Το ΔΝΤ κατεβάζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης

Οι δασμοί δημιουργούν κραδασμούς για την οικονομία των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2025.

Η εισαγωγή «αμοιβαίων» δασμών από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου δεν έχει κλονίσει μόνο τις μετοχές – ο ​​S&P 500 έχει μειωθεί κατά 9% από τότε

που ανακοινώθηκαν – αλλά έχουν επίσης προκαλεσει αντίμετρα από άλλους εμπορικούς εταίρους.

«Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό αρνητικό σοκ για την ανάπτυξη», ανέφερε το ΔΝΤ στην περίληψη της Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής του Απριλίου 2025.

Στις νέες του προβλέψεις, το ΔΝΤ εκτιμά την προοπτική ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 1,8% το 2025, μειωμένη κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Αν και δεν προεξοφλεί ακόμη ύφεση στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής οικονομολόγος Pierre-Olivier Gourinchas είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το ΔΝΤ βλέπει τώρα τις πιθανότητες ύφεσης στο 40%, από 25% τον Οκτώβριο του 2024.

Το ΔΝΤ μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% το 2025, μειωμένη κατά 0,5 εκατοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εκτίμησή του.

Υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό για τις προηγμένες οικονομίες

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης τις προσδοκίες του για τον συνολικό πληθωρισμό για τις προηγμένες οικονομίες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, στο 2,5% για το 2025, αντανακλώντας αύξηση 0,4 ποσοστιαίας μονάδας από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αναθεωρήθηκαν επίσης υψηλότερα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τον Ιανουάριο, όπου εκτιμήθηκε πάνω από το όριο του 2%.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό αντικατοπτρίζει την επίμονη δυναμική των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών καθώς και μια πρόσφατη άνοδο στην αύξηση της τιμής των βασικών αγαθών (εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας) και το σοκ προσφοράς από τους πρόσφατους δασμούς», σημείωσε το ΔΝΤ στην έκθεσή του τον Απρίλιο.

Η αύξηση του πληθωρισμού για τις μεγάλες οικονομίες αντισταθμίστηκε από καθοδικές αναθεωρήσεις σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο βαθμός στον οποίο οι δασμοί πιέζουν τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τον πληθωρισμό εξαρτάται «από το εάν οι δασμοί θεωρούνται προσωρινοί ή μόνιμοι», σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

Προηγούμενες περίοδοι αστάθειας της αγοράς οδήγησαν σε ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες χώρες, δημιουργώντας ανοδική πληθωριστική πίεση σε άλλες χώρες. Ωστόσο, το δολάριο έχει αντιστρέψει αυτή την τάση εν μέσω του πρόσφατου sell-off στην αγορά.

«Η επίδραση των δασμών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν είναι απλή», λέει ο Gourinchas. «Μεσοπρόθεσμα, το δολάριο μπορεί να υποτιμηθεί σε πραγματικούς όρους, εάν οι δασμοί μεταφραστούν σε χαμηλότερη παραγωγικότητα στον τομέα των εμπορευμάτων των ΗΠΑ, σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους του».

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025

Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται τα 250 ευρώ και ποιοι ενοικιαστές θα λάβουν την επιστροφή ενός ενοικίου

Σταύρος Παπασταύρου: Έρχονται επιδοτήσεις ρεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΝΤ, ΗΠΑ,dnt, ipa