ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει στη Βουλή πρόταση για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

06:20 13/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Με την κατάθεση της πρότασης στη Βουλή για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία πολιτική κίνηση που οι συνέπειες της θα έχουν θετικό αντίκτυπο και σε διπλωματικό επίπεδο, υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό γιατί – όπως λένε – στον

ΣΥΡΙΖΑ θα πάει ένα βήμα παρακάτω τη συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, υλοποιώντας κάποια βασικά σημεία της συμφωνίας όπως τα μνημόνια συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση σε μία κρίσιμη στιγμή καθώς – όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι άνθρωποι – ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάρει θέση στο θέμα.

Πιο συγκεκριμένα εάν αποφασίσει να προχωρήσει το θέμα των μνημονίων θα βρεθεί απέναντι σε όσους μέσα στο κόμμα του διαφωνούν με τη συμφωνία – όπως για παράδειγμα ο Αντώνης Σαμαράς. Εκτός αυτού, ο Κυριάκος Βελόπουλος θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την ιστορία προς όφελός του, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα όπου το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να έχει πρόβλημα. Ήδη ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης ζητάει από τον πρωθυπουργό την ακύρωση της συμφωνίας.

Εάν από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να παραπέμψει το θέμα στο μέλλον τότε θα ενισχυθεί η εθνικιστική επιχειρηματολογία στη γειτονική μας χώρα, ενώ θα στείλει και λάθος μήνυμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι για την ώρα στηρίζουν την Ελλάδα ζητώντας την τήρηση της συμφωνίας.

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την παθητική στάση της και να αντιμετωπίσει άμεσα, με αυστηρότητα, στη βάση των προβλέψεων της Συμφωνίας και με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων διπλωματικών μέσων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, οποιαδήποτε χρήση όρων ή ενέργειες από τη νέα Πρόεδρο και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών – ειδικά δε τη συνταγματική της ονομασία».

Ο Κασσελάκης για τον «βρώμικο πόλεμο»

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει αναπάντητη καμία κυβερνητική επίθεση καθώς υποστηρίζει ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξαπολύσει απέναντι του έναν «βρώμικο πόλεμο», προκειμένου να τον απαξιώσει στα μάτια των ψηφοφόρων.

Οι τελευταίες αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «υπουργούς που δολοφονούν τα παιδιά», αλλά και η δήλωσή του ότι όποιος πειράζει τους υγειονομικούς «θα τον σκίσει», εντάσσονται σε αυτό τον σχεδιασμό.

«Η κίνηση αυτή», λένε οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, «εντάσσεται στην επιλογή του προέδρου να μην αφήνει αναπάντητες τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του, ανταποδίδοντας τα πυρά, με όρους όμως πραγματικών γεγονότων. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι είναι σε εξέλιξη μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία λάσπης», λένε οι ίδιοι.

Στην Κουμουνδούρου λένε ακόμα ότι παρά την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να παρουσιάσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ως πολιτικά άξεστο», καθώς δεν διαθέτει πολιτικό πολιτισμό, τα αποτελέσματα στην κοινή γνώμη δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ότι πλέον ο δήθεν καθωσπρεπισμός δεν περνάει πια στους πολίτες αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων αναζητά πολιτικούς που να λένε τα πράγματα έξω από τα δόντια. Επιμένουν δε ότι το θέμα των Τεμπών και η ακρίβεια αποτελούν το κυβερνητικό Βατερλό της κυβέρνησης, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται πλέον πολύ δύσπιστοι εξ αιτίας της κυβερνητικής τακτικής σε αυτά τα δύο θέματα.

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι μετά την απήχηση που έχουν οι θέσεις και οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να τον «ροκανίσει» υπογείως, απαξιώνοντάς τον και δημιουργώντας γι’ αυτόν μία εικόνα καθόλου κολακευτική.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εχει θέσει το επιτελείο του σε επιφυλακή, προκειμένου να οργανωθεί με «ακρίβεια» η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέναντι στο σχέδιο του Μαξίμου.

Ο Γκρίνμπεργκ, ο Άδωνις και ο Πέτσας

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι «βάση του σχεδίου Γκρίνμπεργκ, ο πρωθυπουργός έχει βγει από το «κάδρο» των προσωπικών επιθέσεων εναντίον Κασσελάκη, έχοντας όμως αναθέσει αυτή την δουλειά στον Άδωνι Γεωργιάδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκο Ρωμανό καθώς και στον Στέλιο Πέτσα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε πριν από λίγες μέρες εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη, υπενθυμίζοντας ότι και αυτός στο παρελθόν είχε παρουσιάσει επιστολές του Ιησού.

Όλα δείχνουν πάντως ότι μέχρι και τις κάλπες του Ιουνίου οι τόνοι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση θα ανέβουν ιδιαίτερα με τις δύο πλευρές να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για … «τοξικότητα».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με το ειδικά διαμορφωμένο αρχηγείο του – πρόκειται για ένα τροχόσπιτο – να γυρνάει την Ελλάδα.

Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε στη Μαγνησία, ενώ σήμερα (13.05.2024) θα περιοδεύσει σε Καρδίτσα και Λάρισα, Την Τρίτη 14 Μαΐου θα μεταβεί στην Κομοτηνή όπου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης. Στη συνέχεια, θα περιοδεύσει σε Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει στη Βουλή πρόταση για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Καταθέτει, Βουλή, Βόρεια Μακεδονία,syriza, katathetei, vouli, voreia makedonia