Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραΐσι

Το νήμα της ζωής του Ιρανού προέδρου κόπηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση και το Ισραήλ. Έμεινε σκληροπυρηνικός μέχρι το τέλος.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι θα μείνει στην ιστορία ως ο εισαγγελέας, ο «δικαστής του θανάτου» που εκτέλεσε χιλιάδες αντιπάλους του καθεστώτος. Ο θάνατός του με έναν τόσο απροσδόκητο τρόπο έρχεται λίγο διάστημα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση με ντρόουνς και πυραύλους κατά του Ισραήλ. Ποιος ήταν ο Ραΐσι, επικεφαλής μιας τόσο ιστορικής χώρας, αλλά τόσο βασανισμένης; Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1960

ως γιός ενός κληρικού στην προσκυνηματική πόλη Μασχάντ του βόρειου Ιράν. Ήταν μόλις 18 ετών όταν ανατράπηκε ο Σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί το 1979. Νεαρός φοιτητής Θεολογίας τότε, ο Ραΐσι αντελήφθη πολύ γρήγορα ποιες ευκαιρίες του ανοίγονταν με αυτή την πολιτική ανατροπή. Αν και οι γνώσεις του για τον ισλαμικό νόμο ήταν περιορισμένες τότε, μόλις δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε εισαγγελέας για την πόλη Καράτζ κοντά στην Τεχεράνη.

Σκληροπυρηνικός μέχρι τέλος

Εκεί έγινε γνωστός για την ανελέητη δίωξη των αντιπάλων του καθεστώτος. Η επιρροή του στο ισλαμικό σύστημα της χώρας του ήταν τεράστια. Ως ένας από τους τέσσερις δικαστές της Σαρία, ο Ραΐσι είχε την ευθύνη για την εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων ήδη από το 1988. Όταν οι Ιρανοί διαδήλωναν κατά της επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2009, οι αντίπαλοι του καθεστώτος οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ο Ραΐσι ανέλαβε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι οι διαδηλωτές είχαν βιαστεί στη φυλακή. Ωστόσο, όταν ολοκλήρωσε την έρευνά του, δεν ήταν εκείνοι που κατηγορήθηκαν ως υπεύθυνοι που κατέληξαν στο δικαστήριο, αλλά εκείνοι που είχαν διατυπώσει τις κατηγορίες. Λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του Ραΐσι. Στις 18 Ιουνίου του 2021 εξελέγη πρόεδρος της χώρας μέσα σε κλίμα δυσαρέσκειας για την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Στον προεκλογικό αγώνα δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

“Απόκτηση πυρηνικών όπλων δεν υπάρχει καθόλου στο δόγμα μας” είχε υποστηρίξει. “Απαγορεύεται, όχι εξαιτίας των διεθνών κανόνων ή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, αλλά λόγω του ηγέτη των μουσουλμάνων και του σοφού ηγέτη της επανάστασης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που σε θρησκευτική μας αναφορά έχει εκδώσει φετφά ότι αυτό απαγορεύεται, και σε αυτή τη βάση αυτό δεν υπάρχει στο δόγμα μας”. Ωστόσο, μετά την εκλογή του ως προέδρου, η οικονομική κατάσταση στο Ιράν και υπό το βάρος των διεθνών κυρώσεων επιδεινώθηκε. Ο Ραΐσι επικεντρώθηκε κυρίως στη λήψη μέτρων κατά των αντιφρονούντων. Σκλήρυνε τα μέτρα λογοκρισίας και την παρακολούθηση των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης. Ο αριθμός των εκτελέσεων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Κυρίως οι γυναίκες και μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων ένιωσαν τις απίστευτες διώξεις.

Πηγή:DW

Το άρθρο Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραΐσι εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
poios-itan-o-ebrachim-rasi.htm
Τυχαία Θέματα