Διακηρυξη λαε: καρταργηση των μνημονιων, διαγραφη χρεους, αποδραση απο το ευρω με δημοψηφισμα...

00:01 22/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Μετά από πολύμηνες διεργασίες και εσωκομματικές συζητήσεις, η Λαϊκή Ενότητα, την οποία...
συγκρότησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφώνησαν με την υπογραφή του μνημονίου τον περασμένο Ιούλιο και με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ίδρυσαν τον νέο ριζοσπαστικό πολιτικό φορέα, έδωσε στη δημοσιότητα τη Διακήρυξή της.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις θέσεις που είχε η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ
όλα τα προηγούμενα χρόνια και σε μεγάλο βαθμό, είχαν γίνει και κοινές θέσεις όλων στο κυβερνών κόμμα, έως τον συμβιβασμό του καλοκαιριού – με εξαίρεση την άποψη για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, που αποτέλεσε και το σημείο αιχμής στην δραματική εσωκομματική σύγκρουση τότε.

Το κείμενο μάλιστα στάζει φαρμάκι για τον τωρινό ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως για τον Αλέξη Τσίπρα. Η ΛΑΕ κάνει λόγο για «τραγική μετάλλαξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ», την οποία κατηγορεί ότι επειδή δεν είχε «ισχυρή, ανατρεπτική πολιτική βούληση, επεξεργασμένο σχέδιο απαλλαγής από τα δεσμά του χρέους και τους περιορισμούς της ευρωζώνης» οδηγήθηκε στην «ταπείνωση και την υποταγή». Επικρίνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε τελικά το Ρουβίκωνα και ψήφισε μαζί με τα παλιά, αστικά κόμματα ένα τρίτο, καταστροφικό μνημόνιο.

Η υλοποίησή του σημαίνει ακρωτηριασμό των συντάξεων, μεγαλύτερη λιτότητα, φορολεηλασία για τα μεσαία στρώματα, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκποίηση του κοινωνικού πλούτου».

Κατά την ΛΑΕ «μόνο ένας πραγματικός λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να καθυστερήσει και να ματαιώσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Να προκαλέσει πολιτικές ανακατατάξεις που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των μνημονίων και των αποικιακών δανειακών συμβάσεων. Να στηρίξει τη στάση πληρωμών για τη διαγραφή του “παράνομου, επονείδιστου και επαχθούς χρέους”- όπως αυτό περιγράφεται στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής- ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του».

Εκτός ευρώ

Στη Διακήρυξή της η ΛΑΕ, τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το ευρώ, εάν οι ευρωπαίοι και οι δανειστές αντιδράσουν στην υλοποίηση του προοδευτικού προγράμματος μίας αριστερής ανατρεπτικής κυβέρνησης. Κατά την άποψη της ΛΑΕ πάντως «δεν υπάρχει δρόμος διεξόδου για το λαό μέσα στην ευρωζώνη» και υποστηρίζει την «απόδραση από τη νομισματική φυλακή του ευρώ, για μια νέα Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη». Τονίζει δε ότι «η σκληρά αποκτημένη πείρα από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε με τον πιο ωμό τρόπο την απλή αλήθεια ότι δεν υπάρχει δρόμος διεξόδου για το λαό μέσα στην ευρωζώνη». Αφού διευκρινίζεται ότι «η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι το κόμμα της δραχμής, δεν είναι ερωτευμένη ούτε με τη δραχμή, ούτε με το ευρώ, ούτε με κανένα νόμισμα», δηλώνεται ότι «αγωνίζεται για την έξοδο της χώρας από την κοινωνική βαρβαρότητα των μνημονίων και του χρέους, με ένα συνολικό πρόγραμμα υπέρ του ελληνικού λαού και εναντίον εκείνων που τον εκμεταλλεύονται και τον εξευτελίζουν». Κατά την ΛΑΕ «το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα. Ευρώ είναι ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ, η τρόικα, τα μνημόνια. Η ευρωζώνη δεν είναι “το κοινό μας σπίτι”. Είναι εκείνη που μας παίρνει τα σπίτια και μαυρίζει τη ζωή μας. Είναι η πλήρης άρνηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, η θεσμοποίηση της δικτατορίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου».

Στη διακήρυξη γίνεται λόγος για «το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2015», που «έπεισε τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών- ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν στις εκλογές και τι θεωρούν ρεαλιστικό σήμερα- ότι οι κυρίαρχοι της ευρωζώνης δεν είναι “σύμμαχοι” και “εταίροι”, αλλά οικονομικοί τρομοκράτες και πολιτικοί γκάνγκστερ. Η σοβαρή, συντεταγμένη προετοιμασία για τη μεγάλη απόδραση από αυτή τη νομισματική φυλακή αποτελεί αναγκαία, αν και όχι, βέβαια, ικανή συνθήκη για την εφαρμογή κάθε προοδευτικού προγράμματος». Κατά την ΛΑΕ «η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα από μια κυβέρνηση της Αριστεράς και των μαχόμενων λαϊκών δυνάμεων είναι προϋπόθεση για να απελευθερωθούμε από το βραχνά του χρέους και των μνημονίων. Θα αποκαταστήσει τον έλεγχο πάνω στον κρατικό προϋπολογισμό και τη ζωτικά αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία, με την Κεντρική Τράπεζα ως δανειστή τελευταίας καταφυγής. Θα αποτελέσει παράγοντα ενίσχυσης των εξαγωγών και σταδιακής υποκατάστασης των εισαγωγών από εγχώρια προϊόντα. Τα περί κινδύνου υπερπληθωρισμού και αδυναμίας προμήθειας βασικών ειδών (τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα) εξυπηρετούν την προσπάθεια του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου να εκφοβίσει τον κόσμο με εξωπραγματικά σενάρια «οικονομικού πυρηνικού χειμώνα». Σημειώνεται δε ότι «οι δυσκολίες της μεταβατικής περιόδου δεν θα είναι «τεχνικές». Θα προέλθουν από τη βέβαιη αντίδραση της ολιγαρχίας και των ξένων συνεταίρων της, που θα δουν ότι τα συμφέροντά τους απειλούνται από τις λαϊκές δυνάμεις. Αλλά αυτές τις δυσκολίες θα τις βρούμε μπροστά μας έτσι κι αλλιώς, σε οποιαδήποτε προσπάθεια προοδευτικής αλλαγής, είτε με το ευρώ, είτε χωρίς αυτό. Επομένως, δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι υποταγής. Αντίθετα, μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση οπλισμένη με τόλμη και συγκεκριμένο σχέδιο, από έναν ενημερωμένο και οργανωμένο λαό, με ισχυρές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης».

Στη δικαιοσύνη για την ανακεφαλαιοποίηση

Η ΛΑΕ επιμένει στις θέσεις της για εθνικοποίηση των τραπεζών και ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων. Κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι «προχώρησε και σε τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα να το παραδώσει σχεδόν τζάμπα στα ξένα funds, κάτι που στοίχισε στους φορολογούμενους 40 δισ και στα ασφαλιστικά τους ταμεία δύο δις» και διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει και δεν δεσμεύεται «από αυτή την άθλια εκχώρηση, οι υπεύθυνοι της οποίας οφείλουν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».

Αντιμνημονιακό μέτωπο

Η ΛΑΕ αποκηρύσσει το «πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο» και θέτει το στόχο συγκρότησης αντιμνημονιακού μπλοκ: «Αγωνιζόμαστε για ένα ευρύτατο μέτωπο όλων των ανυπότακτων δημοκρατικών, αντιιμπεριαλιστικών, πατριωτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, πρώτα απ' όλα στο κοινωνικό, αλλά και στο πολιτικό πεδίο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ρευμάτων και συλλογικοτήτων, που υπάρχουν σήμερα ή θα δημιουργηθούν αύριο. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της αντιμνημονιακής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς. Τίποτα δεν θα μας δικαιολογήσει απέναντι στην Ιστορία, αν καθηλωθούμε σε άγονες διαμάχες, στον πλειστηριασμό της μεγάλης φράσης, στην αναζήτηση δικαίωσης όχι μέσα από τη μεγάλη λαϊκή νίκη, αλλά μέσα από τον μικρό, ενδοαριστερό εμφύλιο. Μια τέτοια Αριστερά δεν την έχει ανάγκη ο λαός. Στην πραγματικότητα, προσφέρει υπηρεσίες μόνο στο σύστημα».

Όλο το κείμενο της Διακήρυξης: ΕΔΩ
Keywords
Τυχαία Θέματα