Οι μπίζνες της οικογένειας Τραμπ στο Βελιγράδι – Μια «επένδυση» που «βγάζει γλώσσα» στην ιστορία

Ύστερα από χρόνια μυστικών διαπραγματεύσεων και μεθοδεύσεων από την σερβική πολιτική ελίτ, η εταιρία Affinity Partners, του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ εξασφάλισε και επίσημα άδεια εκμετάλλευσης ενός εμβληματικού κτηρίου στο Βελιγράδι για 99 χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυτελούς συγκροτήματος.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει οργή στη Σερβία, καθώς το κτήριο αυτό έχει ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία, αφού βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ στη διάρκεια του πολέμου και τώρα μια αμερικανική

εταιρία θα αναλάβει την «αξιοποίησή» του.

Donald Trump's son-in-law Jared Kushner plans to redevelop an informal memorial to the 1999 NATO bombing in Belgrade into a high-rise complex.

The proposal has generated no shortage of outrage in Serbia.

https://t.co/tRFUu3h8Hr pic.twitter.com/pYgBUCBEua

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) April 29, 2024Υπογραφές σε μια σεμνή τελετή

«Η κυβέρνηση της Σερβίας επέλεξε μια ευυπόληπτη αμερικανική εταιρία ως εταίρο σε αυτή την κοινοπραξία, που θα επενδύσει στην αναζωογόνηση του συγκροτήματος του πρώην Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ανακοίνωσε ο Γκόραν Βέσιτς, υπουργός υποδομών της Σερβίας.

Οι δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση στην τελετή υπογραφής των συμβολαίων μεταξύ του Βέσιτς και του Άσερ Αμπασίρα, συνεργάτη του Κούσνερ, που εκπροσωπεί την Affinity Partners στο Βελιγράδι. Η επίσημη ενημέρωση του Τύπου έγινε με ένα Δελτίο Τύπου και μία φωτογραφία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ ήταν ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεδρίας του. Οι διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση του πρώην ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας, όπου ήταν και η έδρα του γιουγκοσλαβικού στρατού, ανάμεσα στην οικογένεια Τραμπ και την σερβική κυβέρνηση άρχισαν το 2013. Τότε πρωθυπουργός στη Σερβία ήταν ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, που πρώτος αποκάλυψε τα σχέδια του Τραμπ για τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην καρδιά του Βελιγραδίου. Η σημερινή κυβέρνηση συνέχισε τις διαπραγματεύσεις εν κρυπτώ και υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι ήταν έτοιμες οι υπογραφές όταν ένας πολιτικός από την αντιπολίτευση φρόντισε να διαρρεύσουν λεπτομέρειες των συζητήσεων.

Serbia’s real estate deal with a company linked to Donald Trump’s son-in-law Jared Kushner has triggered outrage among local groups https://t.co/7uqdwCyj3M

Bloomberg (@business) May 16, 2024

«Θα αποκαταστήσουμε το κτήριο 25 χρόνια αφότου καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς. Εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, κανένας, πριν από αυτή την κυβέρνηση, δεν είχε σκεφτεί την ανακαίνιση του συγκροτήματος», ανέφερε στο Δελτίο Τύπου ο Βέσιτς, εμφανώς ικανοποιημένος για την συμφωνία με την οικογένεια Τραμπ.

«Προπληρωμές» και μνημεία με επιλεκτική μνήμη

Ορισμένοι στο Βελιγράδι υποπτεύονται ότι δίνοντας το συμβόλαιο στην εταιρία του Κούσνερ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θέλει να «προπληρώσει» κάποιες χάρες που περιμένει από τον Ντόναλντ Τραμπ, αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Άλλοι στέκονται στον έντονο συμβολισμό που έχει αυτό το κτιριακό συγκρότημα αφού βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999. Η ειρωνεία είναι ότι το ΝΑΤΟ το βομβάρδισε και οι Αμερικανοί ανέλαβαν την ανοικοδόμηση και την εκμετάλλευσή του.

Η σερβική κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις ανακοινώνοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα μνημείο που θα είναι σημείο αναφοράς για τους βομβαρδισμούς. «Το μνημείο θα χρηματοδοτηθεί από τους επενδυτές και θα ανήκει στην Δημοκρατία της Σερβίας», διαβεβαίωσε το υπουργείο Υποδομών στην ανακοίνωσή του.

Αλλά και μόνο αυτή η αναφορά προκαλεί νέα ερωτήματα: πώς είναι δυνατό να πιστέψουμε ότι θα  δημιουργηθεί ένα μνημείο για τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, το οποίο δεν θα αναφέρεται επικριτικά στις ΗΠΑ; Και μάλιστα με χρηματοδότηση αμερικανικής εταιρίας, μπροστά σε ένα συγκρότημα που φιλοδοξεί να το αναδείξει ως σύμβολο της … επόμενης μέρας του Βελιγραδίου…  Εκτός κι αν το μνημείο θα έχει κάποιου είδους επιλεκτική μνήμη, εστιάζοντας μόνο σε όσα είναι αναπόφευκτα…

Η αντιπολίτευση προαναγγέλλει διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Αλλά οι υπογραφές έχουν πέσει και στο Βελιγράδι η οικογένεια Τραμπ κάνει… business as usual…

Το επόμενο μεγάλο project για την εταιρία της οικογένειας Τραμπ είναι στην Αλβανία…

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία δεν θέλει να καταλάβει το Χάρκοβο – Στόχος η δημιουργία «ουδέτερης ζώνης»

Ρόμπερτ Φίτσο: Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση – Παραμένει σοβαρή η κατάστασή του

Ευρωεκλογές: Το VOX μαζεύει ακροδεξιούς ηγέτες στη Μαδρίτη – Ορμπαν, Λεπέν και Μιλέϊ στους προσκεκλημένους

Keywords
Τυχαία Θέματα