Ο φόβος και η επιβράβευση Μητσοτάκη

Τα «εύκολα» πέρασαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πιστοποίησαν το ζωηρό ενδιαφέρον των κορυφαίων ευρωπαίων παραγόντων για το τι αντιπροσωπεύει ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά και για το πώς σκοπεύει ο ίδιος να ελιχθεί ανάμεσα στις πολιτικές Συμπληγάδες, που

υψώνονται εκ νέου στην πορεία της χώρας.

Το ερώτημα για το εάν ο κ. Μητσοτάκης βλέπει στον ορίζοντα πρόωρες εκλογές επανερχόταν μονότονα σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις του. Πάντως το πολιτικό ταμείο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες θα γίνει μετά τις συναντήσεις της Πέμπτης, όπου δεσπόζει αυτή με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.

Αν και δεν ομολογείται δημοσίως, η γαλάζια αποστολή προβληματίζεται για το βαθμό πιέσεων που θα ασκηθούν στον πρόεδρο της ΝΔ, ώστε να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση ενόψει δύσκολων νομοθετημάτων, όπως το Ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν εθελοτυφλούν. Γνωρίζουν την αγωνία του Βερολίνου να μη σταθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμπόδιο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ωστόσο έχουν ήδη χαράξει τις γραμμές άμυνάς τους.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν μπορεί να υπάρχουν στην ελληνική Βουλή δύο πλειοψηφίες, «μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα», όπως θα πει χαρακτηριστικά, ενώ θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι η ΝΔ δεν μετέχει σε αποσταθεροποιητικά σενάρια περί πρόωρων εκλογών που εκπηγάζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Είναι ολέθριο να γίνονται εκλογές στη χώρα κάθε έξι μήνες» διαμηνύει στέλεχος, πολύ κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ και τονίζει πως ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Το κλίμα που συναντά ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες είναι θετικό. «Πολλοί βλέπουν στον κ. Μητσοτάκη τη διάδοχη κατάσταση στη χώρα» παρατηρεί έμπειρο στέλεχος που τον συνοδεύει στην Βελγική πρωτεύουσα. Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν την εντύπωση που σχηματίζεται σε κοινοτικούς κύκλους ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την υλοποίηση των επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων και παράλληλα αντιμετωπίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως έναν αξιόπιστο συνομιλητή.

Μητσοτάκης και Σουλτς συμφώνησαν πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει, πάντως, πως δεν έχει χρόνο για τυπικές αναγνωριστικές επαφές. Είναι αποφασισμένος όπως λένε συνεργάτες του να αξιοποιήσει το διήμερο, ώστε να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της τεράστιας πίεσης που υφίσταται η χώρα στο Προσφυγικό. Κεντρικός στόχος του είναι να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους πως η λύση στο γόρδιο δεσμό βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί πιέσεις, ώστε όλες οι εμπλεκόμενες χώρες και πρωτίστως η Τουρκία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν, κάτι, που επεσήμανε και μετά τη συνάντηση του με τον έλληνα Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, όπου η Τουρκία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία. Και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο ΕΕ και Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, σε αυτήν του τη διάσταση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Σουλτς συμφώνησαν πως θα πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την ώρα που πρέπει να υπερβεί και την οικονομική κρίση» φέρεται να είπε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΝΔ.

Το τετ α τετ με Ντάισελμπλουμ

Μια αναπάντεχη συνάντηση είχε στο εντευκτήριο των Ευρωβουλευτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν τον πλησίασε ο επικεφαλής τουEurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Να έχεις επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα» φέρεται να ευχήθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Ντάισελμπλουμ, με τον κ. Μητσοτάκη να τον ευχαριστεί και να τον ρωτά εάν ισχύει ο αριθμός τού κινητού του τηλεφώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη, υπό τον όρο ότι θα βρουν ελεύθερο χρόνο στο ούτως ή άλλως βεβαρημένο πρόγραμμα τους.

Αργά το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης συνέφαγε με τους ευρωβουλευτές του κόμματος αλλά και τα μέλη της αποστολής, που μετέβησαν στις Βρυξέλλες στη μπρασερί Leopold Quartier στην Πλας ντυ Λουξεμπούργκ.

Οι ομοτράπεζοι του κ. Μητσοτάκη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υποδοχή που επεφύλαξαν οι ευρωπαίοι παράγοντες στον πρόεδρο της ΝΔ, ωστόσο, συμφώνησαν όλοι πως η Πέμπτη είναι μια ιδιαιτέρως κρίσιμη ημέρα στο φόντο της συνάντησης με την κυρία Μέρκελ.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

The post Ο φόβος και η επιβράβευση Μητσοτάκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα