Απέλυσαν τον Γερμανό επικεφαλής κυβερνοασφάλεια για σχέσεις με Ρωσία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας απέλυσε τον επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της χώρας, μετά από ισχυρισμούς ότι είχε κλείσει τα μάτια σε εταιρεία που είχε διασυνδέσεις με ρωσικούς κύκλους ασφαλείας.

Ο Arne Schönbohm, πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Ασφάλεια Πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του με άμεση ισχύ την Τρίτη, ανέφερε το ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel,

επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

H εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, επιβεβαίωσε ότι ο Σόνμπομ θα αποκλειστεί από το αξίωμά του, καθώς «η αναγκαία δημόσια εμπιστοσύνη στην ουδετερότητα και την αμεροληψία της ηγεσίας του ως προέδρου της πιο σημαντικής γερμανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας έχει πληγεί».

Ο Schönbohm, ο οποίος από το 2016 είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες που επιβλέπουν την ασφάλεια των υπολογιστών και των επικοινωνιών της κυβέρνησης, έχει τεθεί υπό έλεγχο αφού οι δεσμοί του με μια ρωσική εταιρεία σε προηγούμενη δουλειά επισημάνθηκαν από τον Jan Böhmermann, Γερμανό κωμικό, σε μια σατιρική εκπομπή 

Προτού αναλάβει επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, ο Schönbohm είχε βοηθήσει στην ίδρυση του Συμβουλίου Ασφαλείας Κυβερνοχώρου της Γερμανίας με παρόμοια ονομασία, μια ομάδα λόμπι εγγεγραμμένη ως εθελοντική ένωση.

Μεταξύ των μελών του, το Συμβούλιο Κυβερνοασφαλείας της Γερμανίας έχει από το 2020 καταχωρίσει μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με έδρα το Βερολίνο, την Protelion, παλαιότερα γνωστή ως Infotecs, θυγατρική μιας ρωσικής εταιρείας που ιδρύθηκε από έναν πρώην υπάλληλο της KGB που έχει λάβει μετάλλιο τιμής για υπηρεσίες του από τον Ρώσο πρόερδο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ρωσική εταιρεία Infotecs που θέλει να προστατεύσει την κρίσιμη υποδομή μας από ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις συνεργάζεται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ο Böhmermann στο πρόγραμμά του, εκφράζοντας δυσπιστία. «Ρώσοι πράκτορες χρησιμοποιούν την Infotecs, η οποία με την επωνυμία Protelion GmbH πουλά λογισμικό ασφαλείας γερμανικών εταιρειών».

Ενώ το πρόγραμμα δεν ισχυριζόταν ότι ο Schönbohm συνέχισε να διατηρεί στενούς δεσμούς με την Protelion αφού έγινε αρχηγός ασφαλείας της κυβέρνησης, η αποκάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κρίση ενός βασικού αξιωματούχου σε μια εποχή που οι ανησυχίες για την ευπάθεια των κρίσιμων υποδομών της Γερμανίας είναι υψηλές.

Μετά το πρόγραμμα του Böhmermann, το Συμβούλιο Κυβερνοασφαλείας της Γερμανίας απέβαλε την Protelion από τη λίστα των μελών της, αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς περί αθέμιτης ρωσικής επιρροής ως «παράλογους».

Ωστόσο, αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας λογισμικού TeamViewer και της εταιρείας ενέργειας E.ON, ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στον όμιλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα