«Κορυφαίο exclusive ιδιωτικό νησί στον κόσμο» - 31.000€ ανά διανυκτέρευση

Είναι το νησί Thanda, μια κουκίδα άμμου στις ακτές της Τανζανίας. Μπορεί να φιλοξενήσει ελάχιστους ανθρώπους, αλλά διαθέτει αρκετό χώρο για πολλές χιλιάδες κατοίκους.

Το πολυτελές κτήμα που διατίθεται προς ενοικίαση ολόκληρο -οι τιμές ξεκινούν από 31.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση- έρχεται «πακέτο» με μερικά από τα πιο μεγαλόπρεπα πλάσματα της Μητέρας Φύσης, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου ψαριού της θάλασσας, του φαλαινοκαρχαρία.

Σε απόσταση 30 λεπτών με ελικόπτερο από τη μεγαλύτερη πόλη της Τανζανίας,

το Νταρ ες Σαλάμ, το Thanda βρίσκεται μέσα σε ένα ιδιωτικό θαλάσσιο καταφύγιο με αυστηρό πρόγραμμα διατήρησης και αποκατάστασης -ένα πρόγραμμα που ήδη αποδίδει καρπούς τόσο στους επισκέπτες όσο και στις γύρω νησιωτικές κοινότητες.

Το Thanda Island Hotel, πνευματικό τέκνο των Σουηδών επιχειρηματιών Dan και Christin Olofsson, λειτουργεί από το 2016.

«Ήθελαν να δημιουργήσουν την απόλυτη απόδραση», λέει στο CNN Travel η γενική διευθύντρια Antigone Meda, η οποία εξηγεί ότι οι οικογένειες πολλών γενεών και οι ομάδες φίλων είναι οι τυπικοί επισκέπτες του νησιού, με τους περισσότερους να μένουν για πέντε έως οκτώ διανυκτερεύσεις.

Το νησί διαθέτει μια βίλα και δύο υπαίθρια σαλέ στην παραλία. Σύμφωνα με τη Meda, η βίλα ήταν κυρίως εμπνευσμένη από το παραλιακό σπίτι των Κένεντι», αναφερόμενη στο συγκρότημα στο Cape Cod που ανήκε στην οικογένεια του JFK. «Αναπαράγει τον ρομαντισμό της παραλίας και τη νοσταλγία, με ένα άγγιγμα ανατολικοαφρικανικής φλόγας», εξηγεί.

Το Thanda προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτάρκης, προσθέτει, με μια μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στο χώρο, συλλογή βρόχινου νερού, ενώ τροφοδοτείται από τη μεγαλύτερη εκτός δικτύου ηλιακή φάρμα στην Τανζανία, όπως ισχυρίζεται.

Τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε κομπόστ.

Αλλά τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας του ξενοδοχείου είναι μόνο ένα μέρος της γοητείας του για τους ταξιδιώτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Το νησί βρίσκεται μέσα στο θαλάσσιο πάρκο Mafia Island, και πιο συγκεκριμένα, στο θαλάσσιο καταφύγιο Shungimbili Island, το οποίο οι επισκέπτες έχουν αποκλειστική χρήση κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

Πέρα από τις παραλίες με τη λευκή άμμο του νησιού, οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τζετ σκι, τζετ μπόρντινγκ, καγιάκ, ιστιοπλοΐα, wind surfing και kite surfing. Ωστόσο, οι καταδύσεις και το snorkelling είναι τα πιο πολύτιμα αθλήματα. Οι φαλαινοκαρχαρίες, οι καμπούρες και οι καρχαρίες του υφάλου βρίσκονται σε μικρή απόσταση με βάρκα.

Αυτά τα είδη καλλιεργούνται από το πρόγραμμα διατήρησης του νησιού, το οποίο ξεκίνησε το 2017 με την πρόσληψη ενός θαλάσσιου βιολόγου, δίνοντας το έναυσμα για μια ομάδα που έκτοτε έχει επεκταθεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεργασίας με τη Μονάδα Θαλάσσιων Πάρκων και Αποθεμάτων της Τανζανίας.

Το ίδιο το ιδιωτικό νησί διαθέτει προστατευόμενη περιοχή ωοτοκίας χελωνών (πέντε είδη ζουν στην περιοχή, με τις πράσινες χελώνες να εκκολάπτονται από το 2017), αλλά μεγάλο μέρος των εργασιών πραγματοποιείται στη θάλασσα.

Ο Hassan Jumbe είναι ο δάσκαλος κατάδυσης στο Thanda και εργάζεται στο έργο αποκατάστασης των κοραλλιών του. Σε απόσταση 10 λεπτών με το σκάφος από το νησί βρίσκεται ένα φυτώριο κοραλλιών που φροντίζει ο Jumbe, όπου τα κομμάτια κοραλλιών που βρέθηκαν κόβονται σε μικρότερα κομμάτια και τσιμεντώνονται σε σχοινιά που κρέμονται από πλωτές εξέδρες και αφήνονται να αναπτυχθούν. Μια άλλη τεχνική περιλαμβάνει το κόψιμο μικρών κοραλλιών στον πυθμένα, δίνοντάς τους χώρο για να αναπτυχθούν.

Ο Jumbe ξεκίνησε το 2022 και λέει ότι στα άμεσα ύδατα του νησιού «δεν υπήρχαν τόσα πολλά ψάρια».

«Τώρα υπάρχει μεγάλη διαφορά», προσθέτει. «Έχουμε έναν πολύ υγιή ύφαλο και, επίσης, πολλά ψάρια τριγύρω. Οπότε για τους ντόπιους, είναι πολύ περήφανοι γι’ αυτό».

«Ο ωκεανός είναι η ζωή μας»

«Ο ωκεανός είναι η ζωή μας», προσθέτει ο Jumbe. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικά είναι τα κοράλλια».

Η Meda λέει ότι το έργο στοχεύει να καλύψει και να αποκαταστήσει ένα εκτάριο υφάλου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θυμάμαι όταν πρωτοήρθα εδώ, έβλεπα έναν ή δύο καρχαρίες. Τώρα έχουμε έναν ακμάζοντα πληθυσμό τους. Πηδάς στο νερό και μπορεί να είσαι σχεδόν περικυκλωμένος», λέει. Εκατόν είκοσι μεμονωμένοι φαλαινοκαρχαρίες έχουν καταγραφεί στα νερά, προσθέτει.

Τα οφέλη για τον τουρισμό έχουν συνδυαστεί με μια σειρά από έργα που εμπλέκονται με την κοινότητα του νησιού Mafia. Η πλειονότητα των εργαζομένων στο Thanda Island προέρχεται από το γειτονικό νησί και το Thanda υποστηρίζει μια σειρά επιχειρηματιών και μικρών επιχειρήσεων εκεί, λέει η Meda. Ο Jumbe λέει ότι άλλοι άνθρωποι από το νησί Mafia έχουν εκπαιδευτεί σε καταδύσεις ανοιχτής θαλάσσης και στην αποκατάσταση των κοραλλιών.

«Κάποιοι επισκέπτες φτάνουν στο σημείο να μας βοηθούν σε κάποια από τα έργα μας στο νησί Mafia που εκτελούμε», προσθέτει. «Αισθάνονται μια αίσθηση ευθύνης. Τους κάνει ευτυχισμένους το γεγονός ότι τα πολυτελή ταξίδια μπορούν πραγματικά να έχουν θετικό αντίκτυπο».

Η Cherae Robinson, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του πολυτελούς ταξιδιωτικού οργανισμού Tastemakers Africa, λέει ότι η «πραγματικά δυναμική» παράκτια περιοχή της Τανζανίας βρίσκεται στο επίκεντρο.

Τα World Travel Awards έχουν ανακηρύξει το Thanda Island ως το «κορυφαίο exclusive ιδιωτικό νησί στον κόσμο» τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Όπως και τα κοράλλια στις παρθένες ακτές του, η φήμη του συνεχίζει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει.

Πηγή: newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα