Αφρικανική σκόνη: Μουντός καιρός και υψηλές θερμοκρασίες – Η περιοχή που «ψήθηκε»

Μουντός ουρανός, ζέστη και υψηλά ποσοστά υγρασίας. Αποπνικτική είναι για μια ακόμη φορά η ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της επικράτειας καθώς η αφρικανική σκόνη έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Η επιστροφή του «καφέ πέπλου» στην ατμόσφαιρα, συμπίπτει με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η ζέστη θα κορυφωθεί τη νέα εβδομάδα, με συνεχή παρουσία σκόνης και βελτίωση από την Πέμπτη και μετά, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ

Νικολέτα Ζιακοπούλου. Έως και την ερχόμενη Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώνει ανοδική πορεία με οροφή τους 29 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, τους 34 με 36 στα δυτικά και τα νότια και τους 32 στην υπόλοιπη χώρα. Η σκόνη δεν θα φτάσει σε ακραίες συγκεντρώσεις ωστόσο η συνεχής και μακρά παρουσία της στην ατμόσφαιρα θα συμβάλλει στο αίσθημα δυσφορίας.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο περιμένουμε αραιές νεφώσεις τοπικά πιο πυκνές με λίγες βροχές από το μεσημέρι στα δυτικά. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει  τους 26 με 29 βαθμούς, τοπικά στα νότια και τους 32 με 33.

Στην Αττική περιμένουμε αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε αραιή συννεφιά. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

Την Κυριακή περιμένουμε κάποιες νεφώσεις με τοπικές μπόρες σε βόρειες και ορεινές περιοχές. Οι βοριάδες έως 5 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 32 βαθμούς.

Η περιοχή που «ψήθηκε»

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο νησί της Κρήτης την Παρασκευή 17/05, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του πεδίου ροής των ανέμων με την πολύπλοκη τοπογραφία του νησιού, η οποία προκάλεσε σημαντικές τοπικές διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα,  στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης (Λασίθι) όπου το πεδίο των ανέμων ήταν ισχυρότερο, καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 34 °C για περισσότερες από 6 ώρες (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Νεάπολης Λασιθίου), ενώ στις κεντρονότιες περιοχές που το πεδίο των ανέμων ήταν λιγότερα ισχυρό, οι υψηλές θερμοκρασίες διήρκησαν μικρότερο χρονικό διάστημα (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Μοιρών Ηρακλείου).

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C, ενώ οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 17/05, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα