Υπάρχουν παζάρια μεταξύ ασφαλιστικού και προσφυγικού;

Σήμερα επανέρχεται η γερμανική Welt και επαναλαμβάνει κάτι που ακούγεται συνεχώς και επίσημα όμως διαψεύδεται από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που λέει το δημοσίευμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το προσφυγικό για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα χωρίς μειώσεις συντάξεων στο ασφαλιστικό.

Ουσιαστικά το σκεπτικό είναι πως ο Τσίπρας προσφέρεται να βοηθήσει τη Μέρκελ που η δημοτικότητά της βρίσκεται σε ελεύθερη

πτώση στη Γερμανία εξαιτίας του προσφυγικού με αντάλλαγμα ένα ελαφρύτερο πακέτο για να κλείσει τη συμφωνία με το κουαρτέτο η Αθήνα.

Μάλιστα το δημοσίευμα αυτό καταλήγει λέγοντας ότι «η καγκελάριος χρειάζεται τον Τσίπρα για να λειτουργήσει το σχέδιό της για το προσφυγικό και ο Τσίπρας χρειάζεται την καγκελάριο για να λάβει τον Ιούλιο τα δισεκατομμύρια της βοήθειας» σημειώνοντας ότι «οι ερχόμενες εβδομάδες μπορεί να φέρουν μια νέα διάσταση στην ελληνική κρίση της προηγούμενης χρονιάς και μάλιστα με χειρότερους οιωνούς».

Σε άλλα δημοσιεύματα έχει γίνει λόγος το προηγούμενο διάστημα και για φράσεις που αποδίδονται στον Τσίπρα ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει δύο κρίσεις ταυτόχρονα» προκειμένου να στηριχτεί το σενάριο που θέλει αυτού του είδους το παζάρι το οποίο στο βαθμό που υπάρχει πρακτικά θα καταλήξει σε παζάρι ανάμεσα στην οικονομία και στα εθνικά θέματα. Και κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο.

Άλλωστε όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει τώρα με το ΝΑΤΟ και την εμπλοκή του στο Αιγαίο για την προσφυγική κρίση. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε αυτό η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα και αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία και τα σύνορα της χώρας μας.

Μένουμε και κρατάμε αυτό που είπε και σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν υπάρχουν παζάρια για καλύτερη συμφωνία στο ασφαλιστικό με αντάλλαγμα η Ελλάδα να δώσει περισσότερα πράγματα στο προσφυγικό που έχει ανάγκη η Μέρκελ. Ότι δηλαδή «εμείς και οι Ευρωπαίοι το προσφυγικό ζήτημα δεν το συμψηφίζουμε με τα ζητήματα της αξιολόγησης και της οικονομίας. Και δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε προτιθέμεθα να κάνουμε».

Αν η κυβερνητική εκπρόσωπος λέει αλήθεια έχει καλώς. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε εθνικά εγκλήματα. Προβληματιζόμαστε ωστόσο για το γεγονός ότι τόσο ο αρμόδιος υπουργός Μουζάλας όσο και ο Καμμένος μιλάνε με τέτοια ευκολία σαν να θεωρούν δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορα από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Πράγματι τέτοια πρόθεση υπάρχει από μέρους τους. Αλλά οι δικοί μας υπουργοί μοιάζουν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα και απλά προετοιμάζουν το έδαφος για κάτι τέτοιο προκειμένου αυτό να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κοινωνία. Και αυτό είναι προβληματικό.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε παζάρια οικονομίας και προσφυγικού που θα καταλήξουν σε παζάρια για εθνικά θέματα εκτός του ότι είναι επικίνδυνα είναι δεδομένο ότι είναι επίσης ατελέσφορά και αδιέξοδα. Και αυτό γιατί θα έρθει «μία η άλλη» από οικονομική άποψη, καθώς αν δεχτούμε χειρότερους όρους για μια συμφωνία στο προσφυγικό μετατρέποντας τη χώρα σε αποθήκη της Ευρώπης, όπως μας θέλουν κάποιοι Ευρωπαίοι, θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση που στο τέλος θα αναιρέσει και τα όποια ανταλλάγματα στην οικονομία αν υποθέσουμε ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοια από το κουαρτέτο και την Ευρώπη.

Υπ’ αυτή την έννοια θα είναι έγκλημα και εθνικό και οικονομικό της κυβέρνησης να βάλει στο ίδιο ζύγι την οικονομία και τα εθνικά θέματα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα