Δοκιμή του κινέζικου ηλεκτρικού Crossover με τον ευρωπαϊκό "αέρα", BYD Atto 3

Στην παγκοσμιοποίηση η διαφορά του καταναλωτικού ψυχισμού σε δύο διαφορετικούς κόσμους, όπως είναι η Ευρώπη με την Κίνα, αποδεικνύεται ίσως περισσότερο από καθετί άλλο με τα αυτοκίνητα. Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές εξελίσσουν συχνά ολόκληρες σειρές διαφορετικών μοντέλων για την Κίνα, ενώ οι Κινέζοι επιφυλάσσουν για την ήπειρό μας αυτοκίνητα σχεδιασμένα από τις πένες Ευρωπαίων σχεδιαστών.

Πάντοτε έτσι ήταν, με ορισμένες λαμπρές εξαιρέσεις των περίφημων “παγκόσμιων αυτοκινήτων”, όπως ήταν και παραμένει η Toyota Corolla. Και τώρα στην

παγκόσμια θεατρική σκηνή που είναι οι δρόμοι των πόλεων έρχονται οι νεοφυείς, αλματώδεις στη γιγάντωσή τους κινεζικές βιομηχανίες ηλεκτρικών (κατά κύριο λόγο) αυτοκινήτων, για να ορίσουν ορισμένους από τους κανόνες του παιχνιδιού.


Έτσι λοιπόν, το BYD Atto 3 έρχεται σχεδιασμένο για να μπει στην “καρδιά” του ευρωπαϊκού αυτοκινητικού ψυχισμού: είναι ένα Crossover, που το μήκος των 4,45 μέτρων το τοποθετεί στο σύνορο των κατηγοριών B-SUV και C-SUV, και ο σχεδιασμός έγινε με τις κατευθύνσεις του Βόλφγκανγκ Έγκερ, διακεκριμένου σχεδιαστή στην Alfa Romeo και τον όμιλο VW.

Η σιλουέτα του, και όλες οι επιλογές των επιμέρους σχεδιαστικών σημείων του αμαξώματός του, είναι μεν αρκετά σύγχρονες και αρκετά εκλεπτυσμένες, αλλά δεν ξεφεύγουν από τον συντηρητισμό με τον οποίο ανέκαθεν φλερτάρουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές - και επίσης δεν μπαίνουν σε κινεζικές αισθητικές ατραπούς.


Αντίθετα, το Atto 3 επιφυλάσσει περισσότερο “κινεζικό” τρόπο σκέψης στη διαχείριση του εσωτερικού, παρότι και αυτό ανατέθηκε σε έναν Ευρωπαίο, τον Μισέλ Παγκανέτι. Εκεί μας υποδέχεται ένα κυματοειδές ταμπλό, κλασσικά μια κολοσσιαία κεντρική οθόνη, ήχοι από κάποιο κινεζικό δάσος στο άναμμα και το σβήσιμο του ηλεκτρομοτέρ, και μουσικές χορδές που συγκρατούν τα αντικείμενα στον εσωτερικό χώρο των θυρών.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δυσάρεστο, ούτε ξένο στην ευρωπαϊκή αισθητική. Οπότε η BYD έριξε το βέλος της αρκετά κοντά στον στόχο, σε αυτόν τον τομέα, που είναι ένας εκ των δύο πιο νευραλγικών για ένα κινεζικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη.


Ο δεύτερος, που σταδιακά καταρρίπτει όλες τις προκαταλήψεις που είχαμε για τα κινεζικά αυτοκίνητα, είναι της γενικότερης ποιότητας - σε εύρος που περιλαμβάνει και την ασφάλεια, τόσο στο δρόμο όσο και του ηλεκτρικού συστήματος.

