Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Συστάσεις για τις ελλείψεις στα ραδιοφάρμακα
Συστάσεις για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων στην αλυσίδα εφοδιασμού των ραδιοφαρμάκων εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και οι επικεφαλής των Οργανισμών Φαρμάκων (HMA).
Οι συστάσεις απευθύνονται στις ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές, καθώς και στη βιομηχανία, με στόχο την ευθυγράμμιση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Αυτού του είδους τα φάρμακα περιέχουν ραδιενεργές μορφές χημικών στοιχείων που ονομάζονται ραδιοϊσότοπα και χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία ιατρικών παθήσεων όπως ο καρκίνος.
Η
Η παραγωγή ραδιοφαρμάκων εξαρτάται από σταθερά ισότοπα και άλλα υλικά που προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες. Επιπλέον, η αλυσίδα εφοδιασμού αυτών των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ασφαλούς μεταφοράς τους, είναι πολύπλοκη.
Τι προβλέπεταιΟι συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των εγχώριων δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω πρωτοβουλιών όπως είναι το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την προμήθεια ιατρικών ραδιοϊσοτόπων, στο οποίο συμπροεδρεύουν ο Οργανισμός Εφοδιασμού Ευρατόμ (ESA) και η Nuclear Medicine Europe (NMEU), το Στρατηγικό Θεματολόγιο για τις ιατρικές εφαρμογές ιοντίζουσας ακτινοβολίας (SAMIRA) και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Κοιλάδα Ραδιοϊσοτόπων (ERVI).
Σύμφωνα με τις συστάσεις χρειάζεται η βελτίωση των γερασμένων υποδομών και την ενίσχυση των εγκαταστάσεων παραγωγής, όπως είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Ακόμη, έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των μεταφορών μέσω της εναρμόνισης των διαδικασιών πιστοποίησης και των προτύπων σε διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα, συνιστάται στα κράτη μέλη να χαρτογραφήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, να συντονίσουν λύσεις μεταφοράς και να εξετάσουν τη συμπερίληψη νέων ραδιοφαρμάκων στις δραστηριότητες σάρωσης ορίζοντα.
Ο ΕΜΑ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ρυθμιστικές δραστηριότητες, εφόσον απαιτείται, και να διασφαλίζει τη συνεργασία και τον συντονισμό. Οι εταιρείες ενθαρρύνονται να συνεργάζονται με τις ρυθμιστικές αρχές και να υποβάλλουν κάθε αναγκαία πληροφορία.
Επιπλέον, η MSSG, μέσω της ομάδας εργασίας «Ενιαίο σημείο επαφής για τις ελλείψεις φαρμάκων» (SPOC WP), παρακολουθεί την ασφάλεια εφοδιασμού των ραδιοφαρμάκων και διαχειρίζεται τα ζητήματα διαθεσιμότητας παρέχοντας ρυθμιστική υποστήριξη για την πρόληψη ή τον μετριασμό των επιπτώσεων των ελλείψεων στους ασθενείς. Ωστόσο, τα ρυθμιστικά εργαλεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα τρωτά σημεία που έχουν εντοπιστεί στην αλυσίδα εφοδιασμού, κάτι που θα απαιτήσει επίσης μακροπρόθεσμα μέτρα βιομηχανικής πολιτικής, όπως αυτά που προβλέπονται στον νόμο για τα κρίσιμα φάρμακα.
Η ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, ιδίως για τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο των κρίσιμων φαρμάκων, αποτελεί προτεραιότητα στην ΕΕ. Δράσεις όπως αυτές οι συστάσεις προβλέπουν την εφαρμογή της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής του 2023 για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
Τελευταία η Ελλάδα στην κάλυψη ιατρικών αναγκών στην ΕΕ – Οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν εξετάσεις και οδοντίατρο
Ραντεβού με γιατρούς: Πανάκριβη η τηλεφωνική χρέωση ανά λεπτό για τους ασθενείς – Το… επιτόπιο ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαδάκη (Video)
Έξι καθημερινές συμπεριφορές που σε οδηγούν στη δυστυχία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Ένα ενοίκιο τον Νοέμβριο, 250 ευρώ σε συνταξιούχους
- Σοφία Αλιμπέρτη: Εγκατέλειψε την Πάρο – Η νέα αρχή και η απομόνωση της ηθοποιού
- Κ. Τσουκαλάς: Έκπτωση του ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα και αλλαγή της φορολογικής κλίμακας του εκμισθωτή για να λυθεί το στεγαστικό
- Μέτρα στήριξης: Επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ, επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
- Η Ελλάδα στη Eurovision 2025: Μια συμμετοχή που αστεροπατεί πριν καν ανέβει στη σκηνή
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Live τα μέτρα στήριξης μετά το πρωτογενές πλεόνασμα των 11,4 δισ. ευρώ
- Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για το χάος σε Σύρο και Ικαρία
- Τάσος Ξιαρχό: Συνελήφθη στο Μπαλί και έμεινε στο κρατητήριο 5 ημέρες – «Φοβήθηκε πολύ»
- Η Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τις πιο μοναχικές χώρες στον κόσμο – Δείτε τον χάρτη και την κατάταξη
- Σκάλισμα μύτης: Νέα μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση με την άνοια και το Αλτσχάιμερ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Παναθηναϊκός: Επιστρέφει στη Λεωφόρο λόγω των έργων στο ΟΑΚΑ
- Τελευταία η Ελλάδα στην κάλυψη ιατρικών αναγκών στην ΕΕ – Οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν εξετάσεις και οδοντίατρο
- Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία
- Santa Maria Maggiore: Ποια είναι η εκκλησία που επέλεξε να ταφεί ο Πάπας Φραγκίσκος
- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Συστάσεις για τις ελλείψεις στα ραδιοφάρμακα
- Στο νοσοκομείο η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας
- Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση από τον υπουργό Οικονομικών – Τι θα ισχύσει για ενοικιαστές και συνταξιούχους – Τα εισοδηματικά κριτήρια
- Άρης Μουγκοπέτρου: Η ανακοίνωση του δικηγόρου του – «Τουλάχιστον επικίνδυνη η συμπεριφορά θαμώνα να φέρει κροτίδα σε κλειστό χώρο»
- Συντάξεις Μαΐου 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Ποιοι θα δουν χρήματα στα ATM την Πέμπτη και ποιοι την Παρασκευή (video)
- ΣΚΑΪ: Ετοιμασίες για το τηλεπαιχνίδι «The Floor» με το κέντρο βάρους της προσοχής στο σκληροπυρηνικό «Big Brother» (Video)

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Συστάσεις για τις ελλείψεις στα ραδιοφάρμακα
- ΣΚΑΪ: Ετοιμασίες για το τηλεπαιχνίδι «The Floor» με το κέντρο βάρους της προσοχής στο σκληροπυρηνικό «Big Brother» (Video)
- Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου – Το «ευχαριστώ» στον προσωπικό του νοσηλευτή και το γαλήνιο απόγευμα (video)
- Σταύρος Παπασταύρου: Έρχονται επιδοτήσεις ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (video)
- Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση από τον υπουργό Οικονομικών – Τι θα ισχύσει για ενοικιαστές και συνταξιούχους – Τα εισοδηματικά κριτήρια
- Άρης Μουγκοπέτρου: Η ανακοίνωση του δικηγόρου του – «Τουλάχιστον επικίνδυνη η συμπεριφορά θαμώνα να φέρει κροτίδα σε κλειστό χώρο»
- Τσουκαλάς: «Ήταν το πιο ακριβό Πάσχα, έχουμε εκτόξευση του κόστους στέγασης» – Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ (video)
- Εύβοια: Άνδρας απειλούσε περαστικούς με ψεύτικο όπλο – Τον ακινητοποίησε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας (video)
- Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία
- Στο νοσοκομείο η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή πολυτελούς μοτοσικλέτας στο Περιστέρι: «Κάναμε μαύρο Πάσχα», είπε ο ιδιοκτήτης της
- Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για το χάος σε Σύρο και Ικαρία
- Πάσχα 2025: Ο Μητροπολίτης Κοζάνης προσέβαλε κοπέλα που πήγε να κοινωνήσει με σκουλαρίκια
- Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
- Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
- Να διατηρήσει την διαφορά της από την Ρεάλ η Μπαρτσελόνα, ντέρμπι στην Βαλένθια
- Έτοιμος για τον 46ο Γύρο της Ελλάδας ο 78χρονος Γ. Ουζουνίδης από την Κρύα Βρύση Πέλλας
- Πράξη πρώτη για Φενέρ και Παρί
- Ο Μπακασέτας πήρε μέρος στην προπόνηση μετά από 2,5 μήνες
- Γαλλία: «Η πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ήταν μια επιχείρηση μάρκετινγκ» της Ρωσίας