Τα 5 «στοιχήματα» της 9ης Ιουνίου

Την προεκλογική στρατηγική των κομμάτων τους κλιμακώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, που βρίσκονται σταθερά πια στην πρώτη γραμμή ανά την επικράτεια. Στα κομματικά στρατηγεία αναλύονται ταυτόχρονα οι μετρήσεις κοινής γνώμης αλλά και τα δεδομένα του 2023 ανά περιφέρεια και ανά νομό – έως και ανά δήμο –, για πιο στοχευμένες εξορμήσεις.

Κάθε πολιτική δύναμη δίνει βαρύτητα σε διαφορετικές περιοχές, είτε γιατί θεωρεί ότι πρέπει να βελτιώσει σοβαρές αδυναμίες είτε γιατί διακρίνει περιθώρια ενδυνάμωσης μιας ήδη καλής εικόνας. Παράλληλα όμως από τον Βορρά έως τον Νότο διακρίνονται κοινές «μάχες», οι

πιο σκληρές, αφού αφορούν όχι μόνο την ουσία αλλά και τις εντυπώσεις. Είναι τα μεγάλα «στοιχήματα» της 9ης Ιουνίου με… προβολή στην επόμενη ημέρα τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και για την αντιπολιτευτική τροχιά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

το μέγα βαρόμετρο. Στην Αττική προδιαγράφονται οι ισχυρότερες συγκρούσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το σημείο του Λεκανοπεδίου. Τα εκλογικά αποτελέσματα εκεί όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας αποτελούν βαρόμετρο για την πανελλαδική εικόνα των κομμάτων. Οσο η ΝΔ στοχεύει να διατηρήσει μια εικόνα κυριαρχίας παντού, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν το καλύτερο αποτέλεσμα για να «σηκώσουν» τελικά την πανελλαδική επίδοσή τους, δεδομένου ότι μέσα από την Αττική, σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, κρίνεται η σειρά κατάταξης. Για τον Μητσοτάκη στόχος είναι η διατήρηση δυνάμεων σε γειτονιές – κάστρα όπως ο Βόρειος Τομέας (με τον ίδιο το Σάββατο στα Βριλήσσια, όπου η ΝΔ είχε πάρει 51,68%) αλλά πρωτίστως να μη χάσει περιοχές στις οποίες ανέτρεψε το σκηνικό του παρελθόντος το 2023: τις «λαϊκές» συνοικίες σε Β’ Πειραιώς (37,24%), Δυτική Αθήνα (34,66%), Δυτική Αττική (39,74%). Ο Κασσελάκης θεωρεί ότι στην Αθήνα βρίσκεται το μεγαλύτερο διεκδικήσιμο κοινό αλλά και ότι από εκεί μπορεί να εκπέμπει τα κεντρικά μηνύματα κόντρα στον Μητσοτάκη. Ο ίδιος επικεντρώνεται στον νότο και στη μεσαία τάξη, ενόσω ο Ανδρουλάκης στοχεύει σε άλματα παντού για την τρίτη θέση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν τέταρτο σε όλη την Αττική, πλην της Ανατολικής, όπου τερμάτισε τρίτο (με 8%). Θεωρείται ότι υπάρχει δεξαμενή ιδίως στα δυτικά (εκεί είχε την καλύτερη επίδοση πέρυσι με 8,92%) λόγω των προβλημάτων της καθημερινότητας, που φθείρουν την κυβέρνηση.

το τριήμερο των αρχηγών. Συνολικά η Μακεδονία αλλά ειδικότερα η Θεσσαλονίκη και ακόμα πιο συγκεκριμένα οι έξι δήμοι της Α’ Θεσσαλονίκης είναι ύψιστης προτεραιότητας για τη ΝΔ. Από εκεί είχαν προκύψει στις τελευταίες εκλογές πολλαπλά «μηνύματα». Στην Α’ Θεσσαλονίκης κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από το πανελλαδικό ποσοστό της, στο 35,28%, και εξακολουθεί σύμφωνα με κυλιόμενες μετρήσεις να δέχεται πιέσεις. Δεύτερος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ (17,52%) και τέταρτο κόμμα μετά το ΚΚΕ το ΠΑΣΟΚ (8,14%) που έλαβε κάτω 10% (συγκεκριμένα 9,85%) και στη Β’ Θεσσαλονίκης. Ο Μητσοτάκης επιστρέφει ξανά τη Δευτέρα στην πόλη με το βλέμμα πρωτίστως στα δυτικά και με «θετικό λόγο» τα μεγάλα έργα, όπως το μετρό. Θα έχουν προηγηθεί οι πολιτικοί αντίπαλοί του: το Σάββατο ο Κασσελάκης, την Κυριακή ο Ανδρουλάκης. Ο πρώτος θα συνεχίσει να εμφανίζεται εκεί με κεντροαριστερό προφίλ απευθυνόμενος μέσα από τα εθνικά θέματα στο ακροατήριο του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, ενόσω επενδύει στο προοδευτικό κομμάτι της πόλης και σε στελέχη της Κουμουνδούρου με ερείσματα στον Βορρά. Ο Ανδρουλάκης επιδιώκει στοχευμένη παρουσία (και με την ευρωπαϊκή συμβολή του Νίκολας Σμιτ, που θα είναι μαζί του) ενώ ήδη έχει προσπαθήσει να ενισχύσει το τοπικό γραφείο του και να ενεργοποιήσει τους αυτοδιοικητικούς δεσμούς του. Στόχος, η μέγιστη συσπείρωση προς αποφυγή ενός (πολύ) κακού αποτελέσματος.

σήμα για την επόμενη ημέρα. Στο εγχειρίδιο της εκλογικής στρατηγικής της ΝΔ, ο Κάμπος έχει το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο. Μπορεί η παράταξη να έγραψε στη Θεσσαλία υψηλά ποσοστά στις εθνικές εκλογές, ξεπερνώντας τοπικά και το πανελλαδικό της (43,09% στην Καρδίτσα), ωστόσο οι δυσκολίες υπήρχαν στον μεγαλύτερο νομό, τη Λάρισα (39,35%), ενώ οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια πηγαινοέρχονται τακτικά στην περιφέρεια – στόχο της ΝΔ, που θεωρείται ότι δίνει σήμα επόμενης ημέρας πανελλαδικά και η οποία χάθηκε στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν περιφερειάρχη στον απόηχο της καταστροφής και θεωρούν διεκδικήσιμους κάποιους νομούς στηριζόμενοι (και) στους μη νεοδημοκρατικούς αυτοδιοικητικούς μηχανισμούς. Ο Κασσελάκης σηκώνει «σημαία» ενσυναίσθησης, ο Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στη Λάρισα τη Δευτέρα μαζί με τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νίκολας Σμιτ, επιδιώκοντας μια δέσμευση ότι θα συνεχίσει να φέρνει τα προβλήματα της περιφέρειας στην Ευρώπη.

4 συγκρούσεις για 3 κόμματα. Η Κρήτη, τόπος καταγωγής των τριών πολιτικών αρχηγών, αποτελεί μεγάλο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ που θέλει – το λιγότερο – να διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα του περασμένου καλοκαιριού. Οι μεγαλύτερες πιέσεις για τη ΝΔ εντοπίζονται σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, όπου το 2023 κατέγραψε ποσοστά 35,16% και 36,67% αντίστοιχα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο στους τρεις από τους τέσσερις νομούς (έχασε τα Χανιά από τον ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε κατά τ’ άλλα όλη τη δυναμική του) και θέλει να ενισχύσει αυτές τις δυνάμεις με πρωτιά έστω σε έναν νομό. Κάτι που θα  σηματοδοτούσε για τη Χαριλάου Τρικούπη ουσιαστική και υψηλού συμβολισμού νίκη απέναντι στον Μητσοτάκη. Με τον ίδιο στόχο, δηλαδή να πάρει έναν νομό, διεκδικώντας ψηφοφόρους που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, κινείται ο Κασσελάκης. Ειδικά στα Χανιά όπου το κόμμα βρέθηκε δεύτερο το 2023, ο αρχηγός της Κουμουνδούρου στηρίζεται στις δυνάμεις του Παύλου Πολάκη ενώ ήδη ο ίδιος έχει επενδύσει στην πόλη με εξαντλητικό τουρ.

πρεστίζ και ουσία.Οπως στην Κρήτη έτσι και στους πέντε δήμους της Αχαΐας παίζονται θέματα… πρεστίζ για την Κεντροαριστερά. Το άλλοτε κεντροαριστερό κάστρο, όπου το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαρώσει με 40,27% (το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό του τότε μετά το Ηράκλειο Κρήτης), βάφτηκε γαλάζιο πέρυσι. Μόνο έναν δήμο (Ερυμάνθου) κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, με την περιφέρεια να περνάει στη ΝΔ με 34,04%, τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με 23,20% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,70%. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να δει ανατροπές και έχει προγραμματίσει περιοδεία για τις 27 Μαΐου, ενώ ο Κασσελάκης είχε στο πρόγραμμα την αχαϊκή πρωτεύουσα ήδη από την άτυπη προεκλογική σεζόν, επιλέγοντας τακτικά επισκέψεις με εμφανή μηνύματα προς το παραδοσιακά πασοκικό ακροατήριο και πιθανόν να κλείσει εκεί τον κύκλο των περιοδειών.

Keywords
ιουνίου, ιουνίου, συριζα, ΠΑΣΟΚ, βριλήσσια, αθηνα, θεσσαλονικη, εκλογες, ΚΚΕ, μετρο, σμιτ, λαρισα, κρητη, ηρακλειο, χανια, μαΐου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, κοντρα, μεγα, πειραιως, προγραμμα, ρεθυμνο, ανδρουλακης, αττικη, βλεμμα, βρισκεται, βριλήσσια, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δυτικη αττικη, δυτικη, εγχειριδιο, υπαρχει, εργα, εξι, ευρωπη, ιδιο, υπηρχαν, θεσσαλια, εικονα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, μαΐου, μακεδονια, μηνυματα, μητσοτακης, μισος, νικη, ουσια, πεδιο, προβληματα, βαρομετρο, σαββατο, σεζον, συγκεκριμενα, σειρα, σμιτ, τριτη, τριημερο, χαθηκε, εθνικα θεματα, κομματι, κυριακη, σημα, θεματα
Τυχαία Θέματα