Και πάλι το βέλος της BYD έφτασε κοντά στο κέντρο του στόχου, στους τομείς αυτούς: η ποιότητα -ειδικά για την τιμή των 38 χιλιάδων ευρώ- είναι πέραν του δέοντος αποδεκτή, ενώ η περιβόητη μπαταρία Blade της κινεζικής εταιρείας είναι φωσφορικού σιδήρου-λιθίου που γενικώς είναι πιο ασφαλής από τις κλασσικές ιόντων-λιθίου.


Εξάλλου, η BYD δεν είναι και καμιά μικρή start-up που ήρθε από το πουθενά. Είναι πλέον ένας παγκόσμιος τιτάνας της αυτοκίνησης, τέτοιου μεγέθους που πλέον γκρέμισε την Tesla από την κορυφή των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, και έβαλε το BYD Seal στους φιναλίστ για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024.

Με λίγα λόγια, το BYD Atto 3 μπορεί να μην είναι το υλικό ονείρου όπως προδιαθέτει η ονομασία της εταιρείας (Build Your Dreams / Χτίσε τα Όνειρά σου) στην πίσω πόρτα, όμως καλύπτει αυτό που στην Ευρώπη ορίζουμε ως αξιόλογο και ταιριαστό σε όσα γνωρίζουμε αυτοκίνητο. Και παρότι η τιμή του είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Κίνα, παραμένει μια εναλλακτική (προς το παρόν, τουλάχιστον) επιλογή με αρκετά καλή τιμή για τα σημερινά των ηλεκτρικών - ειδικά όταν επανέλθει η κρατική επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και ρίξει την τιμή του περίπου στις 30 χιλιάδες ευρώ. Ας δούμε τις λεπτομέρειές του.


BYD Atto 3: Σχεδιασμός & εσωτερικό
Το “εξ-ευρωπαϊσμένο” αμάξωμα του Atto 3, με σιλουέτα και γραμμές και ενιαία, μοντέρνα φωτιστικά σώματα που ταιριάζουν με την ευρωπαϊκή αισθητική, περιλαμβάνει ένα πολύ πιο εναλλακτικό και αρκετά πιο ποιοτικό από ό,τι κανείς θα περίμενε εσωτερικό, με αρκετά -καλά- στοιχεία της κινεζικής αισθητικής.

Ο κυματισμός ου ταμπλό, ο σχεδιασμός των αεραγωγών, οι χειρολαβές πάνω στα ηχεία των θυρών,ο αεροπορικού τύπου επιλογέας της μετάδοσης και οι τρεις λαστιχένιες χορδές -που όντως παίζουν σε διαφορετικές νότες- στο χώρο αντικειμένων των θυρών είναι ορισμένες αντιπροσωπευτικές λεπτομέρειες. Που μάλλον δεν ξεπερνούν το σύνορο της υπερβολής.


Όμως, όπως συμβαίνει σε όλα τα κινεζικά -και εντέλει και στα ευρωπαϊκά- αυτοκίνητα, αυτή που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο εσωτερικό είναι η κεντρική οθόνη των πολυμέσων, της συνδεσιμότητας και της πλοήγησης. Έχει μέγεθος 15,6 ιντσών (ή 12,8'' στη βασική έκδοση) και τη δυνατότητα περιστροφής με το άγγιγμα ενός εικονιδίου σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη.

Είναι εύχρηστη, ευκρινής, με αρκετά καλή λειτουργία (αγγλικών) φωνητικών εντολών για ένα μεγάλο πλήθος ενεργειών, που δουλεύει με το λογισμικό Android και με χάρτες της Here. Το καλό είναι ότι συνοδεύεται από 12 φυσικούς διακόπτες για διάφορες λειτουργίες -από την ένταση του ήχου μέχρι τα οδηγικά προφίλ και τον κλιματισμό- που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή και αποσπούν λιγότερο την προσοχή του οδηγού.


Φυσικά το εσωτερικό έχει πληθώρα από θύκες USB Type A και Type C για όλους τους επιβάτες, ενώ οι ενδείξεις για την οδήγηση εμφανίζονται στον οδηγό σε μια πολύ πιο χαμηλών τόνων μικρή οθόνη 5 ιντσών πίσω από το τιμόνι.

Από πλευράς διαστάσεων, τα 4,45 μέτρα αποδεικνύονται αρκετά για να χωρέσουν χωρίς πρόβλημα -και στις τρεις διαστάσεις- πέντε επιβάτες, εκ των οποίων οι μπροστινοί έχουν δύο αρκετά άνετα καθίσματα με απρόσμενα σπορτίφ σχεδιασμό. Και ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 440 λίτρα, που δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά για την κατηγορία.


Το πορτ-μπαγκάζ έχει δευτερεύον δάπεδο για τα καλώδια φόρτισης και το κιτ επισκευής ελαστικού ώστε να μην θυσιάζουν τον επίπεδο χώρο φόρτωσης. Από την άλλη, δεν υπάρχει εμπρός χώρος στο καπό (frunk), λόγω του όγκου όλο του συστήματος ηλεκτροκίνησης στο ρύγχος.

BYD Atto 3: Κινητήρας, μπαταρία & αυτονομία
Οι 204 ίπποι και κυρίως τα 310 Nm της ροπής του ηλεκτρικού μοτέρ του Atto 3 είναι όσο ζωηρά ακούγονται, χωρίς καμία στιγμή υστέρησης στη δύναμη που μπορεί να χρειαστείς παρότι το βάρος ξεπερνά τα 1.800 κιλά. Ενδεικτική είναι η επιτάχυνση 0-100 km/h σε 7,3 δευτερόλεπτα.


Όμως, το βασικότερο έχει να κάνει με την κίνηση στην πόλη, την ηλεκτρική αυτονομία και τη φόρτιση: η μπαταρία των 62 kWh στις μετρήσεις του ευρωπαϊκού κύκλου WLTP έδειξε αυτονομία 420 χιλιομέτρων, που όντως στην κίνηση στην πόλη είναι εφικτή και απόλυτα ρεαλιστική. Ειδικά με τη βοήθεια της ανάκτησης της ενέργειας της πέδησης, με ένταση που ρυθμίζεται από τον οδηγό για να φτάσει μέχρι και στην οδήγηση -σχεδόν- με ένα πεντάλ.

Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και την κίνηση στην εθνική οδό, η αυτονομία πέφτει κοντά στα 350 χιλιόμετρα, με κατανάλωση που θα ξεπεράσει τις 17,0 kWh/100 km - ενώ στην πόλη με ήπιο ρυθμό μπορεί να είναι ακόμα και 2 kWh χαμηλότερη. Εκεί, με μια πλήρη φόρτιση μπορεί άνετα να βγάλει τις διαδρομές μιας ολόκληρης εβδομάδας.


Η φόρτιση, πάντως, τίθεται υπό περιορισμό από τη δυνατότητά της να φτάνει μέχρι μόνο τα 88 kW βάσει της πλατφόρμας e-Platform 3.0, που είναι τεχνολογίας 400V. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε ταχυφορτιστή θα χρειαστεί 40 λεπτά για την πλήρωση της μπαταρίας σε ποσοστό 10-80%, ενώ με Wallbox 11 kW στο σπίτι η πλήρης φόρτιση απαιτεί 6:30 ώρες.

Το καλό, πάντως, είναι πως η μπαταρία φωσφορικού σιδήρου-λιθίου “Blade” εγγυάται πάνω από 5.000 κύκλους φόρτισης (πολλαπλάσιους των μπαταριών ιόντων-λιθίου) κι έτσι μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν έχει κοβάλτο και είναι λιγότερο εύφλεκτη.


BYD Atto 3: Στο δρόμο
Το όνομα του κινεζικού Crossover προκύπτει από τη λέξη attosecond, που προέρχεται από τη φυσική και σημαίνει τη χαμηλότερη μονάδα χρονικής κλίμακας, και συμβολίζει την ταχύτητα, την ενεργητικότητα και το δυναμισμό.

