Βαρουφάκης κατά Στουρνάρα: «Επρεπε να φύγει»

Στον ρόλο του Γιάννη Στουρνάρα ως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρεται ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του εξηγώντας γιατί πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Οι αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών έρχονται σε απάντηση όσων είπε την περασμένη Τρίτη ο διοικητής της ΤτΕ στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής. Ο κ. Στουρνάρας

αποκάλυψε εκεί ότι ο πρώην υπουργός έλεγε στην Ευρώπη ότι είναι «υπουργός χρεοκοπημένης χώρας» και πρόσθεσε ότι ως διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να μην ακούει τον υπουργό.

Στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι σε συζητήσεις με τους κυρίους Τόμσεν, Μοσκοβισί και Κερέ στο Παρίσι, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τους είπε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι το ελληνικό κράτος είναι φερέγγυο, να αποδεχθούμε ότι είναι πτωχευμένο και να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Επιπλέον, όπως γράφει, εξήγησε σε συναντήσεις στο Λονδίνο με τραπεζίτες και χρηματιστές την πολιτική της νέας κυβέρνησης που ήταν η επίσημη παραδοχή του κοινού μυστικού ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, και την επιδίωξη για αναδιάρθρσωη του χρέους και για βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, στις 4 Φεβρουαρίου 2015, όταν επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και πριν καταθέσει τις προτάσεις του, του ανακοινώθηκε ότι είχε ήδη αποφασιστεί ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ και η παραπομπή τους στην ακριβότερη ρευστότητα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραθέτει τέσσερις λόγους για την απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα «με αιτιολογημένο αίτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ»:

1.Η αναφορά του κεντρικού τραπεζίτη στον επικεφαλής της ΕΚΤ συνιστά κατά τον πρώην υπουργό «οφθαλμοφανή παραβίαση της υποχρέωσης του διοικητή να ενεργεί εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής. Από μόνη της αποτελεί λόγο απομάκρυνσης του κ. Στουρνάρα».

2.Η δήλωση του διοικητή της ΤτΕ τον Δεκέμβριο του 2014 ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό». Αυτή τη δήλωση τη θεωρεί «προπομπό στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλεγεί».

3. Ο πρώην υπουργός καταλογίζει ακόμη εποπτική ανεπάρκεια στον διοικητή της ΤτΕ σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων, τον δανεισμό καναλιών και κομμάτων και στην ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

4. Τέλος, προσάπτει στον διοικητή της ΤτΕ «επιστημονική ανεπάρκεια» και εμπρηστικές δηλώσεις με στόχο, όπως λέει, την αυτοπροβολή του ως «σωτήρα» της χώρας. Για τη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ ότι η διαπραγμάτευση Ιανουαρίου-Ιουνίου κόστισε 86 δισ. ευρώ, μιλά για «δημιουργική λογιστική που δεν συνάδει με την κρίσιμη θέση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος».

Τι απαντά η πλευρά Στουρνάρα

Σε απάντηση των αναφορών Βαρουφάκη, συνεργάτης του διοικητή της ΤτΕ ανέφερε: «Ο Γιάννης Στουρνάρας ό,τι είχε να πει το κατέθεσε και μάλιστα ενόρκως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Αν τολμάει ο κύριος Βαρουφάκης, ας πάει να καταθέσει και αυτός ενόρκως».

The post Βαρουφάκης κατά Στουρνάρα: «Επρεπε να φύγει» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα