Στα χαρακωματα για τις τηλεοπτικες αδειες παππασ-αντιπολιτευση

15:28 9/2/2016 - Πηγή: Fimotro
ΝΑΥΑΓΙΟ Η ΕΣΡ ΒΟΥΛΗ;
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μετά τη δεύτερη αποτυχία της διάσκεψης των προέδρων της βουλής για διορισμό των μελών στο ΕΣΡ, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργού επικρατείας και των κομμάτων της...
αντιπολίτευσης. Στο χορό μπήκε και ο πρόεδρος της βουλής ο οποίος με βάση το Σύνταγμα
δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Ένα τόσο απλό θέμα που καθορίζεται σαφέστατα από το Σύνταγμα, είναι απορίας άξιον, γιατί αυτή η εμμονή του Νίκου Παππά να καθορίσει ο ίδιος ή η «βουλή» τον αριθμό χορήγησης τηλεοπτικών αδειών! Σε προηγούμενη αναρτησή μας,

ΕΔΩ http://fimotro.blogspot.gr/2016/02/blog-post_894.html

είχαμε αναφερθεί με λεπτομέρειες στο ΕΣΡ και την αδειοδότηση.

Ο υπουργός επικρατείας, διεμήνυσε με έμφαση, ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη λύση θα δώσει η βουλή με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Μια τέτοια κίνηση δεν είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, αλλά παραβιάζει κάθε αρχή νομιμότητας και δικαίου, σε μια ευρωπαϊκή χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες!

Αν μάλιστα επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι σύντομα θα έρθει στη βουλή τροπολογία που θα καθορίζει των αριθμό των αδειών μετά από πρόταση του υπουργού επικρατείας, θα είναι ένα «πολιτικό πραξικόπημα» με πολλούς κινδύνους, και δεν αντέχει στην απλή λογική, παρά μόνο στο μυαλό του Παππά που κάποιους σκοπούς εξυπηρετεί. Εκτός εάν, παραφράζοντας τον Κάρλο Γκολντόνι πρωταγωνιστεί στον «Υπηρέτη όχι δύο, αλλά πολλών Αφεντάδων» σε μια σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια για ….επιβίωση!!!

Μια τέτοια απόφαση όχι μόνο θα εκπέσει στα δικαστήρια, την ώρα μάλιστα που εκκρεμεί και η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αλλά είναι και ένας ευτελισμός της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ελέγξει την ενημέρωση με όνειρο την παραμονή της στην εξουσία!!!

Έτσι θα χαθεί μία ακόμα ευκαιρία για να μπει μια τάξη στην ασυδοσία των ιδιωτικών καναλιών και την παρανομία, μέσα από τη συναίνεση όλων των κομμάτων που λυμαίνονται(κάποιοι) τις κρατικές συχνότητες εδώ και 25 χρόνια! Σήμερα θα κάνουμε μια ακτινογραφία του ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και πως την αντιλαμβάνεται μια αριστερή κυβέρνηση, σε μια ψηφιακή εποχή που «τὰ πάντα ῥεῖ.» για να θυμηθούμε και τον Ηράκλειτο.

Στην Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΡ υπάρχουν: 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας(+3 δημόσια ΕΡΤ) και περίπου 150 και πλέον περιφερειακά και τοπικά ίσως και περισσότερα που εκπέμπουν σε ελεύθερη λήψη. Όσο για ραδιοφωνικούς σταθμούς, είναι μερικές εκατοντάδες. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την συνδρομητική τηλεόραση ΟΤΕ και Nova ο αριθμός είναι ασύλληπτος σε μια χώρα 10 εκατ. ανθρώπων. Και δεν σταματάμε εδώ. Υπάρχουν ραδιοφωνικοί σταθμοί και WebTv που λειτουργούν μέσω Internet. Αυτός ο αριθμός ΜΜΕ είναι αδύνατον να επιβιώσει μόνο με τη διαφημιστική πίτα που συνεχώς μικραίνει χωρίς άλλες «δραστηριότητες» των επιχειρηματιών-καναλαρχών!!!

Άρα έναν τόσο μεγάλο αριθμό μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας είναι αδύνατον να συντηρήσει η Ελληνική αγορά. Μοιραία κάποια κανάλια θα κλείσουν η θα συγχωνευτούν με άλλα εάν εφαρμοστούν νόμοι και κανόνες λειτουργίας και αρχίσουν να πληρώνουν τα αναλογούντα ποσά στο κράτος. Ενοίκια συχνοτήτων φόρους κλπ. Όπως ο κάθε …..Έλληνας πολίτης. Αυτό όμως θα το καθορίσει το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη αρχή και η αγορά, όπως συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις!

Όλο αυτό το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που αναφέραμε, βρίσκεται υπό την εποπτεία μιας ανεξάρτητης αρχής «τύποις», ενός γραφειοκρατικού οργανισμού του ΕΣΡ κατ΄όνομα εποπτεύοντος. Διότι είναι υποστελεχωμένο, χωρίς επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, με λιγότερους από 30 γραφειοκράτες υπαλλήλους με ένα 7μελές η 9μελές συμβούλιο που πρέπει να ελέγξουν μια πραγματική «ζούγκλα» με ποικιλία άγριων …ζώων που αναζητούν τροφή!!!

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της εκθεσης του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου για την τηλεοπτική αγορά στην Ευρώπη, που καλύπτει 38 χώρες και βασίζεται στα δεδομένα της τηλεοπτικής βάσης MAVISE και από άλλους εθνικούς οργανισμούς, αναφέρει ότι: Σήμερα υπάρχουν γύρω στα 300 ειδησεογραφικά κανάλια, από τα οποία τα 214 έχουν έδρα στην Ευρώπη (171 στις 28 χώρες της ΕΕ και 33 κανάλια στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, στην Ελβετία, στη Ρωσία και στη Νορβηγία). 80 περίπου κανάλια εκπέμπουν από άλλες περιοχές της Ευρώπης, από τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Από τα 214 κανάλια που έχουν έδρα στην Ευρώπη, 110 από αυτά είναι ειδησεογραφικά κανάλια πανεθνικής κάλυψης, 60 έχουν πανευρωπαϊκή ή και διεθνή κάλυψη και 46 κανάλια ανήκουν στις δορυφορικές οπτικοακουστικές υπηρεσίες EBS (Europe By Satellite) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τα 105 ειδησεογραφικά κανάλια πανεθνικής κάλυψης, που καταμέτρησε το Παρατηρητήριο, τα 84 είναι ιδιωτικά και τα 21 δημόσια κανάλια. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στην καθαρή κυριαρχία των ιδιωτικών καναλιών: στην Ισπανία υπάρχουν τρία δημόσια ειδησεογραφικά κανάλια, ενώ στην Ολλανδία, στη Τσεχία, στην Ιρλανδία και στην Ελβετία υπάρχουν μόνο δημόσια ειδησεογραφικά κανάλια.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες για τη διανομή των ειδησεογραφικών καναλιών από νέες πλατφόρμες, όπως η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η ψηφιακή καλωδιακή, τα δορυφορικά δίκτυα και η ADSL (IPTV). Η έκθεση ασχολείται επίσης με τα βιομηχανικά δεδομένα σχετικά με τις online συνήθειες παρακολούθησης περιεχομένου, και τον αντίκτυπο τους στις ειδήσεις. Παρέχεται επίσης και μία επισκόπηση των ειδησεογραφικών apps για smartphone, tablet και Smart TV.

Είναι σημαντική η επισήμανση του παρατηρητηρίου, ότι παρά την αύξηση της χωρητικότητας των ψηφιακών πλατφορμών, τα ειδησεογραφικά κανάλια ανταγωνίζονται την εκρηκτική αύξηση άλλων τύπων καναλιών, και ειδικότερα καναλιών που εκπέμπουν ταυτόχρονα σε HD και ανταγωνίζονται για εξεύρεση χώρου σε δίκτυα διανομής.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη και μία σημαντική αύξηση της διαθεσιμότητας ειδησεογραφικών καναλιών από το 2009, σε επίγεια ψηφιακά δίκτυα ελεύθερης λήψης. Το 2009 υπήρχαν 16 ειδησεογραφικά κανάλια σε ελεύθερα ψηφιακά δίκτυα στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο του 2013 ο αριθμός τους έχει φτάσει στα 43 και συνεχίζει την άνοδο!

Σε άλλη ανάρτηση θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο δίδονται σε Ευρώπη και Αμερική οι τηλεοπτικές άδειες με ποιους κανόνες και τι προδιαγραφές σε μια ψηφιακή επανάσταση, τις νέες τεχνολογίες και την παγκοσμιοποίηση της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Γιατί λοιπόν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να είναι υπό την αυστηρή εποπτεία και έγκριση της κυβέρνησης; Τι θέλει να εξυπηρετήσει; Γιατί δεν αφήνει ελεύθερα το ΕΣΡ να κάνει τη δουλειά του όπως οι αντίστοιχες αρχές άλλων χωρών;

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (European University Institute), η οποία, εκπονήθηκε έπειτα από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, και αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT), και καταλήγει στο συμπέρασμα για παραχώρηση 4 τηλεοπτικών αδειών είναι εντελώς αυθαίρετο-Αίολο και εξυπηρετεί μόνο τον κο Παππά και την κυβέρνηση.

Θα επανέλθουμε με νεότερη ανάρτηση στο θέμα, και θα δούμε πως λειτουργούν οι αδειοδοτήσεις σε άλλες χώρες και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει παντού τηλεοπτικούς εφιάλτες και διαπλεκόμενα να τον …κυνηγούν! Άρα το όπλο των τηλεοπτικών αδειών στα χέρια, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όχι στο ΕΣΡ!!!
Keywords
τηλεοπτικες αδειες, smart tv, ΕΣΡ, βουλη, συνταγμα, http, fimotro, blogspot, html, λύση, ελλαδα, ΕΡΤ, οτε, nova, webtv, μμε, ζούγκλα, ρωσία, ηπα, europe, adsl, iptv, online, ειδήσεις, tablet, smart, european, συριζα, κινηση στους δρομους, αυθαιρετα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, κομματα, χωρες, ρωσία, αφρικη, δουλεια, εδρα, ηπα, θεμα, ιρλανδια, ισπανια, μμε, ολλανδια, ονειρο, ραδιοφωνικοι σταθμοι, τηλεοραση, ψηφιακη τηλεοραση, ωρα, blogspot, html, smart, αγορα, αυξηση, εξαιρεσεις, αμερικη, ασια, βρισκεται, δορυφορικα, δωσει, δικτυα, ευκαιρια, ευτυχια, εκθεση, ελβετια, εμμονη, ενημερωση, εποχη, ευρωπη, εφιαλτες, υπηρεσιες, υπηρχαν, κυβερνηση, κινηση, λεπτομερειες, ληψη, λύση, μυαλο, νομοι, παντα, παθος, πλατφορμες, ρυθμιση, σατιρα, συντομα, συχνοτητες, τρια, τσεχια, ψηφιακη, adsl, http, webtv, εμφαση, χωρα, μελετη, πληροφοριες, smart tv, tablet, online, χερια
Τυχαία Θέματα