Εγκλωβισμενοι πανω απο 31.000 μεταναστες

09:30 4/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα όπου, πλέον, περισσότεροι από 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού...
Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 150.000. Μπροστά σε αυτή την κρίση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 θέσεις φιλοξενίας μεταναστών, χωρίς όμως να είναι σαφές πού θα βρίσκονται αυτοί οι χώροι.
Ειδικότερα, χιλιάδες μετανάστες παραμένουν, υπό άθλιες συνθήκες, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αλλά και στους άτυπους καταυλισμούς
που έχουν στηθεί στον Πειραιά και την πλατεία Βικτωρίας. Μάλιστα, καταληψίες μετέτρεψαν σε «κέντρο φιλοξενίας» μεταναστών το κτίριο Γκίνη στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, εκδιώχνοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως μέλη της καταγγέλλουν.
Στην Ειδομένη, οι περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί αποτελούν τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης, της μεγαλύτερης στον νομό μετά το Κιλκίς. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, αυξάνεται διαρκώς, την ώρα που η διέλευση από τα σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 500 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν στα Σκόπια μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ χθες δεκάδες πρόσφυγες κατέλαβαν ξανά τη σιδηροδρομική γραμμή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολυήμερη αναμονή τους στα σύνορα.
Εγκλωβισμένοι πάνω από 31.000 μετανάστες
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, δια μέσω του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθούν άλλες 15.000 θέσεις φιλοξενίας μεταναστών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφερόμενος στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων, ο κ. Βίτσας είπε πως σε ένα 24ωρο είχαν μπει στη χώρα μας 2.122 πρόσφυγες και είχαν βγει μόλις 100.
«Η κυβέρνηση θεωρεί το σύνορο της Ειδομένης κλειστό» δήλωσε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί και να δεχθεί τη μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων είπε: «Η κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της Ε.Ε. έχει συμφωνήσει με την απόφαση για το relocation. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση συμφωνεί να εγκατασταθούν σε κάθε χώρα της Ε.Ε. τόσοι όσοι βγαίνουν με την ποσόστωση».
Χάος στην Πλ. Βικτωρίας
Δραματική είναι, εξάλλου, η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας όπου εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, κοιμούνται στον δρόμο και αναζητούν απεγνωσμένα τροφή.
Με χθεσινές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε απαράδεκτη για τους κατοίκους και για τους πρόσφυγες την κατάσταση στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί αυξημένη παρουσία από τις αστυνομικές αρχές εξαιτίας των φαινομένων παραβατικότητας που παρατηρούνται.
Παράλληλα, ο κ. Καμίνης ζήτησε από τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να απευθύνονται σε δομές του δήμου Αθηναίων ή σε εθελοντικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι «οι αυθόρμητες μεν, αλλά άτακτες πράξεις αλληλεγγύης φέρνουν τα εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».
Εξάλλου, υπό κατάληψη βρίσκεται από τη Δευτέρα το κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο της Αθήνας από αγνώστους που το μετέτρεψαν σε «κέντρο φιλοξενίας» μεταναστών από την πλατεία Βικτωρίας. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Γκαζέτας, οι καταληψίες εκδίωξαν και κρατούν έξω υπό την απειλή βίας την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο Γκίνη «φιλοξενούνται» περί τους 100 μετανάστες, κατά κύριο λόγο οικογένειες με παιδιά.
Την ίδια ώρα, σε ένα απέραντο hot spot έχει μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά όπου διαμένουν περίπου 2.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά.
Χθες, ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έστησαν κινητό ιατρείο για τον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα