Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα -Κάλεσε τη Ρωσία στην επέτειο της D-DAY

Αντιδράσεις βλέπει το Politico στην απόφαση της Γαλλίας να καλέσει Ρώσους πρεσβευτές -ωστόσο όχι τον Βλάντιμιρ Πούτιν- στην επέτειο της D-DAY.

Ο Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των προσκεκλημένων, αλλά Ρώσοι εκπρόσωποι έχουν προσκληθεί από το Παρίσι να συμμετάσχουν στην τελετή για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, γνωστή και ως D-DAY κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου

του 1944 σηματοδότησε το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου στον πόλεμο ενάντια στην ναζιστική Γερμανία, στην Ευρώπη.

Η απόφαση της Γαλλίας να προσκαλέσει τη Ρωσία να παραστεί στην 80ή επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας έχει προκαλέσει εντάσεις με τα συμμαχικά έθνη, καθώς οι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν εκεί στις 6 Ιουνίου.

Προβληματίζουν τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν προς τη Μόσχα

Τον περασμένο μήνα, το Παρίσι αιφνιδίασε τις δυτικές χώρες όταν οι διοργανωτές της D-Day ανακοίνωσαν ότι απηύθυναν πρόσκληση στη Μόσχα, παρόλο που η Ρωσία εξαπολύει νέα επίθεση στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και δύο άλλους συμμάχους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασαν ανησυχίες για την κίνηση αυτή, εγείροντας ερωτήματα που κυμαίνονται από τον συμβολικό χαρακτήρα της περίστασης, ζητήματα πρωτοκόλλου και ερωτήματα σχετικά με τη διπλωματική εμπλοκή με τους Ρώσους εκπροσώπους.

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι ευχαριστημένος από την κίνηση, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Politco. «Θα παραπέμψουμε στην κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης στη Νορμανδία», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Αλλά ίσως αυτό να υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι κάποτε πολέμησαν πραγματικά πραγματικούς Ναζί, όχι φανταστικούς στην Ουκρανία».

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι ενέργειες της Γαλλίας -όχι μόνο η πρόσκληση για την Ημέρα της Ημέρας της Νορμανδίας, αλλά και η φιλοξενία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αυτόν τον μήνα και η αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν- ήταν «ανησυχητικές».

Είπαν ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε την εντύπωση ότι «βλέπει τον εαυτό του υπεράνω της σύγκρουσης και ότι στο τέλος θα είναι κάποιας μορφής μεσίτης ειρήνης» για την Ουκρανία, κάτι που χαρακτήρισαν «εντελώς άστοχο».

Ένας διπλωμάτης από άλλο ευρωπαϊκό κράτος δήλωσε ότι το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση προς τη Ρωσία. Ο ίδιος διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη επικοινωνίας μετά την ανακοίνωση υπό το πρίσμα του υψηλού επιπέδου εκπροσώπησης από πολλές χώρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να παραστούν.

Τι λέει η διοργανώτρια αρχή της επετείου της D-DAY

«Οι Γάλλοι κράτησαν τις συζητήσεις σχετικά με την πρόσκληση αρκετά εσωτερικές», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, έμεινε ανώνυμος για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα.

Ο διοργανωτής των εκδηλώσεων μνήμης της Ημέρας της Απόβασης, η Mission Libération, της οποίας ηγείται ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον Φιλίπ Ετιέν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσκληθούν Ρώσοι εκπρόσωποι, αν και ο Πούτιν είναι persona non grata στην τελετή.

«Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, η Γαλλία δεν κάνει πολιτικό αναθεωρητισμό της ιστορίας», ανέφερε η Mission Libération σε ανακοίνωσή της. «Ιστορικά, η Γαλλία πάντα προσκαλούσε χώρες των οποίων τα στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Πρόσκληση έχει απευθυνθεί στο παρελθόν και στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Mission Libération δεν επιβεβαίωσε ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συμπεριληφθεί ως προσκεκλημένοι, ούτε αν η Ρωσία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση. Αξιωματούχος της Mission Libération με τον οποίο επικοινώνησε το Politico δήλωσε ότι οι διοργανωτές επί του παρόντος «επικεντρώνονται περισσότερο στις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις μνήμης» παρά στις λεπτομέρειες της λίστας των προσκεκλημένων.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η παρουσία της Ρωσίας στην τελετή της Ημέρας της Απόβασης δεν θα ήταν η πρώτη. Ο Πούτιν παρευρέθηκε στην 60ή επέτειο της D-Day και στην 70ή επέτειο, η οποία πραγματοποιήθηκε αρκετούς μήνες μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία του ουκρανικού εδάφους της Κριμαίας το 2014.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε περίπου 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Τομπίας Έλγουντ, βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, υπερασπίστηκε την κίνηση και δήλωσε ότι αν η Ρωσία δεν προσκληθεί, τότε «θα διακινδυνεύαμε να θολώσουμε τη γεωπολιτική του σήμερα με την ενότητα του σκοπού για την ήττα του ναζισμού στο παρελθόν». Η Σοβιετική Ένωση έχασε περίπου 27 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μακρόν εγκατέλειψε προ πολλού την προσπάθειά του να επιδιώξει συμφιλίωση με τον Πούτιν στα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, ο Γάλλος ηγέτης αύξησε ακόμη και την αντιρωσική ρητορική, προβάλλοντας τον Φεβρουάριο το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Αλλά τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Παρίσι έχει επίσης επιδιώξει να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Ρωσία Πιερ Λεβί προκάλεσε αίσθηση όταν παρέστη στην πέμπτη ορκωμοσία του προέδρου Πούτιν εν μέσω μποϊκοτάζ από τις περισσότερες δυτικές χώρες.

Κακό «timing» με την πρόσκληση στη Ρωσία

Τέτοιες ενέργειες «προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ένας Βρετανός υπουργός. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι [τα συμμαχικά έθνη] όχι μόνο λένε τα σωστά πράγματα αλλά και κάνουν τα σωστά πράγματα όταν πρόκειται για την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός, στον οποίο επίσης παραχωρήθηκε ανωνυμία.

Οι Ρώσοι αθλητές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με ουδέτερη σημαία.

Οι προετοιμασίες για την D-Day έρχονται αφού η Ρωσία κλιμάκωσε την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, εστιάζοντας τις επιθέσεις της στη βόρεια περιοχή του Χάρκοβο. Η απόφαση να συμπεριληφθούν Ρώσοι εκπρόσωποι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει δημιουργήσει ανησυχία ακόμη και μεταξύ των Γάλλων αξιωματούχων.

«Η πρόσκληση προς τη Ρωσία είναι ένα μήνυμα που δεν έχει γίνει κατανοητό» από τα συμμαχικά έθνη, δήλωσε βουλευτής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν. «Αλλά δεν είναι ασύμβατο- μπορούμε να είμαστε πολύ σκληροί με τον Πούτιν, αλλά και να μιλάμε με τον Πούτιν», είπε ο βουλευτής.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico, Κουράζουν, -πίσω, Μακρόν, Μόσχα -Κάλεσε, Ρωσία, D-DAY,Politico, kourazoun, -piso, makron, moscha -kalese, rosia, D-DAY