Βραζιλία: Πολιτικό χάος ξανά- Άκυρη η ψηφοφορία για αποπομπή της Ρούσεφ

Η προσπάθεια να εκδιώξουν την Πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία έπεσε στο κενό, όταν ο νέος πρόεδρος της κάτω βουλής του Κογκρέσου ακύρωσε μια ψηφοφορία για την παραπομπή της σε δίκη. Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη καθώς ήρθε μόλις δύο ημέρες πριν αποφασίσει η Γερουσία για το αν θα παραπέμψει τη Ρούσεφ σε δίκη, αντικαθιστώντας την με τον αντιπρόεδρο του έθνους.

Οι ηγέτες της Γερουσίας ορκίστηκαν

να αψηφήσουν την απόφαση της Δευτέρας και δεσμεύτηκαν να αποφασίσουν για την τύχη της προέδρου αυτή την εβδομάδα. Οι βουλευτές και των δύο πλευρών δήλωσαν ότι θα σπεύσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την ελπίδα να λάβουν μια απάντηση σχετικά με το αν η διαδικασία μομφής θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.

Και οι Βραζιλιάνοι πολίτες, για άλλη μια φορά, προσπαθούν να βγάλουν νόημα από τα σκάνδαλα που μαστίζουν τους ηγέτες τους. "Ξέρετε τι σκέπτεται πλέον ο κόσμος για εμάς τους Βραζιλιάνους;" έγραψε ο Χοακίμ Μπαρμπόσα, πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας στο Twitter. "Πολλοί θα πρέπει να μας βλέπουν ως περίγελο".

Η μάχη για την αποπομπή συμβαίνει σε μια στιγμή που η Βραζιλία παραπαίει από διάφορες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης οικονομικής ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών, την επιδημία του ιού Ζίκα και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά την εθνική εταιρεία πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, το έθνος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μια πόλη που παλεύει με ένα βάναυσο κύμα εγκληματικότητας και αμφιβολίες για την ασφάλεια των έργων υποδομής που χτίστηκαν για τους Αγώνες.

Αλλά εδώ και μήνες, η κύρια μάχη του έθνους έχει επικεντρωθεί στην Ρούσεφ, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι δανείστηκε χρήματα από κρατικές τράπεζες για να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού, συγκαλύπτοντας το βάθος των οικονομικών προβλημάτων της Βραζιλίας προκειμένου να ενισχύσει την πιθανότητα επανεκλογής της. Πριν από την απόφαση της Δευτέρας, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα επιβιώσει από την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Τώρα οι πολιτικοί προσπαθούν να καθορίσουν τον τρόπο που η απόφαση μπορεί να επηρεάσει την τύχη της προέδρου. "Η κυβέρνηση Ρούσεφ ήταν στο νεκροκρέβατό της, κι έτσι κάτι σαν αυτό που δημιουργεί ένα χάος θα μπορούσε να είναι θετικό γι 'αυτήν", δήλωσε ο Θιάγκο ντε Αραγάο, σύμβουλος πολιτικού ρίσκου στην Μπραζίλια. Ο ντε Αραγάο προειδοποίησε ότι η νομικοί μελετητές και οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μια τεράστια πρόκληση. "Τίποτα δεν έχει διευθετηθεί τώρα", είπε. "Το Ανώτατο Δικαστήριο ή η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πάσα πιθανότητα θα πουν ότι είναι άκυρο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το χάος θα τελειώσει σε μια ημέρα".

Στις 17 Απριλίου, οι βουλευτές στην κάτω βουλή του Κογκρέσου επέλεξαν συντριπτικά - με 367 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, 137 κατά και επτά να απέχουν- την παραπομπή της Ρούσεφ στην Γερουσία, η οποία θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να αποπεμφθεί και να πάει σε δίκη. Αλλά αυτή η διαδικασία αμφισβητήθηκε τη Δευτέρα από τον Ουαλντίρ Μαρανχάο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Βουλής των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τον προκάτοχό του να παραιτηθεί για να δικαστεί. Ο Μαρανχάο υποστήριξε ότι οι διαδικαστικοί κανόνες είχαν παραβιαστεί στην ψηφοφορία μομφής κατά της προέδρου τον περασμένο μήνα και ότι η βουλή θα πρέπει να ξαναψηφίσει. Οι ηγέτες της Γερουσίας αρνήθηκαν να επαναλάβουν τη διαδικασία. Η Ρούσεφ απάντησε στην απόφαση της Δευτέρας συνιστώντας "προσοχή" και λέγοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα