Λευκή σελίδα όχι βιβλίο ζωγραφικής

Δεν είναι απλή υπόθεση να είσαι γονιός. Από τη μια είναι τα ίδια τα παιδιά και η αγωνία για τη σωστή ανατροφή τους, από την άλλη ο καταιγισμός των συμβουλών για το τι πρέπει να κάνει ο γονιός προκειμένου να δημιουργήσει χαρούμενα, ευπροσάρμοστα, επιτυχημένα, κοινωνικά παιδιά. Οι συμβουλές αυτές συχνά συνοψίζονται στα παρακάτω:

Οι γονείς πρέπει να γαλουχούν όμως όχι να κακομαθαίνουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι τα αγαπούν, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν την αποτυχία.Οι γονείς πρέπει να ωθούν τα παιδιά τους αλλά όχι να τα πιέζουν. Ο κόσμος είναι ανταγωνιστικός αλλά ασκώντας
υπερβολική πίεση και έχοντας πολλές απαιτήσεις από τα παιδιά, το αποτέλεσμα ειναι να γίνουν επιρρεπή στην κατάθλιψη.Τα παιδιά πρέπει να επαινούνται με προσοχή. Οι γονείς οφείλουν να εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στο κατόρθωμα.Είναι καλό να ενθαρρύνονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όμως χωρίς υπερβολικό προγραμματισμό που μετατρέπει τα παιδιά σε ζόμπι.Οι γονείς πρέπει να υιοθετούν την τεχνολογία. Είναι αδύνατο να εναντιωθεί κανείς στο μέλλον όμως υπάρχει σχεδόν μηδενικό αποδεδειγμένο κέρδος σε πολλές συσκευές που μπορούν να υπονομεύουν κρίσιμες κοινωνικές δεξιότητες για τα παιδιά.

Ο Ανταμ Γκραντ, καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εισηγείται πώς μπορούν καλύτερα οι γονείς να αναδείξουν την δημιουργικότητα των παιδιών τους, μια δεξιότητα που από πολλούς θεωρείται ως κρίσιμη για τον 21ο αιώνα.

«Τα παιδιά θαύματα σπανίως μεγαλώνουν για να γίνουν πρωτότυποι στοχαστές, διότι είναι προγραμματισμένα να εκτελούν και όχι να δημιουργούν», ισχυρίζεται ο Γκραντ. «Η εξάσκηση δημιουργεί το τέλειο αλλά όχι το νέο», έγραψε στους New York Times.

Οι γονείς του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν μηχανεύθηκαν την επιτυχία του. Τον άφησαν να προχωρήσει με κάθε του πάθος

«Οι τόσοι πολλοί κανόνες εξολοθρεύουν την δημιουργικότητα», λέει, επικαλούμενος σχετική έρευνα. Οι γονείς που έχουν έναν κανόνα σε αντίθεση με εκείνους που έχουν έξι κανόνες, έχουν πιο δημιουργικά παιδιά. Και ο κανόνας των 10.000 ωρών που έκανε διάσημο τον αμερικανό συγγραφέα, Μάλκολμ Γκλάντγουελ; Η αμφιβολία ως πρακτική μπορεί να γεννήσει τον κομφορμισμό, είναι η απάντηση.

Πολλοί γονείς προτιμούν την αυθεντικότητα για τα παιδιά τους. Την ικανότητα να έχουν αυτογνωσία. Για εκείνους οι πιο εντυπωσιακοί άνθρωποι είναι αυτοί που βρήκαν τι αγαπούν και το έκαναν με πάθος και πειθαρχία, είτε αυτό ήταν ρηξικέλευθο είτε όχι. Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι παιδιά θαύματα ούτε ανήκουν στο 0,0001% που θα αλλάξει τον κόσμο. Ίσως οι γονείς πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στο να εκθέσουν τα παιδιά τους σε εμπειρίες και λιγότερο στο πού αυτές οι εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν.

Η κοινωνικότητα, η δυνατότητα δημιουργίας φιλικών σχέσεων, είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να μάθει το παιδί από νωρίς (SOOC/ Μενέλαος Μυρίλλας)

Οι γονείς του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν μηχανεύθηκαν την επιτυχία του. Τον άφησαν να προχωρήσει με κάθε του πάθος. Ο πατέρας του Ζάκερμπεργκ, που είναι οδοντίατρος, είπε για την ανατροφή του εκκολαπτόμενου δισεκατομμυριούχου του.:«Το καλύτερο που μπορώ να πω είναι ότι ως γονείς μπορείτε να μηχανευθείτε τη ζωή που θέλετε να έχουν τα παιδιά σας αλλά μπορεί να μην είναι η ζωή που τα ίδια θέλουν. Πρέπει να τα ενθαρρύνετε να ακολουθήσουν τα πάθη τους. Και να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί τους παρά με οτιδήποτε άλλο».

Ο εικαστικός Ολαφουρ Ελίασον από την άλλη, εστιάζει στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. «Δεν ξέρω αν εμείς ως γονείς θα έπρεπε να είμαστε τόσο στοχοπροσηλωμένοι για λογαριασμό της αποτελεσματικότητας. Ίσως οι γονείς θα έπρεπε να εστιάσουν στο να δίνουν στα παιδιά αυτοπεποίθηση και να τα στηρίζουν αν θέλουν να είναι παράγοντες αλλαγής. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έπρεπε να σκεφτούμε τι θα έπρεπε να μελετούν τα παιδιά. Θα έπρεπε να σκεφτούμε τι συνιστά η ανατροφή των παιδιών»

Ωθεί κανείς το παιδί του στη δημιουργικότητα δίνοντάς του ένα λευκό χαρτί αντί ενός βιβλίου ζωγραφικής. Ο Γκραντ συνοψίζει με μια συμβουλή στην οποία όλοι οι γονείς θα έπρεπε να συμφωνήσουν «Μπορείς να προγραμματίσεις ένα παιδί να γίνει δημιουργικό. Προσπάθησε να προγραμματίσεις ένα ορισμένο είδος επιτυχίας και το καλύτερο που θα πάρεις είναι ένα φιλόδοξο ρομπότ. Αν θέλεις τα παιδιά σου να φέρουν πρωτότυπες ιδέες στον κόσμο, πρέπει να τα αφήσεις να αναδείξουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, όχι τα δικά σου»

The post Λευκή σελίδα όχι βιβλίο ζωγραφικής appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα