Η αυτόνομη περπατησιά του Βαγγέλη Βενιζέλου

09:59 7/3/2016 - Πηγή: Protagon

Είτε συμφωνεί κανείς μαζί του είτε όχι, ο Βαγγέλης Βενιζέλος πέραν της πλούσιας επιστημονικής του γνώσης είναι ένας οξυδερκής πολιτικός, εύστροφος, διορατικός για τις πολιτικές εξελίξεις και έχει σαφώς συνεκτική και τεκμηριωμένη άποψη για τη πορεία της χώρας και της δημοκρατικής παράταξης. Μολονότι λοιπόν οι εσωκομματικοί επικριτές και οι πολιτικοί αντίπαλοί του διαπιστώνουν αρκετές φορές σπουδή και προσωπική επιδίωξη στις δηλώσεις, τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του, του αναγνωρίζουν τα ταχύτατα αντανακλαστικά

του, την εύστοχη κριτική και τις ολοκληρωμένες προτάσεις.

Εδώ και καιρό άλλωστε ο κ. Βενιζέλος διαβλέποντας τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Προσφυγικό και για την αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου, την αντιπαλότητα με τους ευρωπαίους εταίρους όσο και στην θεσμική αποσύνθεση στο εσωτερικό, πυκνώνει αρκετά τις παρεμβάσεις του ασκώντας επιθετική και αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιώντας για το status της Ελλάδας και τους κινδύνους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική είναι η άμεση αντίδρασή του όταν αποκαλύφθηκαν οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αιχμηρή δήλωσή του μίλησε για «εικόνα ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων και επίδειξης “πανοπτικού” ελέγχου στη Δικαιοσύνη μέσω διαύλων που έχουν, λόγω της προϊστορίας τους, πολύ συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκροτούν δομή εξουσίας που εξυπηρετεί την κυβέρνηση». Παράλληλα επεσήμανε ότι τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το δημοκρατικό κεκτημένο και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Ο κ. Βενιζέλος στα μέσα τις εβδομάδας είχε στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου με την οποία της ζητούσε «…να συζητηθεί το ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κληθούν σε ακρόαση ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης».

Πριν από λίγες ημέρες διατύπωσε συνολική πρόταση δέκα σημείων για το Προσφυγικό στα οποία υπέδειξε συγκεκριμένες ενέργειες διαχείρισης όσων εισέρχονται στην Ελλάδα καθώς και την εμπλοκή του ΟΗΕ αφού το πρόβλημα ξεπερνά τη χώρα. Προειδοποιεί για του κινδύνους στα εθνικά θέματα εξ αιτίας των επιπόλαιων χειρισμών του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Εχοντας ανοίξει τη δική του περπατησιά, σε κάθε ευκαιρία καταγράφει την άποψή του, γεγονός που δεν περνάει ασχολίαστο από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τα οποία κατ’ ιδίαν μιλούν για ανάπτυξη «προσωπικής ατζέντας». Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, δείχνει δημοσίως ανοχή στις τοποθετήσεις του. Κι εκείνος μέχρι τώρα φροντίζει να μη δώσει αφορμές για εσωκομματικές τριβές και εντάσεις.

Η παρεμβατικότητα του κ. Βενιζέλου δεν περιορίζεται μόνο στα κυβερνητικά δρώμενα. Κινείται συγκροτημένα και δυναμικά στη διαμόρφωση του Προοδευτικού Κέντρου ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για συγκρότηση φορέα όλων των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Η διάκριση είναι σαφής. Με τον τρόπο αυτό αναζητεί τον σύγχρονο προγραμματικό λόγο ο οποίος θα ταυτοποιήσει το χώρο του Κέντρου.

Με επίκεντρο τον χώρο προβληματισμού e-kyklos ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει προσωπικότητες και νέους επιστήμονες ενω διοργανώνει εκδηλώσεις με μαζική προσέλευση και εμβέλεια , όπως πρόσφατα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με συνομιλητές τον πρώην διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο και τον γάλλο δημοσιογράφο, Ζαν Κατρεμέρ.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος συνομιλεί με κάθε ευκαιρία και κρατάει επαφή με ευρωπαίους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, ενώ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: ειδικότερα με αυτούς της γαλλικής κυβέρνησς – είχε ιδίαίτερη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ όταν ήρθε στην Αθήνα το περάσμενο φθινόπωρο- και με τους γερμανούς του SPD. Δεν λείπουν βέβαια οι επαφές και με παράγοντες στις ΗΠΑ.

The post Η αυτόνομη περπατησιά του Βαγγέλη Βενιζέλου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα