Bundesbank: Οι γερμανικές τράπεζες αυστηροποίησαν του όρους πίστωσης στο πρώτο τρίμηνο 2024

09:10 10/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι γερμανικές τράπεζες που συμμετείχαν σε έρευνα της Bundesbank για τις τραπεζικές χορηγήσεις (BLS) προκύπτει ότι αυστηροποίησαν τα πιστωτικά τους πρότυπα για τα δάνεια προς επιχειρήσεις, τα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας, την καταναλωτική πίστη και τις λοιπές χορηγήσεις στο σύνολό τους το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπως αναμενόταν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της Bundesbank, σε όλες τις κατηγορίες δανείων που παρείχαν οι τράπεζες

της Γερμανίας, η αυστηροποίηση ήταν κάπως μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα προχώρησαν σε οριακές αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης πιστώσεων για δάνεια προς επιχειρήσεις και για δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας. Αυστηροποίησαν σαφώς τους όρους και τις προϋποθέσεις τους για την καταναλωτική πίστη και τα λοιπά δάνεια.

Η ζήτηση για δάνεια προς επιχειρήσεις μειώθηκε για άλλη μια φορά. Συνολικά, ωστόσο, η μείωση ήταν μικρότερη από ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα. Η ζήτηση των νοικοκυριών για δάνεια για αγορά κατοικίας και για καταναλωτική πίστη και άλλα δάνεια αυξήθηκε και πάλι για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια.

Οι προηγούμενες και οι αναμενόμενες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τα βασικά επιτόκια είχαν θετικό αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα από τόκους, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών το χειμερινό εξάμηνο 2023-24. Για το θερινό εξάμηνο του 2024, ωστόσο, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι αποφάσεις για τα βασικά επιτόκια θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα καθαρά κέρδη από τόκους καθώς και στην κερδοφορία τους.

Η έρευνα BLS καλύπτει τρεις κατηγορίες δανείων: δάνεια προς επιχειρήσεις, δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας και καταναλωτική πίστη και άλλες χορηγήσεις προς νοικοκυριά.

Συνολικά, οι τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα αυστηροποίησαν τα πιστωτικά τους πρότυπα (δηλαδή τις εσωτερικές τους κατευθυντήριες γραμμές ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων) σε όλες τις κατηγορίες δανείων.

Το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που αυστηροποίησαν τις απαιτήσεις τους ήταν +6% για τα δάνεια προς επιχειρήσεις (έναντι +6% το προηγούμενο τρίμηνο), +7% για τα δάνεια για αγορά κατοικίας (έναντι 0% το προηγούμενο τρίμηνο) και +14% για την καταναλωτική πίστη και τις λοιπές χορηγήσεις (έναντι +4% το προηγούμενο τρίμηνο).

Η αιτιολόγηση των τραπεζών για την αυστηροποίηση των πιστωτικών τους προτύπων αφορούσε κυρίως αυτό που θεωρούσαν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο και τη μεταφορά των διατάξεων της έβδομης επικαιροποίησης των ελάχιστων απαιτήσεων για τη διαχείριση κινδύνων (MaRisk). Για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τράπεζες σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν και πάλι τα πιστωτικά τους πρότυπα σε γενικές γραμμές και στις τρεις κατηγορίες δανείων, επικαλούμενες τους ίδιους λόγους με αυτούς που βρίσκονται πίσω από την τρέχουσα αυστηροποίηση.

To άρθρο Bundesbank: Οι γερμανικές τράπεζες αυστηροποίησαν του όρους πίστωσης στο πρώτο τρίμηνο 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bundesbank,2024