Olive oil tasting: 30 γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο δοκιμάζουν ελαιόλαδα από 25 χώρες για να επιλέξουν τα κορυφαία
Ολα έτοιμα για τον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με συμμετοχές από 24 χώρες και διεθνή κριτική επιτροπή 30 γευσιγνωστών.
Στη φετινή, 10η και επετειακή διοργάνωση, του Athena International Olive Oil Competition 2025 (ATHENA IOOC), καταγράφηκαν 630 συμμετοχές από κάθε γωνιά του πλανήτη που παράγει ελαιόλαδο.
Ελαιόλαδα από Μαλαισία και ΟυζμπεκιστάνΑξιοσημείωτο είναι πως το 52% των δειγμάτων προέρχεται από 24 χώρες εκτός Ελλάδας,
Η ιστορική πόλη των Χανίων επελέγη ως τόπος διεξαγωγής του ATHENA IOOC 2025, 8 με 10 Μαΐου, ώστε να τιμηθεί η δεκαετής πορεία του διαγωνισμού, καθώς η σχέση όλης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με την ελιά και το ελαιόλαδο είναι πολυδιάστατη και διαχρονική.
Στην Κρήτη, άλλωστε, το ελαιόλαδο αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας, της κοινωνίας και της γαστρονομικής ταυτότητας, ενώ η παραγωγή του συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό ήδη από την αρχαιότητα.
Η έλευση του διαγωνισμού στα Χανιά έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον όλων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης με 22 εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου της περιοχής να συμμετέχουν με 40 δείγματα, καθώς γίνεται ολοένα πιο αντιληπτό πως το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου βρίσκεται στην τυποποίηση και στη δημιουργία υπεραξίας, στόχοι που αναδεικνύονται μέσα από διαδικασίες όπως ο διεθνής διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ.
Εμπειροι γευσιγνώστες ελαιολάδου στην επιτροπήΤη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζουν έμπειροι γευσιγνώστες και δοκιμαστές υψηλού κύρους, με εκτενή γνώση της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου.
Οι 30 κριτές του διαγωνισμού προέρχονται από Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μαρόκο, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, Ελλάδα.
Ο ATHENA IOOC διατηρεί τη μεγαλύτερη αναλογία κριτών ανά αριθμό δειγμάτων σε σύγκριση με ανάλογους διαγωνισμούς, διασφαλίζοντας αμερόληπτη και ποιοτική αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά πρωινές ώρες υπό ιδανικές συνθήκες. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα φιλοξενηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο παλιό λιμάνι της πόλης, στους συνεδριακούς χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Εκθεση ελαιολάδων από όλη την ΕλλάδαΣτο πλαίσιο του διαγωνισμού, το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαΐου, θα λάβει χώρα στο φουαγιέ του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», μία σημαντική έκθεση ελαιολάδων απ’ όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ώστε όχι μόνο οι κριτές του ΑΤΗΕΝΑ αλλά και το καταναλωτικό κοινό να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα σπουδαία ελαιόλαδα της περιοχής παρουσία των παραγωγών τους.
Το δε απόγευμα του Σαββάτου 10 Μαΐου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, θα διεξαχθεί σεμινάριο για ελαιοπαραγωγούς, με τη συμμετοχή κριτών του ATHENA, με θέμα τις διεθνείς αγορές και τις προοπτικές εξαγωγών που ανοίγονται σε αυτές για τα premium ελληνικά ελαιόλαδα. Τέλος, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, διακεκριμένοι Έλληνες σεφ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ως «guest tasters» με στόχο να ενισχυθεί η παρουσία των κορυφαίων ελληνικών ελαιολάδων στα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας της χώρας.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 23 Μαΐου στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr και η τελετή απονομής βραβείων το Σάββατο 7 Ιουνίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου, Καντάνου–Σελίνου και Σφακίων, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Ο ATHENA IOOC διοργανώνεται από την εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum, η οποία δεν διατηρεί καμία επιχειρηματική σχέση με την παραγωγή και την εμπορία ελαιολάδου.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΜΕΧΡΙ IBAN 2.5 ΕΚ. ΕΛΛΗΝΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΒΡΕΦΩΝ
- Αιφνιδίασε η Μαρία Μάρκου στο Chase: «Είναι μια υπέροχη προσωπικότητα, απορώ πως παντρεύτηκε αυτό τον άνθρωπο»
- Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν το μόνιμο επίδομα των 250 ευρώ [παραδείγματα]
- Του πρόσφεραν 3.000 δολάρια για να κατέβει από το αεροπλάνο – Δεν πίστευε στα αυτιά του ο επιβάτης
- Ηλεκτρικός: Προειδοποίηση των εργαζόμενων - "Πάρτε μέτρα για να μην έχουμε δυστύχημα"
- Σοκαριστικό τροχαίο στου Ρέντη με νεκρό 12χρονο κορίτσι – Πώς έγινε η τραγωδία στην άσφαλτο
- Ποιο είναι το επόμενο «πακέτο παροχών» που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός
- Πέφτουν οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος
- «Η χώρα καταρρέει κλεπτόμενη, πάνω από 100 δις το μήνα φεύγουν στο εξωτερικό»! Δ.Καζάκης
- Θάνατος λιμενικού στη Λέσβο: «Είχε 4-5 μαχαιριές στο σώμα-Ήθελε να μαχαιρωθεί και μετά να κρεμαστεί;»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Ένα σπίτι κρυμμένο σε κοινή θέα -Περνούν πλάι του άνθρωποι καθημερινά, αλλά δύσκολα το προσέχουν
- Κινηματογραφικές πρεμιέρες -«Λογιστής 2»: Ο Μπεν Αφλεκ επιστρέφει στον ρόλο του ιδιοφυούς Κρίστιαν Βολφ
- Ο Μπεν Άφλεκ αποκάλυψε γιατί απέτυχε ο γάμος του με την Τζένιφερ Λόπεζ, παρόλο που τη «λατρεύει»
- Το podcast που ξύπνησε τον Όλυμπο στο Μανχάταν -Μια συνομιλία ανάμεσα σε θεούς και μύθους στο Olympic Tower
- Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο με πυραύλους και drones: Δύο νεκροί, 54 τραυματίες
- Θάνατος 29χρονου λιμενικού στη Λέσβο: «Κάτι έγινε τελευταία στιγμή», λέει η σύζυγός του
- Συναγερμός για κυβερνοεπιθέσεις και ηλεκτρονικές απάτες -Στο στόχαστρο τηλεπικοινωνίες, πανεπιστήμια, νοσοκομεία
- Σοκ: Νεκρή 12χρονη στου Ρέντη -Την παρέσυρε αυτοκίνητο, πώς έγινε το τροχαίο
- Λέκκας: Κώδωνας κινδύνου για τη στατικότητα της Αγίας Σοφίας -Τι θα γίνει σε σεισμό 7 Ρίχτερ, πόσο πιθανός είναι
- Τροχαίο δυστύχημα στον Βόλο: 41χρονος πατέρας νεκρός μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ

- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Olive oil tasting: 30 γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο δοκιμάζουν ελαιόλαδα από 25 χώρες για να επιλέξουν τα κορυφαία
- Άρης Μουγκοπέτρος: Παρουσιάστηκε στην Αστυνομία ο άνδρας που του έδωσε την κροτίδα -«Τη βρήκα τυχαία»
- Κεφαλονιά: Αγωνία για τον 3χρονο που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ μετά τη φωτιά στο σπίτι του
- Επτά χρόνια κάθειρξη σε υπαξιωματικό για κατασκοπεία -Τι πληροφορίες παρείχε στην Κίνα
- «Yummy nails»: Η νέα τάση στα νύχια είναι εμπνευσμένη από γαλλικό γλυκό -Χαρίζει στιλ και φινέτσα
- Σε πτώση η δημοτικότητα του Τραμπ -Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
- Έρχεται ο νέος ΚΟΚ -Πότε ο οδηγός θα «τρώει» πρόστιμο 2.000 ευρώ και θα χάνει το δίπλωμα για 7 χρόνια
- Εκτελέστηκε 41χρονος θανατοποινίτης στο Τέξας -13 οι θανατώσεις στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2025
- Θάνατος 29χρονου λιμενικού στη Λέσβο: «Κάτι έγινε τελευταία στιγμή», λέει η σύζυγός του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΕ: Πρόστιμα σε Meta και Apple για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων
- Μπαρτζώκας στα αποδυτήρια: «Μου αρέσει που δεν θέλατε να πανηγυρίσετε σήμερα» (vid)
- Βόλος: Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα μετά απο σύγκρουση μηχανής με ΙΧ – Νεκρός 41χρονος οδηγός
- Εκατοντάδες γαλλικά μέσα ενημέρωσης μηνύουν τη Meta για αθέμιτες διαφημιστικές πρακτικές
- Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνοχή
- Χιλιάδες πιστοί περιμένουν στην ουρά για να δουν τη σορό του πάπα Φραγκίσκου στον Άγιο Πέτρο – Δείτε live από το Βατικανό
- Ναύπακτος: DJ επιτέθηκε σε συνάδελφό του – Τον χτύπησε στο κεφάλι με αιχμηρό αντικείμενο
- Εκτελέστηκε φυλακισμένος στο Τέξας, 13η θανατική ποινή για το 2025
- Ηλεία - Δρόμος Εκεχειρίας 2025: Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων