Δραματικη εκκληση γιουνκερ για τη διασωση της σενγκεν...

20:01 2/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Οι Βρυξέλλες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κινητοποιούνται για την διάσωση της Σένγκεν, υποστηρίζει ...
η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" αποκαλύπτοντας ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα απευθύνει σήμερα δραματική έκκληση στις χώρες μέλη της Ε.Ε. για να κινητοποιηθούν άμεσα προκειμένου να μην καταρρεύσει η συνθήκη.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο το περιεχόμενο του οποίου έχει διαρρεύσει στη γαλλική εφημερίδα, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τους "28" να κινητοποιηθούν
με στόχο της σωτηρία της συνθήκης Σένγκεν. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τα κράτη μέλη έτσι ώστε να μπορέσουν οι Βρυξέλλες στα τέλη Μαρτίου να ανακτήσουν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η δραματική έκκληση Γιούνκερ είναι επίσης μία ομολογία ότι δέκα μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία της της Κομισιόν, υπάρχει πολιτική ανικανότητα, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Το έγγραφο 14 σελίδων αναμένεται να να κυκλοφορήσει σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την "Le Figaro". Η ελεύθερη διακίνηση ατόμων είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρώπης, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο και επισημαίνεται ότι η κίνηση του Γιούνκερ έρχεται πέντε μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική εφημερίδα " Wall Strett Journal" επισημαίνει ότι η, Ανγκελα Μέρκελ έγινε ο απρόσμενος σύμμαχος της Ελλάδας στο προσφυγικό. Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την Αθήνα προκάλεσαν την έκπληξη του αρθρογράφου ο οποίος μάλιστα επισημαίνει ότι η στάση της Μέρκελ στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει το προσφυγικό δεν ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, της έχει αποφέρει καρπούς καθώς στο εσωτερικό της Γερμανίας έχει ενισχύσει την δημοτικότητά της.

Στον γερμανικό Τύπο, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος κάνει προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών στην πατρίδα του τον Απρίλιο ανεβάζοντας επικίνδυνα τους τόνους απέναντι στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό "Focus", η δήλωση Φάιμαν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να πηγαίνουν απευθείας από την Ελλάδα στη Γερμανία ρίχνει κι άλλο φιτίλι στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα