Εμανουέλ Μακρόν: Τι περιμένει μετά τα ραντεβού στις Βερσαλλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε τη Δευτέρα μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street στις Βερσαλλίες, ενώ η κυβέρνησή του επεξεργάζεται σειρά μέτρων για να ενισχύσει την ελκυστικότητα της χώρας στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο Alexandre Holroyd, βουλευτής από το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν, θα παρουσιάσει την Τρίτη το νομοσχέδιο που πρότεινε νωρίτερα φέτος στην εκδήλωση του Bloomberg για το Μέλλον των Χρηματοοικονομικών

στο Παρίσι. Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές για την ενθάρρυνση των αρχικών δημόσιων προσφορών και την κατεύθυνση περισσότερων επενδύσεων σε μικρότερες εταιρείες.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα διευκολύνει και θα μειώσει το κόστος απόλυσης ορισμένων υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων.

Τη Δευτέρα, κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των Brian Moynihan της Bank of America Corp. και David Solomon της Goldman Sachs, κατέφθασαν στις Βερσαλλίες για να παρακολουθήσουν την έβδομη διοργάνωση της εκδήλωσης “Επιλέξτε τη Γαλλία” του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε νέες επενδύσεις αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (16,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ενώ ο Μακρόν υπερηφανεύεται ότι η χώρα είναι πιο ελκυστική συγκριτικά με την περίοδο που ανέλαβε την εξουσία το 2017, αναγνώρισε επίσης τις προκλήσεις που αφορούν στην τόνωση της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, είπε ότι η έλλειψη κοινού ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη εμποδίζει τις γαλλικές τράπεζες όπως η BNP Paribas να κλείσουν διασυνοριακές συμφωνίες.

«Χρειαζόμαστε μια ενοποίηση, αλλά χρειαζόμαστε επίσης μια πραγματική εγχώρια αγορά ως Ευρωπαίοι, κάτι που δεν ισχύει», είπε ο Μακρόν σε αποκλειστική συνέντευξη στο Bloomberg TV τη Δευτέρα. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε 27 κανονισμούς».

Τα σχέδια για μια Ένωση Κεφαλαιαγοράς της Ευρώπης, τα οποία βρίσκονταν εδώ και πολύ καιρό στα σκαριά, θα ενθάρρυναν την κυκλοφορία των αποταμιεύσεων σε ολόκληρη την ήπειρο και θα διασφάλιζαν ότι τα κεφάλαια θα «επενδύονται στους σωστούς τομείς και στις σωστές γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε. Επίσης, επισήμανε τους πιο πρόσφατους κανονισμούς της Βασιλείας, οι οποίοι αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηρότερα στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ.

«Όσο δεν εφαρμόζονται από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται ούτε από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές», είπε. «Αυτό πλήττει την ανάληψη κινδύνων επειδή αυτοί οι κανονισμοί εμποδίζουν τις τράπεζές μας να επενδύουν σε μετοχές. Ακριβώς αυτό χρειάζεστε».

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ με ένα πολυτελές δείπνο στο οποίο παρευρέθηκαν πολλοί διευθύνοντες συμβούλοι κορυφαίων εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase & Co. και ο Henry Kravis της KKR.

Τα οφέλη του Brexit

Η Γαλλία προσπαθεί να εδραιώσει το Παρίσι ως τον κύριο χρηματοπιστωτικό κόμβο της ηπείρου μετά το Brexit.

Η πόλη ωφελήθηκε καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία – από κρατικά ομόλογα έως προϊόντα επιτοκίων και μετοχές – να διαπραγματεύονται εντός των 27 χωρών που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά μέσω του Λονδίνου.

Το Παρίσι έχει ήδη απολαύσει μερικά από τα οφέλη του Brexit, με την Citigroup να έχει υπερδιπλασιάσει το προσωπικό της σε περίπου 400 άτομα στη γαλλική πρωτεύουσα και την JPMorgan να έχει πλέον περίπου 900 εργαζόμενους στην πόλη.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής συναλλαγών της Goldman Sachs για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή μετακόμισε στο Παρίσι και σχεδιάζει να διπλασιάσει την ομάδα του στην πόλη, καθώς οι συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών επιταχύνονται.

Ο Moynihan της Bank of America  δήλωσε στο Bloomberg TV τη Δευτέρα ότι η εταιρεία του έχει αυξηθεί από 100 άτομα στο Παρίσι σε περίπου 750. «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για εμάς», είπε. «Έχουν κάνει καλή δουλειά στο να αλλάξουν τη φήμη της Γαλλίας γύρω από την επιχειρηματική κοινότητα».

Τα hedge funds ακολούθησαν το παράδειγμα, με κολοσσούς όπως η Citadel και η Millennium Management να ανοίγουν γραφεία σε όλη την πόλη.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες έχουν κάνει πίσω στα σχέδια επέκτασής τους στην πόλη.

Η Brevan Howard επανεξετάζει το γραφείο της στο Παρίσι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης, ανέφερε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα. Η ExodusPoint, η οποία ήταν μεταξύ των πρώτων ξένων hedge funds που άνοιξαν παράρτημα στο Παρίσι, αποφάσισε τώρα να το κλείσει.

Παρόλα αυτή, η προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων στο Παρίσι μεταφράστηκε σε περισσότερες από 7.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα μεταξύ 2017 και 2022, δήλωσε ο Μακρόν νωρίτερα φέτος.

Η Morgan Stanley σχεδιάζει να επεκτείνει την ευρωπαϊκή της παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα μέσω του παγκόσμιου κόμβου έρευνας της. Η αμερικανική τράπεζα, η οποία έχει αυξήσει το παρισινό προσωπικό της από 150 σε περίπου 400 άτομα από το 2021, θα προσθέσει 100 υπαλλήλους σε όλα τα τμήματά της στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα θα ενισχύσει το τοπικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξής της, το οποίο έχει τώρα 90 εργαζόμενους και θα μπορούσαν να αυξηθούν στους 120, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Morgan Stanley.

«Είμαι Νεοϋορκέζος σε όλη μου την ζωή, αλλά σε μέρες σαν κι αυτή, θα ήθελα να ζω στο Παρίσι», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Ted Pick, στο συγκρότημα γραφείων της τράπεζας, κοντά στο  Παρκ Μονσώ.

«Το Παρίσι βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο επίκεντρο της νίκης της Ευρώπης και θέλουμε να κερδίσουμε μαζί με το Παρίσι.», είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Μακρόν: «Είμαστε ανοιχτοί στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις στον τραπεζικό ευρωπαϊκό κλάδο»

Amazon, Pfizer, Microsoft και άλλοι κολοσσοί επενδύουν πάνω από 15 δισ. ευρώ στην Γαλλία

Υπέρ “ισότιμων κανόνων για όλους” στο εμπόριο ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ

Keywords
Αναζητήσεις
emanouel-makron-ti-perimenei-meta-ta-rantevou-stis-versallies-me-ta-megalytera-onomata-tis-wall-street.htm
Τυχαία Θέματα