Όλα αυτά το Atto 3 τα προσεγγίζει, αλλά όχι σε ιδιαίτερο βαθμό. Σε λίγο μικρότερο βαθμό από την προοδευτική ισχύ του ηλεκτροκινητήρα, το πλαίσιο κια η ανάρτηση είναι περισσότερο προανατολισμένα στην άνεση της διάβασης από τις κακοτεχνίες του δρόμου και στην ποιότητα της κύλισης στον αυτοκινητόδρομο - η οποία συνδυάζεται με την αρκετά καλή ηχομόνωση.


Αυτό σημαίνει ότι στις στροφές οι κλίσεις του κινεζικού Crossover είναι αισθητές, όμως το πλαίσιο δεν δίνει κακή αίσθηση στιβαρότητας, ενώ η ποιότητα της ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων πίσω διασφαλίζει την ασφάλεια και την ικανοποιητική πρόσφυση με λίγο πιο αυξημένο ρυθμό. Ανάλογη είναι η η αίσθηση του τιμονιού, αν και οι διάφορες ρυθμίσεις (το τιμόνι και η απόκριση του γκαζιού) γίνονται λίγο πιο δυναμικές στο οδηγικό προφίλ Sport.

BYD Atto 3: Συμπέρασμα
Το Atto 3 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα αυτοκίνητο που βοηθά στην απαλλαγή από κάποιες από τις προϋπάρχουσες εντυπώσεις για τα κινεζικά αυτοκίνητα. Φτάνει, και αυτό, στα όρια της ευχάριστης έκπληξης - καθώς είναι ένα Crossover που κάλλιστα μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα ευρωπαϊκά ή ιαπωνικά ή κορεάτικα του είδους.


Αντίστοιχα, στο υπάρχουν οικονομικό κλίμα, είναι αντίστοιχα αξιοπρόσεκτη και η τιμή του - καθώς με τιμή 37.990 ευρώ σημαίνει ότι μπορεί να πέσει στις 30 χιλιάδες με την επαναφορά του προγράμματος κρατικής επιδότησης. Όλα αυτά για ένα ηλεκτρικό με αρκετά καλή αυτονομία, απόδοση και χώρους για μια οικογένεια (αν και λίγο πιο αργό από τον ανταγωνισμό στη φόρτιση), καθώς και ασφαλές με βαθμολογία 5 αστέρων στο EuroNCAP.

Η ποιότητα και ο εξοπλισμός του (από τις οθόνες και τις περιμετρικές κάμερες μέχρι τη σουίτα ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης) είναι πέραν του δέοντος καλά για αυτό το εύρος τιμής, όπως και η εγγύηση 6 ετών ή 150.000 χλμ. για τα μηχανικά μέρη και 8 ετών για τη μπαταρία και τον ηλεκτροκινητήρα που προσφέρει ο εισαγωγές της BYD, ο Όμιλος Εταιρειών Σφακιανάκη.

BYD Atto 3

Κινητήρας: Ηλεκτρικός μόνιμου μαγνήτη Μπαταρία: 62 kWh Κιβώτιο / σχέσεις: Αυτόματο / 1 Κίνηση: Εμπρός Ισχύς: 204 ίπποι Ροπή: 310 Nm 0-100 km/h: 7,3 sec Τελική ταχύτητα: 160 km/h Κατανάλωση (WLTP): 15,6 kWh/100 km Αυτονομία: 420 km Φόρτιση: 6:20 ώρες (11 kW) / 40 λεπτά (DC 88 kW, 10-80%) Εκπομπές CO2: 0 g/km Μήκος: 4,455 m Μεταξόνιο: 2,720 m Βάρος: 1.825 kg Χώρος αποσκευών: 440-1.338 lt Τέλη Κυκλοφορίας: 0 € Τιμή: Από 37.990 € (χωρίς την κρατική επιδότηση)
Keywords
Τυχαία Θέματα