 τοις εκατό από τη μέγιστη τιμή τον Ιούνιο του 2014. Ενώ ο Μαδούρο θεωρεί ότι οι δυσκολίες της χώρας του είναι το αποτέλεσμα ενός "οικονομικού πολέμου" που διεξάγεται από τους πολιτικούς εχθρούς του, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ραγδαία αύξηση των τιμών και τα άδεια ράφια επέτρεψε στους αντιπάλους του να κερδίσουν τις εκλογές για το Κογκρέσο, πέρυσι.

Για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος των εσόδων, η κυβέρνηση έχει στραφεί στα πιεστήρια, ωθώντας τον πληθωρισμό έως 141 τοις εκατό από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει ότι θα φτάσει 720 τοις εκατό μέχρι το τέλος του έτους. Τα μόνα μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι τώρα σχεδόν στο 25 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, περιλαμβάνουν μια "απότομη" υποτίμηση του νομίσματος, μια αύξηση στις τιμές της βενζίνης και του ηλεκτρισμού και περικοπές δαπανών, ανέφερε η Barclays Plc σε σημείωμα προς τους πελάτες της τον περασμένο μήνα. Ο Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης μία αύξηση 20 τοις εκατό στον κατώτατο μισθό της χώρας, που θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου.

Επιδότηση βενζίνης

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleos de Venezuela SA με έδρα το Καράκας πραγματοποίησε δαπάνες και κόστη 15,2 δις δολ. το 2013 για να διατηρήσει την εσωτερική επιδότηση των καυσίμων της χώρας. Η PDVSA δαπανά περίπου 2,7 μπολιβάρ ανά λίτρο για την παραγωγή βενζίνης στην εγχώρια αγορά, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Ραφαέλ Ραμίρες στα τέλη του 2014, πριν από την αναχώρησή του από την εταιρεία.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, μείωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων τον περασμένο μήνα, μετά την περσινή βουτιά των τιμών του πετρελαίου που "αλλοίωσε" τον προϋπολογισμό της. Το βασίλειο του Περσικού Κόλπου αύξησε τις λιανικές τιμές της βενζίνης κατά περίπου 50 τοις εκατό, σε 0,90 ριγιάλ ανά λίτρο, ή περίπου 91 σεντς ΗΠΑ το γαλόνι.

Οι καταναλωτές των ΗΠΑ πληρώνουν κατά μέσο όρο περίπου 1,71 δολ. το γαλόνι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών. "Δεν μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν βενζίνη με ζημία, το οποίο είναι το τρέχον σενάριο. Η επιδότηση βενζίνης είναι μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση για την εταιρεία, τόσο για την PDVSA όσο και για την κατάσταση των ταμειακών ροών της και κάθε είδους ανακούφιση είναι σημαντική και θετική" σχολιάζει η Λουίζα Παλάσιος, διευθύνουσα σύμβουλος της Medley με έδρα τη Νέα Υόρκη.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα