Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών «γιόρτασε» τα 13 χρόνια Γ.Ε.ΜΗ

14:58 17/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) πραγματοποίησε εκδήλωση για τα 13 χρόνια ύπαρξης του Γενικού Εμπορίου Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ). Συγκεκριμένα, η εκδήλωση με θέμα «13 χρόνια Γ.Ε.ΜΗ. και Υπηρεσία Μίας Στάσης – Προκλήσεις και Προοπτικές για το Μέλλον», πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Την έναρξη της εκδήλωσης, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας,

Παύλος Ραβάνης, ο οποίος εστίασε στη σπουδαιότητα του Γ.Ε.ΜΗ. και της Υπηρεσίας Μίας Στάσης, από την ιστορική στιγμή της πρώτης εγγραφής επιχείρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στο κτίριο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας στην οδό Ακαδημίας, τα 13 χρόνια που ακολούθησαν και την προσφορά του μητρώου και της υπηρεσίας, καθώς και τις προοπτικές του μέλλοντος.

«Οι απαιτήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων αυξήθηκαν, οι ανάγκες της αγοράς διαφοροποιήθηκαν, οι επιταγές της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, μας αναγκάζουν να προχωρήσουμε, να εναρμονιστούμε και να βελτιώσουμε το Εμπορικό μας Μητρώο, που είναι ο καθρέφτης της επιχειρηματικότητας της Χώρας μας. Τα Επιμελητήριά μας, πρέπει να αφήσουν το ισχυρό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση του Γ.Ε.ΜΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Ραβάνης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ιωάννης Μασούτης, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι το ΓΕΜΗ έχει εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο και ότι η ΚΕΕΕ περιμένει, τόσο από τα επιμελητήρια όσο και από την κυβέρνηση, τις προτάσεις για να εξελιχθεί περαιτέρω.

Οι ομιλίες – τοποθετήσεις των προσκεκλημένων

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, στην ομιλία του, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων θα μπορούν να συστήνονται ηλεκτρονικά, ενώ σκοπός είναι, στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της νομιμότητας για τα υποκαταστήματα αλλοδαπής και για διασυνοριακούς μετασχηματισμούς.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε ότι πλέον με μια υπουργική απόφαση μπορεί να γίνει ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των φορέων για συγκεκριμένο σκοπό.

Μέσω του gov.gr, παρέχονται περίπου 1.750 απλοποιημένες υπηρεσίες του δημοσίου, από 500 το 2019. «Από τα 40 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2019, φτάσαμε σχεδόν τα 1,4 δισ. συναλλαγές το 2023. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως έχουμε πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. Όμως, πέραν αυτού, το πιο σημαντικό είναι πως στις συναλλαγές αυτές, ο μεγαλύτερος αριθμός είναι, όχι μέσω login πολιτών σε κάποια υπηρεσία, αλλά ανταλλαγής πληροφορίας του δημοσίου, από μια υπηρεσία στην άλλη, με διαλειτουργικότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης χωρίς να προσέλθει σε κάποια υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, υπογράμμισε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας είναι το καθοριστικότερο στοιχείο για να επιτευχθεί η ωρίμανση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών συστημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι στα επόμενα βήματα είναι η ψηφιοποίηση της εκπρόθεσμης διακοπής επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ, χωρίς τον προαπαιτούμενο φορολογικό έλεγχο.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, υπογράμμισε την σημασία κάθε οργανισμός να διαθέτει πλήρως ψηφιακά, το κομμάτι που τον αφορά, ώστε τα δεδομένα να διαλειτουργούν με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης. Στάθηκε στη σημασία της διαλειτουργικότητας Γ.Ε.ΜΗ και ΕΦΚΑ – και στην διεύθυνση του ρόλου του – καθώς ο αυτοματοποιημένος χρόνος μεταβολών έναρξης και λήξης μίας επιχείρησης, αφορά και στα στοιχεία ασφάλισης.

Εκ μέρους των κομμάτων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, σημείωσε ότι η χρήση των ψηφιακών εργαλείων καθιστά πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον και πρόσθεσε ότι, παρά τα προβλήματα, η Υπηρεσία Μιας Στάσης προσφέρει οφέλη στην επιχειρηματικότητα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε ότι το Γ.Ε.ΜΗ δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και δείχνει την σκοπιά μιας παράταξης που στηρίζει την ΜμΕ και την ανάγκη σήμερα να μετεξελιχθεί μέσα από συνέργειες και να γίνει πιο εξωστρεφής και δυναμική. «Με το Γ.Ε.ΜΗ επιτεύχθηκε η διαλειτουργικότητα και φαίνεται ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση γίνονται άλματα» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς η πρωτοβουλία της υλοποίησης ξεκίνησε και εγκαινιάστηκε επί πρωθυπουργίας του, αναφέρθηκε στην εθνική της σημασία και στα θετικά αποτελέσματα που έχει για τη χώρα η συνεργασία φορέων και υπηρεσιών. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά «εάν θέλουμε να πετύχουμε, οφείλουμε να αλλάξουμε. Με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα, η Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετική. Να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Να ξέρουν τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι πολίτες, ότι δεν γίνεται πολιτική με εξαιρέσεις και αστερίσκους, ανάλογα με συμφέροντα».

Ο Στέφανος Κομνηνός, που ως Γεν. Γραμματέας Εμπορίου, το 2011, οργάνωσε την εφαρμογή του ΓΕΜΗ / ΥΜΣ, αναφέρθηκε στην περίοδο εκείνη, στην προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, στα σημαντικά οφέλη για την επιχειρηματικότητα, τα επιμελητήρια, αλλά και την ανάδειξη της χώρας στον Δείκτη Ευκολίας Σύστασης Επιχείρησης. Κατέγραψε τις προκλήσεις εφαρμογής της αρχής «μόνο άπαξ», την προσπάθεια αλλαγής Κουλτούρας στη δημόσια διοίκηση και τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχία του έργου.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τα «Συστήματα» που λειτουργούν παράλληλα με το ΓΕΜΗ και θα έπρεπε να ενταχθούν ή διαλειτουργήσουν με αυτό (Notify Business, Αδειοδότηση Λειτουργίας Επιχείρησης, Μητρώο Υπόχρεων Επιχειρήσεων κ.λπ) καθώς και τις προκλήσεις του μέλλοντος όπως η ευρωπαϊκή Ταξινομία και η Εταιρική Βιωσιμότητα & Αειφορία.
Τέλος, πρότεινε την απόκτηση εθνικού Σχεδίου και μιας μόνιμης Ομάδας Έργου ώστε να μπορέσει η Δημιουργία του ΓΕΜΗ, που τιμά την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, να γίνει φάρος για το μέλλον.

Στην παρουσίαση πανελλαδικής έρευνας αξιολόγησης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της Υπηρεσίας Μίας Στάσης (ΥΜΣ), προχώρησε η Μαρία Καρακλιούμη, Στατιστικός και σύμβουλος της εταιρείας Netrino. Στην έρευνα αξιολογήθηκαν 10 Δημόσιες υπηρεσίες για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρουν. Στις τρεις πρώτες θέσεις καλύτερων υπηρεσιών, οι συμμετέχοντες ενέταξαν το Gov.gr, το ΓΕΜΗ και την ΥΜΣ.

Η αξιολόγηση του επιπέδου υπηρεσιών ΓΕΜΗ-ΥΜΣ, ήταν ιδιαιτέρως θετική

Στην έρευνα εξαίρεται η συμβολή του ΓΕΜΗ στη βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησης, στη μείωση του κόστους δημοσιότητας και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Θετικά αποτυπώνονται, τόσο η ανταπόκριση της κεντρικής υπηρεσίας του ΓΕΜΗ, όσο και η ταχύτητα εξυπηρέτησης, η γνωστική επάρκεια και η ποιότητα των υπηρεσιών του Μητρώου.

Την ανάγκη καθιέρωσης του ΓΕΜΗ ως το πρωτογενές Μητρώο Επιχειρηματικότητας και την διεύρυνση του ρόλου του ως Μητρώο Οικονομικού Σκοπού, ώστε να υπάρχει μια ενιαία και ολοκληρωμένη εικόνα και αναλυτικά στοιχεία, επισήμανε ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Μανώλης Αλιφιεράκης. «Σκοπός είναι, να περάσουμε στην ψηφιακή διαβεβαίωση από τα ψηφιακά πιστοποιητικά» δήλωσε και πρόσθεσε την σημασία, όλα τα υπομητρώα να επικοινωνούν με το ΓΕΜΗ και να διευρυνθεί η κατάθεση οικονομικών καταστάσεων, σε επεξεργάσιμη μορφή και διαλειτουργικότητα και με το δημόσιο και με την ΤτΕ και με τις τράπεζες καθώς και να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο για την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.

Τα οικονομικά ζητήματα και την βιωσιμότητα του θεσμικού αυτού εργαλείου, επισήμανε στην ομιλία του, ο οικονομικός επόπτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Βασίλης Γιαγιάκος, υπογραμμίζοντας την προοπτική ανάδειξης του ΓΕΜΗ σε ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πλατφόρμα, προς όφελος επιχειρήσεων και επενδυτών και στις υπηρεσίες υψηλής αξίας, τις οποίες πρέπει να συνεχίζει να προσφέρει, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, ή Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πώς συνέβαλε το ΓΕΜΗ και η Υπηρεσία Μιας Στάσης στην ίδια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντας τη χώρα μας στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, στην διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και πώς θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο, ανέλυσε ο Καθηγητής Εφαρμογών Πληροφορικής και Στατιστικής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχάλης Σφακιανάκης.

Keywords
αθηνα, γιώργος παπανδρέου, βεα, divani, προσφορες, γεμη, κεεε, συγκεκριμένο, gov, σημαίνει, login, ααδε, εφκα, συριζα, ΠΑΣΟΚ, μμε, παπανδρεου, ελλαδα, γεν, business, βιωσιμότητα, αειφορία, ττε, τραπεζες, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αποτελεσματα, γεμη, εθνικη, εργαλεια, θεμα, μμε, πειραιως, ττε, αγορα, αγορα εργασιας, αειφορία, εξαιρεσεις, βιωσιμότητα, γεν, γινει, γινεται, γινονται, γιώργος παπανδρέου, διευθυνση, δημοσιο, διοικηση, δειχνει, διοικητης, υπαρχει, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, εφαρμογες, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, εικονα, ομιλια, κεεε, κυβερνηση, κτιριο, μασουτης, μειωση, μορφη, μαρια, ξενοδοχειο, οφελος, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, πρυτανης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, χρονος, ψηφιακη, ιωαννης, βηματα, business, divani, εφαρμογη, gov.gr, gov, χωρα, ηλεκτρονικα, κομματι, login, ογκο, παυλος, σημαίνει, σωτηρης, θεσεις, θετικα, ξεκινησε
Αναζητήσεις
to-viotechniko-epimelitirio-athinon-giortase-ta-13-chronia-gemi.htm
Τυχαία Θέματα